Brannmatr.nr. 70 - Vestregt. 46

av Christian Abrahamsen

Det gamle navn på denne eiendom var «Lille-Børsen», likesom navnet på det nedenfor liggende terreng mot Klyveberget (nu dampskibsbryggen og Porsgrunds mek. verksteds skibsbyggeri) ble betegnet som «Store-Børsen». Disse to betydelige vanntomter var opprinnelig ikke frasolgt Klyve gård, men var gjenstand for bortfeste mot årlig grunnleie.

Opprinnelsen til navnet «Børsen» er ukjendt. Av et gammelt kart fra 1753 (se side 46) ser det ut til at det i gamle dager skar en ganske stor vik inn der hvor Klyvebekken senere munnet ut i Porsgrunnselven. Terrenget på vestsiden av Klyvebekkens utløp (altså Børsen-tomtene) kan da antagelig være oppstått ved oppskylling av sand og slam fra bekken som ved medvirken av strømmen i elven avsatte sig der hvor Børsentomtene ligger. Det er antagelig at det på denne måte oppskyllede areal har gitt anledning til navnet Børsen, idet tomtene var «født» av bekken. jfr. O.Rygh: Norske Gaardsnavn, utg. 1914 s. 129 øverst.

Den første kjendte eier av Lille-Børsen er tiendeskriver Ludvig Bluth (Blytt). Det var en mann som sat i stor forretningsvirksomhet og var en betydelig eiendomsbesitter. Han var således eier av gården Knardal i Solum.

På skiftet efter hans død i 1712 beskrives hans eiendom Lille-Børsen således:

«Gården på nordre side av elven udi Porsgrund på Klyve gårds eie i Solum herred, beliggende vestenfor en liden kanal(!) som går nordøst, bestående av efterskrevne bygning og tilliggende. En dagligstue mot vannet til bryggen: Derudi en stor jernkakelovn Laurvigs form - et rundt bord at slå sammen. Dernest kjøkkenet med bakerovn udi, et skap. Et sengekammer - derudi en ,jernkakelovn med muret jernfot, et litet rundt bord at slå sammen, et kjelder og matskap men rum ovenover samt et litet spiskammer, en muret kjeller. Over bygningen et lidet kammers og opgang, derudi en jernkakelovn med muret .... udi, et lidet bord. En liden sal, derudi en stor jernkakelovn med et innlagt stenbord med dreiede stolper til fot under, tvende stolpesenger. En liden stue nordenfor sengekammerset til haven, derudi en jernkakelovn med rund jern...., et lidet ottekantet bord, rødmalet at slå sammen, nordenfor et lidet klædekammers og der indenfor en kjelder med lemmer udentil og muret indentil utgang til gården på nordre side av samme. Et lidet skriv-cantor, derudi en gammel jernkakelovn. På søndre side av denne gang et lidet kammers med,jernkakelovn, et lidet bord og en slagbenk. - I vester for huset en frugt og urtehage.

En bygning på østre side av bryggen, bestående av en drengstue, nedenunder derudi en jernkakelovn og en skorsten, et lidet bord, et langt sengested dernest en matbod. Ovenover et kammers til vandet derudi en liden,jernkakelovn med muret .... et malet bord at slå ned på tvende sider, en stolpeseng. Et kammers dernest som påstår et ovalt .... med stolper under.

En søebod til vandet med loft. Alle huser er tekket. Nordenfor bryggerhus med bakerovn indmuret og bryggerkjedel. Item stald og fehus med vedskur og vedskjul samt brygge og rådsrum av bolverk over kledningen planker og deler.»

Skiftetaksten for eiendommen med inventar ble på skiftet satt til 500 rdl. Grunnavgiften til Klyve var 6 ort. Efter ovenstående beskrivelse ser det ut til at denne i øst har grenset til Klyvebekken som er betegnet som «Canal». 26 år senere ble det igjen holdt skiftetakst over eiendommen efter den daværende eier Jens Clausen. Her heter det:

«Stervbogården» i vestre Porsgrund mellem Isach Leths på østre og den gamle Børs på vestre side bestående av det gamle stuehus hvori befindes en daglig stue med en sten-kvaderovn og et nagelfast kråskap, et lidet kammer med en liden kakelovn udi, nok et kammer med et lidet skab fastslåt til veggen, et lidet kjøkken med skorsten og et lidet nagelfast kjøkkenskap. En såkaldet ny bygning østenfor det gamle stuehus hvorunder er et bryggerhus med skorsten og bagerovn, en bod, ovenpå en stue med en kakelovn udi på 1 ½ skp., et lidet kammer og et lidet kjøkken med skorsten, søndenfor denne så kaldede nye bygning er en gammel med loft. Nordenfor gården en temmelig stor frugt og urtehave og et fehus og søndenfor gården ut til vandet et stort bryggerom hvorpå kan settes omtrent 600 stk. bord av hvilken forbemeldte grund svares en årlig grundleie til Klyve gårds opsiddere og Sr. Solvesen sedvanlig i rixdlr».

Eiendommen ble taksert til 200 rdl. Ved siden herav ble gitt særskilt takst over tinnsaker, trefang, stentøi, bøker (4 postiller!), sengklær ete.

Mellem 1712 og 1738 har Klyve gårds eiere øiensynlig foretatt en omregulering av festet og forhøiet grunnavgiften.

Eiendommens østgrense går ikke nu lengre mot Klyvebekken, men mot Letheplassen, enten nu Lillebørsens tomt er blitt noe beskåret eller det er grodd opp nytt land østenfor - muligens begge deler.

Bebyggelsen er også blitt forandret og er kanskje - hva taksten tyder på, noe dårligere enn i Bluths tid. Men alt i alt var Lille-Børsen fremdeles en for datidens Porsgrunn anseelig eiendom både hvad utstrekning og bebyggelse angår.

Eiendomsforholdene til «Lille-Børsen» stiller sig således:
Skjøte fra L. Bluths dødsbo til Jens Clausen, tgl. 1705.
Do. fra Jens Clausens dødsbo til J. Fr. Langelo, tgl. 1738.
Do. fra J. Fr. Langelo til Peter Adtzlew, tgl. 1743.
Do. fra Peter Adtzlew til Joachim Adtzlew, tgl. 1760.
Do. fra Jens Usler til Peter Wright, tgl. 1760.
Grunnbrev til Henrik Wright, tgl. 1787.
Auskjonsskjøte tgl. 1787, hvorefter Lille-Børsen med tomter, bolverker og tilliggende er tilstått Henrik Wright som fullt auksj.kjøp.
Skjøte til Eilert Wright på Letheplassen, tgl. 1801.
Do. fra Eilert Wright til Folkmann Wright, tgl. 1836.
Do. fra Folkmann Wrights dødsbo til S. Høegh, G. Knudsen, Alfr. Petersen, Nordahl Preuss og E. Rasmussen, tgl. 1884.
Do. fra S. Høegh m.fl. til Den norske Bryne og Slibestensfabrik, tgl. 1884.
Attest for at Den norske Bryne og Slibestensfabrik er inngått i firmaet P. M. Petersen & Søn.
Skjøte fra P. M. Petersen & Søn til Norrøna Fabriker A/S, tgl. 1927.

Til eiendommen hørte tidligere et havestykke på nordsiden av Vestregate tversoverfor hovedbygningen. Av denne er i 1901 solgt en hustomt til Rasmus Kjellevold (brmnr. 70b). En del av haven er også utlagt til Norrønagaten.

Ved siden herav tillå det også eiendommen en løkke (Wrighte-løkken) som utgjorde halvparten av den tidligere Kiilekås. (Den annen halvpart av Kiilekås ble eiet og brukt av eieren av brmnr. 39 og ble kaldt Albretskås.

Det nuværende våningshus er bygget av Peter Wright i 1776. I branntakst av 1807 beskrives bebyggelsen således: Våningshus (23 × 23 al.) med 4 værelser og kjøkken, krambod og muret kjeller. Sidebygning (26 × 6 ½ al.) med 1 kammers, bryggerhus rullebod, matbod, fehus og to kammerser. Brendehus på søndre kant (24 × 5 al.) og et dito på den anden side av huset. Dobbelt port mellem hoved- og sidebygning. Søebod (22 × 11 ½ al.), 2 etasjer, 8 rum.

Ludvig Bluth d. 1712. Han var skibsmåler og tiendeskriver og drev trelasthandel. Han var som foran nevnt eier av Knardal gård i Solum som han drev som avlsgård. Han nevnes i skattemanntallet for 1691. Han var gift med Anna Jensdatter Hals f. 1664 d. 1728 fra Sorø i Danmark. Ekteskapet var vistnok barnløst. Enken ble i 1715 gift med Gunder Solvesen Buer som dennes 4. hustru.

Jens Clausen f. 1672 d. 1737. Han blir i skattemanntallet for året 1700 angitt dels som «husmann» dels som «gemen bådsmand». I 1717 tituleres han som Overlos, i 1722 angis at han driver «liden næring». Han var gift med Margrete Svendsdtr. f. 1673 d. 1738. De hadde 4 døtre.

Johan Fredrik Langelow var trelasthandler i Porsgrunn. Om hans forhold til de øvrige trelasthandlere og likeledes hans Skiensvenlige forhold under privilegiestriden med Skien henvises til Pgr.Hist. I s.274, 349 og 382.

Peter Wright f. 1731 d. 1785 var bror av Lars Wright - se brmnr. 45. Han var som sin bror født i Larvik. Han ble i 1759 g.m. Christine Bruun f. 1737 d. 1808 som var datter av forvalter ved Fritzøe Verk, Eilert Bruun f. 1707 d. 1777 og Maren Scherven. Peter Wright slog sig likesom sin bror Lars Wright ned i Porsgrunn Vestre hvor han drev handel med trelast, salt, korn og kaffe. Han eiet 5 skib på tilsammen 528 kom.lester. Det antas at han har bygget, vistnok i 1776 den hovedbygning som ennu står på eiendommen. Ektefellene Wright hadde sønnene Henrik Wright d. 1794 og
Eilert Bruun Wright f. 1766 d. 1844. Det ser ut til at det efter Peter Wrights død er oppstått en tvist mellem brødrene angående overtagelse av eiendommen. Det ble dog inngått en overenskomst mellem dem i 1788 og i 1796 efter Henrik Wrights død mellem Eilert W. og Henrik Wrights enke, Dorthea født Chrystie hvorefter eiendommen skulde overtas av Eilert Wright. Eilert Wright ble i 1797 gift med Barbara Abigael Monrad f. Freck - se brmnr. 51. Eilert Wright har efterladt sig endel farvelagte tegninger, bl.a. endel skibstegninger som tilhører Porsgrunns Sjømannsforening.
Eilert Wright og hustru hadde sønnene:
1. Peter Christian Wright f. 1805 d. 1870 - se brmnr. 62 og
2. Folkman Freck Wright f. 1806 d. 1880, skibsfører, gift 1830 med Hanna Serine Willumsen f. 1808 d. 1880, datter av, Ole Willumsen - se brmnr. 15. De hadde følgende barn:
Eilert Bernhard Wright - se under brmnr. 3.
Carl Olaus Wright f. 1832 d. 1900, kontorfullmektig, g.m. Marianne Linaae f. 1834 d. 1896, datter av Jørgen Linaae - brmnr. 50.
Wilhelm Wright f. 1841 d. 1925 - se brmnr. 15b.
Just S. F. Wright f. 1841 d. 1927 - se brmnr. 17.
Hans Wright, forhyringsagent, ugift, f. 1835 d. 1920.
Hanna Serine Wright f. 1844 d. 1930, g.m. besiktelsesmann Jens Kraft Pedersen - se brmnr. 15.
Caroline Fredrikke Wright f. 1843 d. 1927 g.m. skibsf. Johan Schou Pedersen - se brmnr. 74.

«Letheplassen»

Isak Leth fikk i 1718 skjøte på Anne Pedersdtr. sal. Anders Hellesen's eiendom «ved Klyveelven ved broen» med dertil hørene haugeplass «tvert over veien fra huset». Her drev han vistnok i flere år trelasthandel. Når han skilte sig med eiendommen og til hvem kan ikke sies, men plassen ble i 1782 solgt til Simon og Jørgen Zachariassen (Wesseltoft) av en Amund Nilsen. I 1800 ble det holdt auksjon over «lsak Leths plass» hvorav svartes årl. avgift, 1 rdl. 2 ort. Plassen med påstående bolverk og med den rett som tillaa samme ble solgt til Eilert Wright. Samtidig ble det truffet en avtale med eieren av naboeiendommen angående adkomsten til plassen fra gaten. «Letheplassen» tilligger nu Norrøna Fabrikker A/S.

Utdrag (s. 145-148) fra:
Christian Abrahamsen: Solum - Porsgrund. Det gamle «Vessia». Porsgrunn 1991
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen