[ Ot. prp. nr. 22 | Inst. O III | Besl. O nr. 55 ]
Justis- og Politidepartementet.
(Foredraget av statsråd BIehr).
Kjøpstaden Porsgrund omgis av herredene Gjerpen, Eidanger og Solum. Grensene mot Gjerpen er bestemt ved lov av 20de august 1842, med hensyn til grensene mot Eidanger henvises til reskript av 4de desember 1807 og kancellipromemoria av 5te mai 1812, og grensene mot Solum er bestemt ved reskript av 13de november. Byen har et flateinnhold av 1,26 km² og hadde ved folketellingen i 1910 4860 innbyggere.
I møte 28de april 1914 besluttet Porsgrund bystyre overensstemmende med innstilling av 14de s. m. fra formannskapet, tiltrådt av magistraten, å andra om fremsettelse av kongelig proposisjon til lov om utvidelse av kjøpstaden Porsgrunds grenser.
Av innstillingen hitsettes:
I det foregaaende har man git en utredning av de forhandlinger, som har fundet sted om grænseutvidelsen helt fra gamle dage. De krav, som gjennem aarene er fremkommet, har hittil blit resultatløse, og av hensyn hertil har det sidste andragende om at opta grænseutvidelse til fornyet behandling henlagt nogen tid.
Med støtte i den utvikling, som senere har fundet sted og den opfatning, som mere og mere har gjort sig gjældende til avgjort gunst for en arrondering eller utvidelse av byens grænser, har formandskapet imidlertid efterhaanden fundet at denne sak nu maa optas til alvorlig og indgaaende drøftelse.
Det er nemlig ikke alene nødvendig, at der tas skridt til at faa grænserne mot Solum nøiagtig beregnet og fastslaat, men den sterke bebyggelse som i de senere aar har fundet sted like utenfor den forholdsvis smale strimmel langs elven, der tilhører vestre Porsgrund, gjør det fuldt paakrævet, at de indbyggere, der tvunget av forholdenes natur har maattet søke sig byggegrund paa Solums territorium, fordi der enten ingen saadan fandtes i vestre Porsgrund eller i ganske begrenset grad, nu kommer ind under den kommune, hvori de har sin sysselsættelse, og hvortil de ogsaa av andre grunde er knyttet med sterke baand. Denne opfatning er saa meget mere beføiet, som disse indbyggere gjentagende og gjennem flere aar har ytret ønske om at indlemmes i bykommunen.
Og spørsmaalet om en utvidelse av byens grænser er i den senere tid blit end mere aktuelt, efterat der ogsaa fra beboerne av de mot østre Porsgrund støtende bymæssig bebyggede strøk i Gjerpen og Eidanger er fremsat krav om at komme ind i byen.
Formandskapet har som følge herav fundet, at kravet om en almindelig utvidelse av grænserne ikke længer lar sig avvise, men formener, at arbeide sigtende til vedtagelse av en lov om denne materie bør optas til løsning.
Under sakens forberedelse blev man snart klar over, at grænserne saavel mot Solum som mot Gjerpen og Eidanger maatte gjøres til gjenstand for overveielse og behandling, da spørsmaalet i sig selv er saa stort, at man nu bør faa en utvidelse, der kan være tilfredsstillende for en længere fremtid.
Kaster man et blik paa byens kart, vil man nemlig finde, at det ikke alene er mot Solum, at grænserne maa fastslaaes og utvides, uagtet det selvfølgelig maa medgis, at kravene her er mest iøinespringende. Men ogsaa i østre Porsgrund er der punkter, hvor byens omraade er smalt og meget begrænset, og hvor bebyggelsen like utenfor bygrænsen er saa betydelig, at store strækninger langs begge bydele næsten aldeles har tapt karakteren av landdistrikt.
Det vilde føre for vidt her nærmere at paavise, hvor vilkaarlig og uregelmæssig grænserne fra gammel tid er angit, og hvor trangt og indsnøret byens belte paa sine steder er. Man skal i denne forbindelse alene peke paa strøket ved Osebro, hvor avstanden fra grænsen mot Gjerpen og til Porsgrundelven kun har en bredde av ca. 120 meter. Ogsaa paa andre steder er grænserne uregelmæssig og litet heldig og sætter en bom for byens utvikling. Man skal saaledes ogsaa fæste opmerksomheten ved strøket fra Ligaten eller LerkupeIven og ned til St. Hansaasen, hvilket strøk man gjerne kan si naturen selv har pekt paa som steder for en fyldigere utvidelse av bebyggelsen til utvikling av et mere bymæssig anlæg av kvartaler og gater, hvorpaa de lokale forhold gir en saa ypperlig anvisning.
Forholdene er her endog saa krappe, at byens egen jernbanestation er beliggende utenfor stedets grænser.
Bortset fra de tidligere tiders mindre forhold, da interesserne fandt sig bedst tilrette ved en bebyggelse langs elven, er det ikke tvil om, at utviklingen vil føre med sig, at nu da elvetomterne er optat, maa bebyggelsen trænges mere indover, parallelgater anlægges og byen faa sin naturlige vekst ogsaa i bredden. Og dette vil unegtelig kræve, at byens forholdsvis smale byggegrunde maa utvides og utvides med en fremtidig utvikling for øie.
Men der er ogsaa andre hensyn, som i den sidste tid har spillet ind, og som taler sit tydelige sprog. Man vil nemlig i denne forbindelse peke paa de nye anlæg, som er blomstret op paa Roligheten, og de havneplaner, der her venter sin løsning. At alle de mennesker som faar sin sysselsættelse ved Rolighetens nye fabrikanlæg ifølge sakens natur vil foretrække at tilhøre byen og nyte godt av dens fordele, er hævet over enhver tvil. Det maa derfor ansees i høi grad rimelig, at Herøen, der støter umiddelbart op til Roligheten, blir at indlemme i byen, et krav og et ønske, der allerede er kommet tilsyne gjennem det foran indtagne andragende, som i decbr. ifjor tilstilledes formandskapet av Øens eiendomsbesittere.
Naar en bys nye grænser skal opsættes gjennem en af stortinget vedtat lov, saa bør spørsmaalet for den hele bys vedkommende og ikke alene en enkelt bydels fordele og krav tilgodeses. Der maa her handles fremsynt, og forholdsvis mindre hensyn vike for de store og almene. Kravene faa Porsgrunds side paa en byutvidelse er, som av det foran utviklede, ikke av ny dato og naar hensyn tas til, at byens grænser ikke har undergaat nogen forandring siden 1842, da Osebakken indlemmedes i byen, og til at grænserne paa enkelte steder er høist uklare og flytende og har git anledning til retstvister, - forekommer det formandskapet, at tiden nu maa være inde til, at det hele grænsespørsmaal tas op til indgaaende behandling, og at byen tillægges et territorium, der kan tilfredsstille utviklingen for en længere fremtid.
Ved at se paa de grænser, som magistrat og formandskap i det følgende har bragt i forslag, vil det erfares, at bevæggrunden har været at finde linjer, der er praktiske og greie saavel for omegnen som for den fremtidige utvikling av byen og ikke dikteret av hensynet til eiendommenes skatteevnes størrelse, men rent almene hensyn, og hensynet til billighet og nødvendighet. Det kunde paa enkelte steder ha været ønskelig ikke at medta i bydistriktet strøk, der vil gi anledning til en ikke saa liten tilvekst i fattigbyrderne, men man har med forsæt ikke villet søke grænserne regulerte paa en maate, der kunde gi landkommunerne grund til klage.
For vor egen by maa det under behandlingen av denne sak holdes klart for øie, at den foreslaaede utvidelse vil bevirke en ikke ringe forøkelse av de kommunale utgifter, idet en saadan forøket utstrækning av byen nødvendigvis efterhaanden vil medføre en tilsvarende forøkelse av skole- og fattigvesen, vei-, vand-, kloak- og brandvæsen m. v., ja i det hele, av de fleste poster paa bybudgettet.
Naar man nu ikke desto mindre finder at burde foreslaa en grænseutvidelse, da er det, som foran anført, for at imøtekomme de ønsker og krav, der herom er fremkommet og for at rette på de urimeligheter og den uhensigtsmæssige ordning, der klæber ved byens nuværende grænser og ikke minst for at gi byen rummeligere byggefelter, hvilket sidste har sin almene betydning derigjennem, at den videre bebyggelse derved kommer ind under byens brandvæsen og bygningslovgivning.
Den paa magistratens foranstaltning utførte tælling i de strøk, der ved en eventuell utvidelse av byens grænser tænkes søkt indlemmet i byen viser følgende
Sammenstilling:
Brand-
assuranse-
summerAntal
voksne
personerSum av
aarlige indtægterSum av formue Antall fattig-
under-
støttedeGutter Piker Antall under skolepliktig
alderTilsammen Gjerpen 491 630 443 119 418 140 900 25 74 63 117 722 indv. Eidanger 465 840 316 179 938 781 419 3 46 49 104 518 indv. Solum 1 470 140 1155 508 507 510 970 31 194 170 209 1759 indv. 2 427 610 1914 806 863 1 433 289 59 314 282 430 2999 indv. I henhold til, hvad foran er anført, indstiller man til bystyret at fatte følgende
Belutning:
Det kgl. norske Justis- og politidepartement andrages om, at der for Stortinget maa bevirkes fremsat kgl. prp. til lov om utvidelse av kjøpstaden Porsgrunds grænser, saalydende:
§ 1.
Fra 1ste juli 1915 skal kjøpstaden Porsgrunds grænser undergaa følgende forandring.
a. I østre Porsgrund:
Mot Gjerpen: Grænsen begynder i nord ved Sildrebækkens utløp i Porsgrundselven. Bækken følges i ret linje opover, indtil dens bøining mot nord, hvorefter grænsen gaar nedenfor S. K. Pedersens eiendom og Halvor Johnsen Sølis hus i ret linje langs stien op til bakkefoten ovenfor Breidablik, langs Borgeaasen sydover ned til utenfor Isak Skauens hus, hvor grænsen følger den gamle vei ned, krydser den prosjekterte gate i vest, hvorefter den følger den paa kartet opstukne gate over løkkerne nærmest utenfor Kjølnes gaard, indtil Lerkup, der følges, i syd til Bjørntvedtbækkens utløp i denne.
Mot Eidanger: Grænsen følger her Bjørntvedtbækken op til Vallerrnyrveien, videre langs veien til Bjørntvedt, søndenfor Baanaasen ovenfor Smaaaasen til Bjørntvedt gaard hvorfra grænsen gaar i ret linje til søndenfor Jønholt gaards isdam. Herfra over til Rønningen, hvilken eiendom medtas, og saa like ned til Øiekastkleven, hvoretter linjen gaar fra dennes top ret ned til Gunneklevfjorden. Endvidere medtas Herøen, idet grænsen mot Eidanger her blir sundet «gamle Langesund».
b. I vestre Porsgrund:
Mot Solum: Grænsen begynder ved Lahelles nordre grænse og gaar op til veien til Solstad, nedover denne til foten av Vemmerfjeldet, hvorfra grænselinjen følger Klyvebækken til Heigaten og Tørmo, utenfor denne og verkseier Reims eiendom, langs fjeldet til ovenfor Tuftekaas, tvers over Vabakken og videre efter fjeldfoten, idet hele Knardalstranden indtil fjeldfoten mot Knardal og ned til og med gaarden Knapnæring medtas.
§ 2.
Den i § 1 beskrevne grænselinje blir paa statskassens bekostning at opgaa og nærmere bestemme samt ved lovlige skifte- og skjelstener at utvise ved en aastedsforretning, som avholdes av personer, som Kongen dertil opnævner, saa betimelig at den senest inden utgangen av juni maaned 1915 kan være stadfæstet av Kongen.
§ 3.
De deler av Gjerpen, Eidanger og Solum herreder, som ifølge § 1 henlægges til kjøpstaden Porsgrund, skal fra 1ste juli 1915 utgaa av landets matrikel og i enhver henseende henhøre under kjøpstaden. Dog skal dette ikke ha nogen indflydelse paa den odel, som den 30te juni 1915 maatte hvile paa jord, som ifølge nærværende lov overgaar fra landet til kjøpstaden.
§ 4.
De personer, som ved denne lovs ikrafttræden er bosat paa de strækninger, som ifølge § 1 overgaar til kjøpstaden Porsgrund skal med hensyn til erhvervelse og utøvelse av stemmeret i medhold av formandskapsloven for kjøpstæderne ansees, som om de hadde været bosat i kjøpstaden i det tidsrum, hvori de har bodd i de omhandlede strækninger.
§ 5.
De personer som den 1ste juli 1915 har bopæl inden de strækninger, som ifølge overgaar til kjøpstaden Porsgrund ansees fra 1ste juli 1915 med hensyn til skattepligt som hørende under kjøpstaden og blir at iligne kommuneskatter i likhet med dens øvrige indvaanere.
§ 6.
De personer, som den 1ste januar 1915 bodde i de deler av Gjerpen, Eidanger og Solum herreder, som efter denne lov overgaar til kjøbstaden Porsgrund og ikke derfra er utflyttet til noget andet sted end Porsgrund inden 1ste juli 1915, skal fra sidstnævnte tid med hensyn til fattigforsørgelse - forsaavidt denne ikke paaligger nogen anden kommune end Gjerpen, Eidanger og Solum, ansees for at at ha hjemstavn i Porsgrund, hvad enten de i mellemtiden har nydt fattigunderstøttelse eller ikke. Ved siden av denne forskrift skal dog de lovbud, som tillægger hustruen mandens, manden hustruens, og barnene forældrenes hjemstavn, bringes i anvendelse saafremt manden, hustruen eller forældrene er ilive, naar de omhandlede strækninger overgaar til Porsgrund.
§ 7.
De personer, som i medhold av den gjældende lovgivning fra 1ste januar 1915 har drevet handel eller haandverk paa de strækninger, som efter denne lov overgaar til kjøpstaden Porsgrund, skal fremdeles være berettiget til at vedbli den av dem drevne næring. Dog har de for at kunne nyte denne ret at melde sig for magistraten i Porsgrund inden 1ste juli 1915, hvorhos de skal betale kommuneskatter og overta kommunale ombud like fuldt som byens øvrige borgere.
§ 8.
Bygninger paa de ved denne lov i Porsgrund indlemmede strækninger nyter ikke godt av den nedsættelse i brandkontingenten, som i medhold av lovgivningen om Norges Brandkasse er eller maatte bli tilstaat bygninger paa det ældre territorium. Hvorvidt og i hvilken utstrækning nogen saadan nedsettelse i tilfælde blir at tilstaa nogen del av bebyggelsen paa de indlemmede strækninger, bestemmes efter de regler, som indeholdes i lov om Norges Brandkasse av 21de juni 1912.
§ 9.
De i anledning av grænseforandringen fornødne erstatningsbeløp til offentlige tjenestemænd utredes av statskassen.
§ 10.
Ved skjøn, avgit av 3 utenfor Porsgrund, Gjerpen, Eidanger, og Solum kommuner boende personer, hvorav amtmanden i Bratsberg amt opnævner 2 og Justisdepartementet opnævner 1, blir at avgjøre hvor stor del av Gjerpen, Eidanger og Solum kommunale gjæld Porsgrund skal overta i erstatning for det indtægtstap, som de 3 nævnte herreder antas at lide ved, at de i § 1 omhandlede strækninger henlægges til kjøpstaden Porsgrund. De nærmere regler for skjønnet fastsettes av Justisdepartementet. Utgifterne ved avholdelsen av skjønnet, hvis avgjørelse er endelig, fastsættes av Justisdepartementet og fordeles av dette paa de fire interesserte kommuner.
§ 11.
De strækninger av Gjerpen, Eidanger og Solum herreder, som ved denne lov indlemmes i kjøpstaden Porsgrund, skal fra 1ste juli 1915 i bygnings- og reguleringsvæsenets anliggender henhøre under kjøpstaden, dog saaledes, at det i disse strækninger, indtil anderledes bestemmes av Kongen, skal være tillatt at opføre saadanne træbygninger, som omhandles i lov om forbud mot opførelse av træbygninger i landets byer m. v. av 19de mai 1904 § 3, andet led.»
En av Gjerpen herredstyre nedsatt komité har avgitt følgende innstilling, datert 9de juni 1915:
«Komiteen har ved sine møter nøiagtig gjort sig bekjendt med sakens dokumenter likesom man har befaret i marken sammen med stadingeniøren i Porsgrund den av Porsgrunds formandskap og bystyre foreslaaede nye grænselinje. Det viser sig at den foreslaaede utvidelse vil omfatte betydelige arealer paa byens øst- og nordkant og særlig paa dens nordkant da byen der vil erhverve en utvidelse av strandlinjen langs elven paa ca. 530 meter av Gjerpen. Angaaende den foreslaaede utvidelse av Porsgrund skal komiteen tillate sig at bemerke at utvidelse ikke kan ansees saa sterkt paakrævet, da der inden byens nuværende grænser findes flere større ubebyggede byløkker. Skal der allikevel gaaes til en utvidelse av Porsgrund indover Gjerpens grund saa maa vel denne foregaa para byens østkant, og komiteen finder at burde foreslaa utvidelse her, endskjønt heri vil indgaa værdifulde tomter paa begge sider av jernbanelinjen.
Hvis der foretages en sammenligning saa har Gjerpen nu efter Skiens bys utvidelse kun tilbake ca. 4340 meter strandlinje langs elven. Av dette er der kun ca. 1000 meter igjen som egner sig til industritomter, resten er allerede optat av industrielle bedrifter. Av disse ca. 1000 meter ønsker Porsgrund ca. 530 meter. Porsgrund har nu 4900 meter strandlinje paa begge sider av elven. Av dette er en hel del ubebyggede tomter - arealer som ligger og venter paa industri. De industritomter som nu drives i Porsgrund, samt dampskibsbryggerne optar ikke mere end ca. 2000 meter strandlinje, saa der er mere end plads nok tilbake. Porsgrund er absolut den, med hensyn til strandlinjer, bedst situerte by paa en stor strækning av kysten, hvortil ogsaa kommer at terrænget langs strandlinjerne praktisk talt intetsteds lægger hindringer iveien for tomternes utnyttelse til industrielle bedrifter.
Som bekjendt har Porsgrund, Solum og Gjerpen i fellesskap dannet Skiensfjordens kommunale kraftselskap; overfor dette har Gjerpen garantert 1/3 del, det vil si ca. 2 mill. kroner. Skal nu Porsgrund faa saa stor del av de strandtomter som er tilbake i Gjerpen, faar ikke bygden megen glæde av sin store garanti.
Det vil vække almindelig harme i bygden om statmyndigheterne vil berøve Gjerpen den utsigt til industriel utvikling som nu tilligger herredet langs elven til fordel for Porsgrunds kommune som allerede i forveien er saa godt forsynt med industritomter.
I henhold til det anførte vil man foreslaa at herredsstyret uttaler sig for følgende grænser for Porsgrunds by:
Den nuværende grænse fra elven og østover foreslaaes bibeholdt til den skjærer midtlinjen av den projekterte Borgeaasgate, hvorefter den følger forlængelsen av nævnte gates midtlinje til den skjærer den retlinjede forlængelse av den sydfra kommende av Porsgrund foreslaaede rettinjede grænse (se kartet). Fra nævnte skjæringspunkt (paa kartet merket «A») gaar linjen sydover til den ved markert «B» træffer den av Porsgrund foreslaaede grænse som den derpaa følger til Lerkup.
Ved den her foreslaaede byutvidelse kommer den Gjerpen tilhørende Borge skole med tilhørende engløkke ind under byen. Gjerpen maa derfor fremdeles forbeholde sig dette som kommunens eiendom fritat for skatter til byen. Skulde Gjerpen kommune i fremtiden finde det heldig at eiendommen tilfalder byen, da er Porsgrund forpligtig til at overta eiendommen efter skjøn.
Med hensyn til det økonomiske opgjør er man enig i hvad der er anført i Porsgrunds indstilling § 10 med undtagelse av at alle de med byutvidelsen forbundne omkostninger bør bæres av Porsgrund, da utvidelsen kun sker i Porsgrunds interesse.
I møte 15de juni 1915 fattet Gjerpen herredsstyre enstemmig beslutning overensstemmende med komiteens innstilling.
En av Eidanger herredsstyre nedsatt komité har 28de april 1915 avgitt følgende innstilling:
«Spørsmaalet om utvidelse av Porsgrunds bys grænser er ikke av ny dato. Den nu paatænkte utvidelse adskiller sig fra tidligere paatænkte utvidelser deri, at arealet, som agtes indlemmet i byen, er betragtelig større. Medvirkende aarsaker til, at byutvidelsen nu er blit saa aktuel og byen med engang ser sig saa stor, eller rettere sagt forliten, er vistnok den, at den til Porsgrund nedtransformerte elektriske energi menes at ville bringe liv og nye foretagender med sig, likesom vel ogsaa de Magnus'senske havneplaner har bidrat sit til, at byen nu haster saa med at utvide.
Komiteen har under sit arbeide maattet indhente oplysninger hos formandskapet i Porsgrund angaaende ubebygget areal m. m. i Porsgrund. Forespørslerne er blit besvaret delvis. Opgave over arealet i Eidanger, som agtes indlemmet i byen, er saaledes ikke meddelt. Forøvrig lider grænsebeskrivelserne av adskillige mangler. Likesom det medfølgende kart, hvad grænserne angaar, er lite orienterende og tildels mangler faste støttepunkter i marken. De ældre grænser mot Eidanger kunde vistnok trænge en korrigering, men de nye gjør de gamle ikke tilskamme, og komiteen kan ikke frigjøre sig fra den tanke, at grænserne er lagt efter gode skatteobjekter, f. eks. den krok, som gjøres op om Bjørntvedt gaard, hvorved indlemmes den til byggetomter utjenlige bergknause «Lilleaas», hvorpaa fins en større skatyder. Det vestenfor Bjørntvedt, Bjørntvedtaasen og Frednæs skogeiendomme bestaar væsentlig av fjeldknauser og er svært lite skikket terræng for bybebyggelse.
Endel opsittere paa Herøen har søkt om at komme ind under byen. Som grund for andragendet ligger antagelig den tanke, at der bedre vil kunne jobbes med byggetomter inden byen. Disse tomter var saaledes høsten 1914 haandgit til store priser. Brospørsmaalet - Rolighetssundet er vel ogsaa ment at komme nærmere sin løsning ved at komme under byen. Porsgrund viste sin interesse for bro ved paa andragende at bevilge kr. 250,00 til en bro som var anslaat til ca. kr. 5 000,00. Likesom den ved forskjellige paastande om broens konstruktion hindrede eller ialfald utskjøt utførelsen av nævnte bro. Der har aldrig tidligere hverken fra Herøen eller grænsestrøket langs Porsgrund været noget almindelig ønske om at komme ind under byen.
Det er gjerne tilfældet, at bebyggelse, som agtes indlemmet i en by, er særpræget av bymæssig bebyggelse og grænserne saa at si sprængte. Dette kan paa ingen maate siges at være tilfældet med grænserne mot Eidanger. Der er ingen bymæssig bebyggelse, husene ligger i mindre grupper med store aapne pladse, haver eller lignende imellem. Naar bortsees fra en 3 à 4 villaer, som er opsat i 1914, er ingen nybygning foregaat der i løpet av de sidste 10 aar. For disse, som nu har bygget der - har grunden ikke været den, at der ikke var plads nok i byen; det hitrører fra andre forhold og omstændigheter, likesom de heller ikke er avhængig av byen, hvad deres virke angaar. Selv om Porsgrund faar utvidet efter forslaget vil det allikevel bli til det, at der er byggetomter utenfor ogsaa, som vil bli bebygget. I strøket findes 2 handlende. Disse har handlet der i aarrækker, og der synes ikke trang til flere.
Da der som for nævnt i den del, som agtes indlemmet i byen, ikke eksisterer nogen bymæssig bebyggelse, har Eidanger ingen grund hat til at foreta saadanne skridt, som en saadan bebyggelse nødvendiggjør. Strøket er i sanitær henseende likesaa godt som i Porsgrund. Paa enkelte steder er kloakledninger lagt. Vand er indlagt enten fra byens vandverk eller ogsaa fra private vandindtak. Elektrisk lys er eller kan faaes indlagt hvorsomhelst i strøket. Med hensynet til ildsfarligheten er denne meget liten under hensyn til den gruppevise bebyggelse. I de sidste 10 aar har kun et hus nedbrændt. Fra de i byen værende kumme kan slanger utlægges og naa de fleste huse langs grænsen mot Eidanger.
Hvad skolen angaar mener komiteen, at den tilfredsstiller fordringerne efter den grad av kundskaper og færdigheter som foreldrene vil gi sine barn. I denne forbindelse kan det nævnes, at der er under forberedelse yderligere at utvide folkeskolens læsetid paa landet.
Brandassurancesummerne utgjør pr. 1/8-1914 for de bygninger i Eidanger, som agtes indlemmet i byen kr. 624 710,00. Efter skatteligningen 1914-1915 utgjør den antagne formue og indtægt i dette strøk henholdsvis kr. 1 348 400,00 og kr. 214 118,00. Hertil kommer en større del av Bjørntvedt som overskjæres av grænselinjen, hvorved Eidanger vil miste en større del formue og indtægt. Skatteøret beregnet efter ligningen 1914-1915 vilde i tilfældet den del, som agtes indlemmet i byen, gik ut, stige med 2,4 pct. Tages med den del av Bjørntvedt som overskjæres vil skatteøret ganske sikkert stige med ca. 3 pct.
Bebyggelsen i Porsgrund langs Storgaten bestaar for det meste av en eneste husrad paa begge sider av gaten. Mellem husene er større aapne pladse, og haver er tillagt størstedelen av husene i Porsgrund. Bebyggelsen paa Kirkehaugen og Osebakken bestaar for det meste av smaa enetages huse, som staar hindrende i veien for større og bedre bebyggelse, hvorved vil skaffes bedre rum.
Porsgrund bys areal utgjør 1,28 km². Hjemmehørende folkemængde ved sidste folketælling 4 860, en nedgang fra foregaaende tælling paa 70 personer. Pr. km² blir det ca. 3 796 personer. Til sammenligning kan oplyses, at der i de nedennævnte byer efter folketællingen i 1910 bodde pr. km²:
Moss 6 177 Hamar 5 499 Kristiania 14 818 Bergen 5 899
Drammen 4 760 Aalesund 6 475 Tønsberg 6 030 Kragerø 4 247 Ifølge opgaver fra det statistiske centralbyraa utgjorde det ubebygdede areal i Porsgrund i 1907 tilsammen 550 maal (ikke ar) som fordeler sig saaledes: 210 maal haver, 78 maal kunstig eng, 112 maal aker og 150 maal naturlig eng, - vesentlig beliggende i østre Porsgrund. I de sidste 5 aar er opbygget 14 nye beboelseshuse med samlet takstsum kr. 161 500,00. Disse tal gir et bedre billede end formandskapets opgivende 77 maal skikkede byggetomter.
I 1882 anlagdes Porsgrund jernbanestation, og man skulde haabet, at deromkring vilde utfoldet sig en større byggevirksomhet, men endnu ligger en større løkke ca. 25 maal som særlig egner sig for byggetomter, ubebygd mellem Porsgrunds jernbanestation og Storgaten.
Den paastand at byggetomterne i Porsgrund skulde være saa uforholdsmæssig dyre, kan heller ikke høres. Ifølge opgivender fra sorenskriverkontoret, viser det sig, at tomteavgifterne i sin almindelighet ikke er dyrere i Porsgrund end f. eks. paa Bjørntvedt i Eidanger.
Det bør være andre og vigtigere grunde, for en by gives tilladelse at utvide sig og gjøre et saa stort økonomisk indgrep i en landskommune, som tilfældet her er.
I henhold til foranstaaende finder komiteen at maatte foreslaa følgende besutning vedtat i saken:
Eidanger kommune protesterer mot, at Porsgrund by tillates utvidelse paa Eidanger grund.
Kommunen forbeholder sig adgang til i tilfælde byutvidelse iverksættes, at uttale sig om det økonomiske opgjør m. v. mellem kommunerne.
Beslutningen er enstemmig.»
Innvånere av Klevstrand og Myrene skolekretser i Eidanger uttalte sig i et møte 24de april 1915 enstemmig for byutvidelsen overensstemmende med Porsgrund bystyres forslag. Ca. 90 familieforsørgere i de to skolekretser undertegnet forestillinger til Eidanger og Porsgrund formannskaper angående berettigelsen av, at kretsene innlemmes i byen. I forestillingene fremheves de almindelige fordeler, som byutvidelsen vil medføre for ansøkerne, nemlig adgang for barnene til bedre skoler enn i Eidanger, nedsettelse av brannkontingenten, stigning av eiendommenes verdi m.v,, og desuten anføres, at der er særlige ulemper for ansøkerne ved å høre til Eidanger. I så henseende påberoper de sig den lange vei til kirke, prest og lensmann (6 à 8 km.), til skole, kredssykekassens forretningsfører og Riksforsikringsanstaltens tilsynsmann. Videre gjør de gjeldende, at de næsten alle har sitt arbeide i byen og således er knyttet til denne, og endelig anføres, at herredsstyret ikke tar hensyn til deres berettigede krav f eks. på.veier.
Eidanger herredsstyre vedtok i møte den 31te mai 1915 enstemmig komiteens innstilling. I anledning av forestillingen fra Klevstranden og Myrene skolekretser uttalte herredsstyret: «Da listen kun er undertegnet av ca. 1/3 av de strøket vedkommende, og da den dels er undertegnet av personer boende utenom den projekterte grænsedeling, finder herredsstyret ikke at kunne tillægge den særlig vegt. »
I et møte 7de juni 1915 fastholdt innvånere av de to kretser sitt ønske om å indlemmes i byen og innsendte påny en forestilling til herredsstyret, hvori oplyses at de før omhandlede andragender om å overføres til byen er underskrevet av 93 familieforsørgere, som regnes å representere 465 av de 518 i grensedistriktet boende personer.
herredsstyret behandlet forestillingen i møte 8de juli 1915. Den blev mot 2 stemmer besluttet henlagt.
En av Solum herredsstyre nedsatt komité har 8de september 1915 avgitt følgende innstilling:
«Man har ikke fundet at kunne ta endelig standpunkt til spørsmaalet om Porsgrunds byutvidelse forinden spørsmaalet om utvidelsen av Skiens by var avgjort av Stortinget. Disse byutvidelser er nemlig av saa vital interesse for Solum kommune, at det sidstnævntes avgjørelse i høi grad influerer paa kommunestyrets stilling til Porsgrunds byutvidelse.
Til belysning av forholdet skal man efter skatteligningen for Solum 1915-16 hitsætte:
Samlet antal skatydere i Solum ca. 3300 Samlet formue ca. kr. 17 000 000,00. Samlet indtægt ca. kr. 4 200 000,00. Samlet skat ca. kr. 190 000,00. Herav falder paa det strøk som nu av Stortinget er besluttet innlemmet i Skien et samlet antal skatydere av omkring 450 med:
Formue ca. kr. 2 154 000,00. Indtægt ca. kr. 676 000,00. Skat ca. kr. 32 000,00. Skien sluker med andre ord omtrent 12½ pct. av Solum kommunes skatydere, likesaa omtrent 12½ pct. av den samlede formue, videre omtrent 16 pct. av indtægten og 17pct. av skatten. Dette betyder selvsagt en ganske betragtelig forrykkelse av kommunens økonomiske forhold.
I det strøk som Porsgrund foreslaar indlemmet i byen er forholdet følgende:
Samlet antal skatydere ca. 480. Samlet formue kr. 900 000,00. Samlet indtægt kr. 650 000,00. Samlet skat kr. 16 000,00. Hvis altsaa Porsgrunds forslag om byens utvidelse skulde gaa igjennem vilde Solum kommune ved disse byutvidelser miste over 900 skatydere med en formue av over 3 millioner, en indtægt av over kr. 1 200 000,00 og en skat av henved kr. .50 000,00. Solum vilde med andre, ord miste over ¼ av sine skatydere, over ¼ av kommunens samlede formue, indtægt og skat.
Dette er jo en omveltning i kommunens økonomi, som kommunestyret ikke uten ængstelse kan se paa.
Man satte sig forgjeves mot den sørgelige beklipning av herredet, som fandt sted ved Stortingets beslutning om utvidelse av Skiens by; og da forelaa der efter kommunestyrets opfatning ingen gyldig grund - end si nødvendighet - for byutvidelsen paa Solums grund og paa Solums bekostning. For Porsgrunds vedkommende er forholdet anderledes. Her maa man erkjende nødvendigheten av at Vestre Porsgrund skaffes byggeplads paa Solums grund likesom man maa erkjende ønskeligheten av en regulering av de nuværende uredige og unaturlige grænser mellem byen og landet.
Rigtignok har det været anført at Porsgrunds by paa østsiden av elven skal ha ikke ubetydelige arealer skikket for bebyggelse; men Porsgrunds østre og vestre side er to helt adskilte bydele med vesentlig hver sine interesser - man finder derfor ikke at ovennævnte arealer paa østsiden kan dække behovet til og kravet om byggetomter for beboerne paa vestsiden; her findes ikke længer tomter skikket til bebyggelse og man maa derfor erkjende berettigelsen av Porsgrunds krav paa byggeplads for den vestre bydel. Men utover dette kan Solum kommune ingen indrømmelse gjøre; avstaa sine skatydere kan man ikke.
I Porsgrunds formandskaps indstilling findes der ingen arealberegninger, man ser ikke byens nuværende bebyggede og ubebyggede arealer opgit, eller opgave over arealet av de strækninger, bystyret ønsker indlemmet i byen. Ved at kaste et blik paa kartet vil man imidlertid straks se, at der er et misforhold mellem størrelsen av byens nuværende areal og de strøk som ønskes tillagt byen. Den nuværende bys areal utgjør kun en brøkdel av disse strøk - skjønsmæssig neppe en sjettedel; man vil altsaa tillægge byen arealer, som er mange gange større end den gamle by. Dette maa Solum kommune protestere imot; byens berettigede krav gaar ikke længer end til at skaffe dens indvaanere passende byggeplads for en rum tid fremover. Men at byen skulde vokse slik, at dens indvaanere i løpet av en overskuelig fremtid skulde ha bebygget bymæssig de store arealer av Solum den nu ønsker sig tillagt, anser man for utelukket; det maa ialfald komme til at skyldes helt ekstraordinære omstændigheter, som man ikke nu kan regne med.
Det er ikke bare at beholde flest mulig av sine skatydere, Solum kommune maa kjæmpe for, man maa ogsaa søke at undgaa enhver unødig beklipning av herredets areal, og da specielt de arealer, som ligger langs Skienselven. Solum er en i industriens blomstring sterkt interessert kommune og særlig betydning har kommunens interesse i Skiensfjordens kommunale kraftselskap. Man har her som den store kommune paatat sig et millionansvar med det for øie, at en størst mulig del av kraften skulde finde anvendelse inden kommunen. Nu har byutvidelse fratat kommunen et stort allerede omarbeidet konsum av elektrisk energi og beklippet kommunen for en række ypperlige industrielle tomter. Nu faar man likeoverfor Porsgrunds eventuelle byutvidelse være paa sin post, og sætte alt ind paa, at ikke ogsaa her en unødig beklipning av kommunen skal finde sted. Det er ikke bare kommunens fremtidige chancer som delaglig i kraftselskapet man her maa ha for øie, man maa ogsaa erindre, hvad saa betydelig indskrænkning i skatydernes antal vil si likeoverfor kommunens ansvar; utvidelsen av Porsgrunds by efter bystyrets plan vilde nu efter at Skien er utvidet bety over ¼ formindskelse av deres antal, paa hvis skuldre dette ansvar nu hviler.
I henhold til det her fremholdte finder man altsaa at Porsgrund bør gives adgang til utvidelse paa Solums grund for at skaffe byen fornødne byggetomter. Man skal derfor tillate sig at foreslaa følgende grænser for en eventuel byutvidelse.
Mot sydvest følger grænsen en ret linje fra elven langs eiendommen Sorgenfris haves vestre kant til fjeldfoten (Wrigthaasen), følger saa denne indtil byens eiendom Tørmo. Her bøier linjen opover langs denne eiendoms vestgrænse og skjærer saa ret over til den fra Klyvedammen kommende bæk som den følger indtil den naar hovedveien. Her gaar linjen over veien til foten av fjeldet paa Fredbo, følger denne indtil den nye vei op Wemmarbakken og fortsætter herfra i ret linje til søndre kant av Aalls lagerbygninger paa Lahelle.
Som det vil sees falder denne grenselinje paa strækningen fjeldfoten ved Wrigthaasen indtil fjeldfoten ved Fredbo sammen med den av Porsgrunds formandskap den 11te december 1899 opgaaede grænse, behandlet i Porsgrunds formandskapsmøte 14de december s. a., s. side 10, 2den spalte i Porsgrunds indstilling. Den av Solum her foreslaaede grænselinje gaar imidlertid noget lenger sydvestover og adskillig længer nordover, saa byen vil derved faa et adskillig større terræng end det Porsgrund selv i 1899 foreslog. Forholdene er ikke saa forandret at ikke Porsgrund ved en utvidelse som denne skulde ha byggegrund nok for en lang fremtid.
Denne grænse falder i det væsentligste sammen med opsiddernes ønske, uttalt i resolution av 10de mars d. a. saalydende:
Indvaanerne av nedre Solum i et antal av 80 samlet til møte i «Ebenezer» lokale angaaende byutvidelsen uttaler sig mot 6 stemmer for at den del av distriktet fra og med Tuftekaas og videre den av Porsgrund foreslaaede grænse til og med Lahelle, maa bli indlemmet i byen og henstiller i ærbødighet til Porsgrunds og Solums kommunestyrelser at der under sakens videre behandling blir tat fuldt hensyn til de her anførte uttalelser fra kredsen.»
Naar man ikke har fundet at kunne følge den av Porsgrunds kommune i dens indstilling foreslaaede grænselinje sydvestover fra Klyvebækken over Wrightaasen utenfor Tørmo og verkseier Reims eiendom er grunden den, at man finder det aldeles meningsløst at lægge grænsen midt oppe i fjeldet og skogen al den stund man har den naturlige grænse i fjeldfoten, saaledes som Porsgrunds kommune i 1899 selv foreslog.
Naar Porsgrunds kommune nu foreslaar at grænsen skal trækkes sydvestover helt til Knapnæring, maa Solum paa det bestemteste protestere herimot. Som industrielt interessert kommune maa Solum bestemt hævde, at man ikke fratar den de bedste tomter man har langs vasdraget i hele kommunen. Solum har gjort saa store, opofrelser og paatat sig saa store forpligtelser for industriens fremme at statsmyndigheterne ikke kan gi sit samtykke til, at kommunen saa at si berøves enhver utsigt til at nyte frugterne av sine opofrelser.
Man kan heller ikke indse at Porsgrunds kommune skulde være berettiget til eller ha nogetsomhelst krav paa at bebyggelsen i Knardalstrand indlemmes i byen; det vilde jo kun bli at erhverve en betragtelig del av Solums skatydere. Plads til privat bebyggelse der jo litet av og industritomter langs elven har byen intet krav paa at frata Solum kommune.
Stemningen inden opsidderne i Knardalstrand er delt. Ved et avholdt møte hvor omkring 50 var tilstede stemte kun 5 for byutvidelsen og resten mot. I en til formandskapet indkommen forestilling undertegnet av 80 personer, uttaler man sig for byutvidelse; man skal dog bemerke, at 23 av disse er leieboere. Forestillingen vedlegges efter ønske nærværende indstilling.
Porsgrunds formandskab uttaler sig den 21de august 1896 mot Knardalstrands indlemmelse i byen, se indstillingen side 10, 1ste spalte. Forholdene er siden da ikke i nogen henseende forandret for Knardalstrands vedkommende, bebyggelsen der «staar nemlig ikke i nogen direkte forbindelse med byens bebyggelse, men ligger et langt stykke fjernet fra den nuværende bygrænse». Moldhaugen er derimot ikke længer ved noget større ubebygget rum adskilt fra byen, og da denne jo maa skaffes byggeplads, har man fundet at maatte gaa med paa at Moldhaugen indtil Lahelle indlemmes i byen.
Solum kommune finder ikke at kunne gaa med paa nogen byutvidelse mot nord længer end den nu foreslaaede linje. Nordenfor denne ligger en igang værende bedrift, som det ingen grund er til at indlemme i byen, likesom intet taler for en saa stor beklipning av herredets grund nordenfor byen; denne vil som paapekt ha rikelig byggeplads for lang tid fremover inden den av Solum foreslaaede grænse».
Ca. 80 «eiendomsbesiddere, huseiere og leieboere i Knardalsstrand» innsendte til Solum formannskap en forestilling av 4de juni 1915 om, at stedet må bli innlemmet i Porsgrund. Andragendet begrunnes med, at ansøkerne har sin vesentligste beskjeftigelse i Porsgrund, at de har 8 km.s vei til Solum kirke og like lang vei til lensmannen og til Skien, hvor herredsstyret har sine møter, og hvor herredskassereren og kredssykekassen har sine kontorer. Ved å innlemmes i Porsgrund vil - anføres det videre - ansøkerne få nedsatt brannkontingen, deres eiendommer vil stige i verdi, og deres barn vil få bedre skoleutdannelse, enn Solum kommune kan skaffe dem.
I møte 9de november 1915 forkastet Solums herredsstyre mot 3 stemmer et av en representant fremsatt forslag om å godkjennes den av Porsgrunds kommune utarbeidede plan til utvidelse av byens grenser på Solums grunn - også for Knardalsstrandens vedkommende -, hvorefter herredsstyret overensstemmende med formannskapets innstilling enstemmig sluttet sig til komitéinnstillingen.
Fylkesmannen uttalte ved sakens innsendelse til departementet i skrivelse av 31te mai 1916:
«Hoslagt tillater jeg mig med bilag at oversende en av Porsgrunds bystyre den 28de april 1914 vedtat indstilling om, at der maa bli fremsat kongelig proposition til lov om utvidelse av byens grænser.
Saken har været forelagt de interesserte herredsstyrer, nemlig Gjerpen, Solum og Eidanger. De av dem avgivne uttalelser følger likeledes.
Efter sammen med ordførerne m. fl. at ha befart de, gamle og nye foreslaaede grænser skal jeg bemerke følgende:
Porsgrunds grænser er overfor Solum bestemt ved reskript av 13de november 1795 og overfor Gjerpen og Eidanger ved lov av 20de august 1842 og den i henhold dertil avholdte grænseopgangsforretning. Spørgsmaalet om grænsernes forandring har stadig staat paa dagsordenen i de 30-40 sidste aar, dels fordi de er trukket vilkaarlig og uregelmæssig og derfor er usikre, dels fordi byens folkemængde i de senere aar er sterkt tiltat og har maattet søke byggegrund i det tilstøtende landdistrikt. Folkemængden utgjorde i 1842, da grænserne delvis sidst blev bestemt, ca. 2200, men er nu mere end fordoblet. Berettigelsen av en utvidelse, av byens grænser har ogsaa været indrømmet av Gjerpen og Solum herredsstyrer, som tildels har stillet sig imøtekommende overfor byens krav. Idet det saaledes maa ansees paa det rene, at byens grænser for tiden er for snevre og bør utvides, blir spørsmaalet, hvor langt man skal gaa, særlig for de strækningers vedkommende, hvor der er meningsforskjel mellem byen og landdistriktet.
I almindelighet bør man ved byutvidelser fastsette grænserne saa rummelige, at de kan forutsees gjennem et noget længer tidsrum at tilfredsstille byens behov for byggegrund. Herfor taler ikke blot hensynet til de mange omsvøp og ulemper, hvormed det altid vil være forbundet at gjennemføre en forandring av grænserne mellem forskjellige kommuner - i dette tilfælde ikke mindre end 4 - men ogsaa fordelen ved at kunne paaregne stabile forhold, som vil være av betydning ved planlæggelse av fremtdige kommunale foretagender. Paa den anden side kan landkommunerne ha en viss interesse i, at deres omraade ikke blir beklippet mer end fornødent. Bortset fra et mulig tap i skatteindtægt, som ikke bør tillegges nogen større betydning efter det nu almindelig befulgte princip om økononisk erstatning til den skadelidende kommune, kan det komme særlige momenter i betragtning. Saaledes har det fra Gjerpen og Solums side været anført, at det er av betydning for dem at beholde sine strandtomter langs Skienselven, som kan antages at ville være skikket for industrielle anlæg, og som har været tat i betragtning ved kommunernes garanti for Skiensfjordens kommunale Kraftselskap; denne garanti utgjør ca. 2 millioner kroner for hver kommune. Det anførte hensyn maa visselig ogsaa tillægges betydning, om det end ikke kan ha nogen avgjørende vegt, naar andre særlige forhold kan tale for at indlemme i byen et areal som støter til vandet
Efter disse, almindelige bemerkninger skal jeg med hensyn til enkeltheter ved den foreslaaede grænse uttale følgende:
Som det vil sees, støter grænsen i Østre Porsgrund til Gjerpen og Eidanger, i Vestre Porsgrund til Solum.
Gjerpen herredsstyre har i møte den 15de juni 1915 tiltraadt Porsgrunds forslag til nye grænser, undtagen forsaavidt den nordlige del angaar. Herredstyret har særlig protestert mot, at ca. 500 meter strandlinje nordenfor den nuværende bygrænse og de tilstøtende strækninger blir indlemmet i byen. Jeg skal med hensyn til dette areal bemerke, at der vistnok er foregaar nogen bebyggelse her, og at det i det hele egner sig for saadan, om der end kan forutsees at ville hengaa længer tid, inden større dele av det vil bli optat. Jeg er under disse omstendigheter i nogen tvil om, hvor man bør trække grænsen, men er dog efter det foreliggende og særlig Gjerpen kommunes interesse i ikke uten tvingende grund at tape nogen av sine strandtomter mest tilbøielig til at følge herredsstyrets indstilling, saaledes at den nuværende nordlige grænse fra elven og østover for den første dels vedkommende bibeholdes. Jeg er da videre enig i, at den nye grænse følger forlængelsen av den projekterte Borgeaasgates midtlinje. Denne linje bør grænsen, efter min mening følge, indtil den støter paa den av Porsgrund foreslaaede grænse ved foten av Borgeaasen. Gjerpen har foreslaat grænsen trukket sydover i en ret vinkel (ved punkt A paa kartet), men, herved kommer grænsen til at gaa tversover Isak Skauens bebyggelse, saaledes at hovedbygningen blir liggende i Gjerpen, uthusene i byen. - Grænsen overfor Gjerpen skulde efter dette kunne beskrives saaledes: Mot nord følger grænsen den nuværende grænse fra elven og østover, indtil den skjærer midtlinjen av den projekterte Borgeaasgate. Derefter følger den forlængelsen av denne gates midtlinje indtil kanten av Borgeaasen, gaar derefter langs denne sydover ned til utenfor Isak Skauens hus o.s.v., som i Porsgrund bystyres beskrivelse.
Eidanger herredsstyre har i møte den 31te mai 1915 protestert mot enhver utvidelse av byen paa herredets grund, idet det væsentlig har anført, at der hittil ikke er blit nogen bymæssig bebyggelse paa denne kant. Dette standpunkt er dog ikke holdbart. Skal byens grænser utvides i retning av Gjerpen og Solum, taler de samme hensyn for ogsaa at medta enkelte strækninger av Eidanger, hvor der allerede nu - delvis ogsaa efter avgivelsen av herredsstyrets uttalelse - er opført huser av folk, som ikke har fundet bekvemme tomter inden byens nuværende grænser. Saadan bebyggelse kan ogsaa antages snart at ville foregaa i større utstrækning efter anlæg av flere nye industrielle anlæg, hvorfor byen i det hele har gode betingelser. At forøvrig grænserne mot Eidanger er for snevre, fremgaar av det faktum, at byens jernbanestation og strøket deromkring ligger inden herredet.
Et andet spørsmaal er det imidlertid, om der er tilstrekkelig grund til at trække saa rummelige grænser mot Eidanger som av byen foreslaat. Jeg skal straks bemerke, at der neppe bør bli tale om at indlemme Herøen i byen. Forslaget herom er kommet fra opsitterne paa øen, som anser grunden skikket for ny industri. Denne vil lettere komme igang ved øens henleggelse under byen, der er deltager i Skiensfjordens kommunale Kratftselskap. Imidlertid kan hensynet hertil ikke berettige strøkets indlemmelse i byen, som ikke her kan siges at ha noget behov for plads til bebyggelse eller industrielle tomter.
Heller ikke kan jeg finde tilstrekkelig grund til at medta pladsen Rønningen under byen, idet dette strøk efter de naturlige forhold synes mindre skikket for bebyggelse. Fra byens side er pladsen vistnok væsentlig medtat, fordi den hører under Øvre Frednæs, hvilken eiendom forøvrig foreslaaes indlemmet i byen. Tidligere har ogsaa Porsgrund (i sit forslag av 1875) fundet at kunne la kjøreveien til Øiekastkleven danne grænsen paa denne kant, og jeg antar, at man fremdeles kan la det bero hermed. Grænsen vil da gaa langs denne vei til Øiekastkleven og saa videre langs Gunneklevfjorden til den nuværende bygrænse.
Grænsen mot Eidanger antages da at kunne, beskrives saaledes, idet bemerkes, at den av mig nu foreslaaede grenselinje er avsat paa kartet.
Grænsen følger Bjørntvedtbækken op til Vallemyrveien o.s.v. som punktum i Porsgrund grænseforslag - -- -- isdam. Fra denne isdam gaar grænsen i en ret linje til krydset av den vei som fører til Grønlihavn, og den vei som fører forbi Øiekast til Klevstrand og Herøen. Grænsen følger derefter den sidstnævnte vei til Øiekastkleven og gaar deretter langs Gunneklevfjorden indtil den nuværende bygrænse.
Ordføreren i Eidanger har indgit vedlagte forestilling av 15de mai sidstleden om den uheldige stilling, hvori barn fra Bjørntvedt gaard vil komme med hensyn til skolegang ved den paatænkte byutvidelse; de vil nemlig faa 5 km. til vedkommende landsskole. Jeg forutsætter, at vedkommende lokale myndigheter vil være opmerksom paa forholdet ved sakens videre forberedelse, forsaavidt der maatte være anledning til at rette paa forholdet.
Solum herredsstyre har i møte den 9de november 1915 uttalt sig for delvis at imøtekomme byens forslag til utvidelse av grænserne i Vestre Porsgrund, men har navnlig protestert mot, at strandtomterne ved elven i den foreslaaede utstrækning blir fraskilt herredet. Jeg skulde heller ikke anta, at der er tilstrækkelig grund til mot nord at gaa længer end til den av Solum foreslaaede grænse, hvorefter Lahelle bruk med tilstøtende strøk forblir i herredet. Der er vistnok her adskillig grund som vil egne sig for bebyggelse, likesom saadan allerede delvis har fundet sted; men under hensyn til den interesse, som Solum har hævdet at ha i besiddelsen av sine strandtomter, og da byens trang til byggetomter synes væsentlig tilfredsstillet ved de søndenfor liggende strøk, som foreslaaes indlemmet, er jeg som nævnt blit staaende ved her at anbefale herredets forslag til grænse.
Begge kommuners forslag til grænse falder derefter for en del sammen, idet den følger den fra Klyvedammen kommende bæk. Søndenfor denne er der imidlertid sterk meningsforskjel mellem byen og herredets grænseforslag. Herredet foreslaar at følge fjeldfoten av Wrightaasen og deretter trække grænsen østover henimot den nuværende bygrænse, mens Porsgrund foreslaar den ny grænse trukket oppe i fjeldet og derefter adskillig sydover, saaledes at de saakaldt Schøningstomter, Knardalstrand og strøket helt til Knap Næring blit indlemmet i byen Jeg maa her anbefale byens forslag befulgt. Med hensyn til spørsmaalet om at lægge grænsen oppe i Wrightaasen eller langs fjeldfoten kan den sidste vel synes et naturlig grænseskjel, men der kan neppe i sig selv gjøres nogen sterkere indvending mot at lægge grænsen oppe aasen, som av Porsgrund foreslaat. Herved medtar man i byen hovedbygningen paa verkseier Reims eiendom og det er vel det sandsynlige, at beboeren av denne ogsaa i fremtiden vil være en mand, som har sit virke i byen og er knytte til denne.
Hvad dernæst angaar strøkene syd for den nuværende bygrænse bemerkes, at hvis ikke særlige hensyn gjorde sig gjældende, kan der vel reises tvil om berettigelsen av at indlemme i byen en saavidt lang strækning langs elven. Det avgjørende for mig er imidlertid hensynet til, at den store bebyggelse i Knardalstrand bør komme ind under byen. Der er her rent bymæssige forhold, og den overveiende stemning blandt beboerne synes ogsaa at at være for at komme ind under byen. Ved byutvidelser pleier man gjerne, at medta saadanne større klynger av huse, som har samlet sig nær op i byens grænser. Fra Solums side har det særlig været anført mot utvidelse paa denne kant, at herredet vil miste de værdifulde strandtomter, som ligger mellem bygrænsen og Knardalstrand. Imidlertid taper dette hensyn sin vesentlige vegt, naar hensees til, at disse arealer fornylig er indkjøpt av verkseier Reim med sigte paa en utvidelse av hans mekaniske verksted som ligger i Porsgrund, likesom det er hans plan at anvende endel av tomterne (overfor veien) til opførelse av egne hjem for hans arbeidere. Der er saaledes grund til at tro, at en bedrift paa de omhandlede strækninger ialfald gjennem en længere fremtid vil bli knyttet til Porsgrund. Grænsen mot Solum skulde da kunne beskrives saaledes: Grænsen begynder ved den søndre kant av lagerbygningen paa Lahelle og gaar derfra i ret linje til den nye vei op Vemmerbakken, hvor veien krydser foten av fjeldet paa Fredbo, følger derpaa fjeldfoten, indtil den naar hovedveien, gaar over denne og følger Klyvebakken til Heigaten og Tørmo o.s.v,. som i Porsgrunds forslag til grænsebeskrivelse.
Det bemerkes sluttelig, at alle de tre vedkommende lensmænd er ansat med forpligtelse til uten godtgjørelse at finde sig i mulige forandringer med hensyn til lensmandsdistrikternes grænser.
Idet jeg forøvrig intet særlig har at bemerke ved det av Porsgrund fremsatte lovforslag, vil jeg efter det anførte foreslaa dettes § 1 git følgende avfatning.
Fra 1ste juli 1917 skal kjøbstaden Porsgrunds grænser være følgende:
a. I Østre Porsgrund.
Mot Gjerpen. Mot nord følger grænsen den nuværende grænse fra elven og østover, indtil den skjærer midtlinjen av den projekterte Borgeaas-gate. Derefter følger den forlængelsen av denne gates midtlinje indtil kanten av Borgeaasen, gaar derefter langs denne sydover ned til utenfor Isak Skauens hus, hvor grænsen følger den gamle vei ned, krydser den projekterte gate i vest, hvorefter den følger den paa kartet opstukne gate over løkkerne nærmest utenfor Kjølnes gaard, indtil Lerkup, der følges i syd til Bjørntvedtbækkens utløp i denne.
Mot Eidanger: Grænsen følger her Bjørntvedtbækken op til Vallermyrveien, videre langs veien til Bjørntvedt, søndenfor Baanaasen ovenfor Smaaasen til Bjørntvedt gaard, hvorfra grænsen gaar i ret linje søndenfor Jønholts gaards isdam. Fra denne isdam gaar grænsen i en ret linje, til krydset av den vei, som fører til Grønlihavn, og den vei som fører forbi Øiekast til Klevstrand og Herøen. Grænsen følger derefter den sidstnævnte vei til Øiekastkleven, og gaar derefter langs Gunneklevfjorden indtil den nuværende grænse.
b. I Vestre Porsgrund.
Mot Solum: Grænsen bekynder ved den søndre kant av lagerbygningen paa Lahelle og gaar derfra i en ret linje til den nye vei op Wemmerbakken, hvor veien krydser foten av fjeldet paa Fredbo, følger derpaa fjeldfoten indtil den naar hovedveien, gaar over denne og følger Klyvebækken til Heigaten og Tørmo, utenfor denne og verkseier Reims eiendom, langs fjeldet til ovenfor Tuftekaas, tvers over Vabakken og videre efter fjeldfoten, idet hele Knardalsstranden indtil fjeldfoten mot Knardal og ned til og med gaarden Knapnæring medtas.»
I skrivelse til fylkesmannen i Telemark av 24de juni 1916 uttalte departementet, at man ved en foreløbig gjennemgåelse av byutvidelsessaken var blitt oppmerksom på, at der ikke foreligger nærmere opgaver over, hvor store bebyggede og ubebyggede, men bebyggelige arealer Porsgrund nu har, og hvor store strekninger den foreslåtte byutvidelse omfatter.
Man bad Porsgrund kommunes vedkommende anmodet om å tilveiebringe sådanne opgaver og særskilt å opgi, hvor store arealer av hvert enkelt av herredene Gjerpen, Eidanger og Solum vil bli innlemmet i byen efter byens eget, herredenes og fylkesmannens forslag.
Stadsingeniøren i Porsgrund utarbeidet i anledning herav følgende opgave over de arealer, som vil bli innlemmet i byen efter de forskjellige grenseforslag:
Porsgrunds forslag: | Fylkesmannens forslag: | Vedk. herreds forslag. | |
---|---|---|---|
Gjerpen | 680 mål | 352 mål | 340 mål |
Eidanger | 15301) mål | 838 mål | |
Solum | 1040 mål | 876 mål | 530 mål |
1) Herav Herøen ca. 600 mål.
Samtidig oplyste stadsingeniøren, at han efter beste skjenn ansatte de bebyggede arealer i, Porsgrund til 1173 mål og de ubebyggede til 77 mål. «De bebyggede arealer er» - uttalte stadsingeniøren - «fremkommet ved, at jeg fra hele Porsgrund bys aral har trukket de ubebyggede arealer - hele gatenettet med pladser og parker o.s.v. falder saaledes inden det beregnede bebyggede areal. Til de ubebyggede, men bebyggelige arealer har jeg ikke medregnet vandtomter (industritomter langs elven), ei heller gaardspladser og havetomter, som hverken nu eller antagelig i den nærmeste fremtid blir tilgjengelige for erhvervelse.»
Denne skrivelse fra stadsingeniøren gav Porsgrund formannskap sin enstemmige tilslutning i møte 29. desember 1916.
Nærværende departement innhentet erklæringer i saken fra Kirkedepartementet, Socialdepartementet, Finansdepartementet, Arbeidsdepartementet og Handelsdepartementet.
Kirkedepartementets erklæring m. v.
Kirkedepartementet innhentet erklæringer i saken fra skolestyrene i Porsgrund, Gjerpen, Eidanger og Solum, vedkommende geistlige embedsmenn, skoledirektør og stiftsdireksjon.
Porsgrund skolestyre avgav sådan uttalelse:
«Den paatænkte byutvidelse vil medføre, at antallet av skolepligtige barn vil økes betydelig. Fra Vestre Porsgrund er der for tiden 120 skolepligtige barn; efter den foreliggende opgave vil dette antal økes med 364 fra Solum, tilsammen 484. De nuværende skoler i Solum, som støter til Vestre Porsgrund, er for smaa og avstandene for store skolerne imellem. Man vil derfor bli nødt til at centralisere hele skolen og bygge ny bygning, som kan opta samtlige barn fra Porsgrund og Vestre Porsgrund. Skolens kostende er for nærværende umulig at beregne. Likeledes vil der antagelig kræves 4 lærere og 6 lærerinder. Paa østsiden vil sandsynligvis utvidelsen ikke medføre nogen væsentlig forandring, da de skolepligtige, barn fra Vestre Porsgrund vil utjevnes ved de nytilkomne fra Gjerpen og Eidanger. Elevantallet i klasserne vil vel komme til at økes noget; men man vil ikke tiltrænge nye lærerkræfter. Den nuværende skolebygning har ikke plads til flere nye klasser, saafremt ikke undervisningen skal foregaa efter kl. 3 eftermiddag.
Foranstaaende er bygget paa Porsgrunds formandskaps indstilling angaaende byutvidelsen.»
Gjerpens skolestyret tok det forbehold, at kirkesangerne i Gjerpen og Luksefjeld ikke lider nogen nedgang i inntekter, og at de lærere, som blir overflødige i Gjerpen, går over til Porsgrund. Med 11 mot 5 stemmer uttalte skolestyret, at det ikke kunde gå med på, at Gjerpen kommune beholder Borge skole, og at det anbefaler, at denne skole ved byutvidelsen innlemmes i Porsgrund. Borge skole har nu - oplyste skolestyret - 8 klasser og 2 lærere og 2 lærerinner. Skolestyret forbeholdt sig også rett, til foreløbig å leie de nødvendige værelser i Borge skole.
Forøvrig erklærte skolestyret sig enig i Gjerpen herredsstyres beslutning angående byutvidelsen.
Eidanger skolestyre avgav mot 3 stemmer følgende uttalelse:
«Skolestyret finder ikke at kunne motsætte sig utvidelse av Porsgrunds grænser, set fra skolestandpunkt, omend utvidelsen vil ha tilfølge endel vanskeligheter i overgangstiden med ordningen av de skoler som ligger nær grænserne. Saaledes vil storparten av barnene til Myrene skole ved utvidelsen komme til at gaa over til byen, og de som blir igjen vil faa saa lang vei til de andre skoler at Eidanger skolestyre rimeligvis vil bli nødt til at søke om at faa sende endel av dem over til Gjerpen.»De tre stemmer blev avgit for et forslag saalydende:
«Skolestyret finder ikke at kunne anbefale byutvidelsen da det vil bli meget vanskelig at faa ordnet skolekreds av de barn som blir igjen av Myrene kreds.»
Den av Solum skolestyre avgitte erklæring er sålydende:
«Det omraade av Solum som tænkes indlemmet i, Porsgrund, omfatter de tættest bebyggede dele av Klyve og Knardalstrands skolekredse. Efter Porsgrunds forslag til utvidelse vil omtrent hele Knardalstrands skolekreds indgaa i byen, idet av 180 skolepligtige barn, som der findes for tiden, vil 173 overgaa til byen, samt 2 skolebygninger med tilsammen 4 klasseværelser og hele lærerpersonalet, 2 lærere og 2 lærerinder. Efter Solums forslag vil for Knardalstrands vedkommende kun 50 barn av 180 indgaa i byen, og efter dette forhold kun én lærer, men ingen av skolebygningerne. For at undgaa enhver fremtidig tvist om valget av den lærer som i tilfælde skulde overgaa til byen, vil skolestyret sætte som betingelse at den ældste maa ha fortrinet, om han saa ønsker. Skulde Porsgrunds forslag gaa igjennem, vil antagelig som ovenfor nævnt hele lærerpersonalet bli overført til byen. Solum maa selvsagt i begge tilfælde fraskrive sig ethvert økonomisk ansvar overfor disse lærere og lærerinder, efterat byutvidelsen er foretat.
For den del av Klyve skolekreds som efter begge alternativer tænkes indlemmet i Porsgrund, stiller forholdet sig noget anderledes. I Klvve skolekreds findes for tiden 326 skolepligtige barn, og av disse vil, efter Porsgrunds forslag 169, altsaa over halvparten gaa over til byen, og efter Solums forslag noget nær det samme antal, eller 158 barn. Ved Klyve skole er for tiden ansat 3 lærere og 4 lærerinder, og av disse skulde der vel efter barneantallet i kredsen efter begge alternativer antagelig 2 lærere og 2 lærerinder gaa ind i byen.
Med hensyn til spørsmaalet angaaende fordel eller ikke - set fra et skolesynspunkt - ved utvidelsen av Porsgrund bys grænser paa Solums grund for de barns forældre som eventuelt kommer ind under byen, tør man gaa ut fra som givet, at de intet har imot at folkeskolen blir ordnet efter byforhold - med længere skoletid (skole hver dag), bedre klasseinddeling, kortere og bedre skolevei end en skole paa landet tilsteder. Om vinteren hænder det ofte i Klvve kreds for eksempel, at barnene nede fra bykanten om morgenen ikke kan komme til skolen, som ligger et godt stykke oppe paa landet, fordi veiene dertil ligger aldeles fulde av sne og ikke blir opmaaket saa tidlig paa dagen, likesom de særlig i vaarbløten næsten er ufremkommelige. En anden og ikke ubetydelig fordel med hensyn til skole vil de indlemmede bydele faa derved, at deres barn kan faa fri middelskole, som er besluttet oprettet i Porsgrund, og som utenbysboende ikke faar.»
Sognepresten i Porsgrund uttalte, at han anbefaler utvidelsen, og anførte videre:
«I geistlig henseende har de bymæssig bebyggede arealer like ind til byens nuværende grænser allerede tildels søkt betjening av Porsgrunds prester, saaledes som rimelig kan være. Eksempelvis anføres, at av de nu under forberedelse værende 47 konfirmanter er 14 utenbys fra, 11 fra Solum og 3 fra Eidanger.
Nogen forøkelse av Porsgrund bys geistlige betjening med en byutvidelse for øie vil der vistnok ikke i nær fremtid bli tale om, idet denne lille by allerede har to faste prester.»
Kaldskapellanen i Porsgrund erklærte, at han finner utvidelsen påkrevet.
Sognepresten i Gjerpen, som tillike er prost i Skien prosti erklærte, at han henholder sig til Gjerpen herredsstyres og skolestyres uttalelser angående byutvidelsen. Videre uttalte han:
«Hjælpepresten har været avlønnet med et bidrag fra Gjerpens sparebank paa 1000, kroner, 400 kroner av sogneprestens egen løn samt 600 kroner av Gjerpens lønningsfond som det omtrentlige aarlige overskud av sogneprestens maksimumsløn. Hertil de siste aar 400 kroner av herredskassen til husleie og i det allersidste budgetaar 1916-1917 med 400 kroner til som et personlig tillæg til den nuværende hjælpeprest K. Mollestad. Ved Skiens byutvidelse fra 1ste juli 1916, hvorved omtrent 1 200 menighetslemmer fraskiltes Gjerpen, gik overskuddet i sogneprestens løn totalt væk og maa nu overtages av herredskassen, da hverken banken kan ventes at ville yde mer og heller ikkke sognepresten kan det. Skulde nu den av Porsgrund begjærte større byutvidelse gaa igjennem, hvad den forhaabentlig ikke gjør, vilde efter departementets oplysning sognepresten i Gjerpens løn yderligere reduseres med omkring 400 kroner, hvorved han endnu mindre kan paata sig noget yderligere bidrag til hjælpeprestens avlønning. Men nogen formindskelse i Gjerpens geistlige betjening, saa at sognepresten igjen skulde overta betjeningen alene, vilde være ganske utilraadelig ja omtrent mulig, naar man, efter at ytre Gjerpen har faat smak paa at ha egen prest i sin midte til Borgestads kapels betjening, igjen vilde henvise menigheten derute til sognepresten paa Gjerpen og kapellet igjen til et minimum av gudstjeneste. Selv om Gjerpens folkemængde ved den paatænkte byutvidelse skulde formindskes med over 700 mennesker, vilde dette ingensomhelst betydning ha for stillingen i denne henseende. Just derute langs jernbanelinjen og elven økes befolkningen meget sterkt, nemlig paa grund av de store industrielle anlæg, mens der ingen sandsynlighet er for nogen tilsvarende vekst i Gjerpen eller ved hovedkirken, som ved Skiens byutvidelse blev fraskaaret sin tætteste befolkning like op til selve kirken. I de nu kommende aar vil befolkningens tyngde i Gjerpen mere og mere lægge sig i den søndre del langs jernbanelinjen mellem Skien og Porsgrund, og motsætningen mellem den ene del og den anden del av Gjerpen blir stadig større, som motsetningen mellem en gaardbrukerstand, der kun skrider smaat og jevnt fremad og en arbeiderstand, der øker som fluer. Det midlertidige hjælpepræstembede maa snart avløses av et fast embede, helst et residerende kapellani.Noget anderledes vilde saken med lønningsevnen stille sig, hvis de store rentebeløp av jernbaneekspropriationsfondet kommer til at tilfalde Gjerpens sogneprestembede fremdeles som nu.»
Sognepresten i Eidanger avgav sådan erklæring:
«I kirkelig henseende vil utvidelsen utvilsomt være en forbedring for vedkommende dele av Eidanger. Befolkningen i Klevstrands skolekreds maa gaa gjennem Porsgrund, forbi østre Porsgrunds kirke og prestegaard, naar de skal til Eidanger kirke og prestegaard. Vedkommende del av Myrenes skolekrets ligger nær ind til byen og Myrenes skolehus ligger like ved jernbanestationen. Ogsaa for en stor del av befolkningen i Myrenes kreds vil det derfor bli en god forbedring at faa sogne til Porsgrund istedetfor til Eidanger. Som sogneprest i Eidanger finder jeg det rettest at støtte ønsket i disse kredse om at bli indlemmet i byen. Det kan anbefales ogsaa for sogneprestens virksomhet, da Eidanger sognekald er vidtstrakt og spredt bebygget.
For sakens skyld er jeg villig til at opgi det beløp hvormed sogneprestembedets indtægter vil bli formindsket efter Porsgrunds bystyres forslag, nemlig kr. 320,00 foruten fæstede utredsler av eiendomme som vilde indlemmes i byen, Summen av de sidstnævnte utgjør kr. 4,58 ifølge opgave av lensmanden i Eidanger. Paa grund av tiltagende bebyggelse i den øvrige del av Eidanger vil embedets indtægter utvilsomt stige ved næste folketælling.»
Sognepresten i Solum erklærte, at han som ny paa stedet ikke finner å kunne gjøre sig op nogen helt selvstendig mening om den foreliggende sak.
Prosten i Telemarken prosti uttalte, at han finnet, ikke å kunne ha nogen begrunnet mening om spørsmålet, da han er ukjent på stedet.
Skoledirektøren i Agder bispedømme uttalte:
«Det er meg vanskelegt aa taka eit avgjort standpunkt i valet millom Porsgrunds og Solums forslag til grensor. - Fraa Skulesynspunkt vilde det vera vinning aa høyra til byen for alle dei bustader, som vil verta lagde til til byen etter Porsgrunds forslag. Men til den andre sida kann Solum med god grunn synest, at det vert hogge kommuna nokso nær um ho no ogso skal missa alt dette like etter det som Skien hev teke».
Stiftsdirektionen uttalte derefter skrivelse til Kirkedepartementet av 18de november 1916:
«Stiftsdirektionen har intet vesentlig at merke ved at Porsgrund utvides efter det av byen ønsker. Man er av den anskuelse, at naar en by skal utvides, bør grænserne helst sættes saa rummelige, at inden en rimelig fremtid kan undgaaes den stadige strid som i saa mange spørsmaal pleier at opstaa mellem by og tilstøtende landdistrikt.
De offentlige tjenestemænd som lider tap ved utvidelsen, bør gives erstatning. Der bør som vanlig ved byutvidelsen sættes en bestemt frist (ca. 1 aar) inden hvilken de personer, som skal vinde hjemstavn i Porsgrund, maa, ha bosat sig i de distrikter, som indgaar i byen.»
Kirkedepartementet uttalte ved sakens tilbakesendelse til nærværende departement, at det ikke fra kirke- og skolevesenets side finner noget vesentlig til hinder for, at kjøpstaden Porsgrund utvides enten efter det alternativ, som byen ønsker, eller efter det av fylkesmannen foreslåtte alternativ. «Det bemerkes» - fortsetter departementet
«at der saavel i Gjerpen som i Solums prestegjeld er ansat en hjelpeprest, som bl. a. er avlønnet med de beløp, hvormed sogneprestembedernes indtægter overstiger kr. 4 000,00 aarlig. Blir den paatænkte byutvidelse gjennemført, vil sogneprestembedernes indtægter antagelig bli saaledes redusert, at de hittil utredede bidrag til hjælpepresterne helt eller delvis kan forutsættes at ville bortfalde. Da embedsmændene ifølge kongelig resolution av 31te juli 1869 er pligtig til uten erstatning at finde sig i den paatænkte forandring, vil der i den anledning ikke bli spørsmaal om for det offentlige at overta nogen del av hjælpepresternes løn. De beløp, som vil tiltrængtes til opretholdelse av hjælpepreststillingerne, vil forhaabentlig kunne tilveiebringes ved kommunal bevilgning.
Derimot vil de nuværende kirkesangere ved Solum, Eidanger og Gjerpens kirker samt ved Luksefjeld kapel i tilfælde av den paatænkte omregulering ha krav paa erstatning for indtægtstap, idet ingen av dem er ansat med forpligtelse til at finde sig i Porsgrunds utvidelse. Departementet vil i tilfælde i sin tid bevirke fremsat forslag for Stortinget om den fornødne bevilgnng av statskassen til dækkelse av disse indtægtstap. I ovennevnte skrivelse av 6te juli f. a. har man anslagsvis beregnet det samlede indtægtstap til kr. 755,00 aarlig - under forutsetning av at byutvidelsen sker efter det av Porsgrund foreslaaede alternativ.
Man gaar ut fra, at Porsgrund efter byutvidelsen vil komme til at overta vedkommende landkommuners forpligtelser overfor lærerpersonalet ved skolerne i de strøk, som maatte bli indlemmet i byen. Der vil saaledes formentlig ikke bli spørsmaal om at yde erstatning av statskassen til nogen av disse lærere eller lærerinder. - -- --»
Socialdepartementets erklæring m. v.
Efterat saken var blitt forelagt Porsgrund, Gjerpen, Eidanger og Solum fattigstyrer, avgav disse sine uttalelser henholdsvis 25de oktober, 14de oktober, 5te oktober og 27de september 1916.
Porsgrund fattigstyre uttalte, at det vilde anse det heldig, om der i § 6 i lovforslaget om byutvidelsen blev tatt inn en bestemmelse om, at av de i Gjerpen, Eidanger og Solum hjemstavnsberettigede personer, som den dag, byutvidelsen finner sted, bor innen den strekning, som innlemmes i byen, skal alene de, som er tilflyttet strekningen minst ett år, for byutvidelsen trer ikraft, få hjemstavnsrett i byen.
Denne uttalelse gav Porsgrund fomannskap i møte 7de november 1916 sin tilslutning.
Gjerpen fattigstyre sluttet sig til Gjerpen herredsstyres uttalelse angående byutvidelsen og gav en opgave over de personer, boende innen den strekning av Gjerpen, som efter Gjerpens forslag innlenimes i Porsgrund, og som nyder fattigunderstettelse, og opgave over understøttelsens størrelse. Denne opgave viser et antall av 15 personer med en samlet årlig understøttelse av kr. 3104,00.
Eidanger fattigstyre avgav sådan erklæring:
«Eidanger fattigstyre har ingen interesse av at den foreslaatte utvidelse av Porsgrunds grænser finder sted, saasom den ikke vil medføre synderlig nedgang i Eidanger fattigvæsens budget. For tiden findes kun tre fattigunderstettede paa hele det omraade som tænkes indlemmet i byen og den understøttelse, disse har faat i de sidste aar, har bare utgjort 4 å 500 kr. om aaret,Forøvrig slutter fattigstyret sig i alt væsenf,lig til den indstilling, som den herredsvalgte komité har avgit, og protesterer mot den foreslaatte utvidelse, idet man mener at Eidanger derved vil bli skadelidende, og at Porsgrund ikke har behov for saa stor utvidelse».
Solum fattigstyre uttalte:
«Det strøk i Solum, som tænkes indlemmet i Porsgrund, omfatter 3 tilsynskredse nemlig Knardalstrand, Klyve og Molhaugens kredse.
Av fast understøttede er der i disse kredse tilsammen 30 personer hvorav ½-part med familie.
Fra fattigvæsenets side kan man ikke ha større at bemerke ved utvidelsen, da man derved undgaar understøttelse til fattige for et beløp av ca. kr. 8 000,00 for fast understøttede. For midlertidig og leilighetsvis understøttede for et beløp av ca. kr. 1 000,00.
Solum fattigstyre maa forbeholde sig at understøttede, som bor i de strøk som tænkes indlemmet i Porsgrund, ved den eventuelle utvidelse kommer til at tilhøre Porsgrund, likeledes at de personer, som har faat sin hjemstavn i dette strøk av Solum, men er fraflyttet og nu faar sin understøttelse av andre kommuner mot refusjon av Solum, ogsaa kommer til at tilhøre Porsgrund efter en eventuel byutvidelse.
Og endelig at de personer, som er utflyttet fra dette strøk i Solum, som muligens blir indlemmet i Porsgrund, og som har faat sin hjemstavn der og muligens senere kan komme til at trænge understøttelse, at disse maa bli at betragte, som de hadde faat sin sidste hjemstavn i Porsgrund og maa bli Solum uvedkommende,.
SociaIdepartementet uttalte i skrivelse av 10de mars 1917:
«Departementet, som gaar ut fra, at uttalelsen ønskes, forsaavidt spørsmaalet vedrører fattigvæsenet, skal bemerke, at man i saa henseende intet har at erindre mot utvidelsen. Ved avfattelsen av det eventuelle lovforslag antar man, at de hithen hørende bestemmelser helst ber formes paa samme maate som de tilsvarende bestemmelser i § 6 i lov nr. 7 av 20de august 1915 om utvidelse av Skiens grænser. Man gjør derhos opmerksom paa, at det foreliggende lovutkast forsaavidt er forskjellig fra lignende bestemmelser i andre byutvidelseslove, som den tid, i hvilken vedkommende maa ha bodd i det distrikt, som skal indlemmes i Porsgrund, for at deres hjemstavn skal overføres til byen, er fastsat til et halvt aar, mens den sedvanlig er længere. Som det vil sees ytres der fra Porsgrunds side ønske om en forlængelse av tiden (til mindst 1 aar), og departementet er for sit vedkommende tilbøielig til at anta, at der er liten grund til at motsætte sig dette ønske».
Finansdepartementet erklæring.
I skrivelse av 3dje april 1917 uttalte Finansdepartementet:
«Dette departement har for sit vedkommende ikke noget at indvende mot den paatænkte utvidelse av byen efter et av de foreliggende alternativer.
Hvad angaar de enkelte paragrafer i det av Porsgrunds bystyre vedtagne utkast til byutvidelseslov, skal man bemerke, at under forutsetning av, at utvidelsen skal bli gjeldende fra 1ste juli 1917, bør bestemmelsen i utkastet, § 5 gives saadan ordlyd, at de personer, som den 1ste januar 1917 hadde bopæl inden de strækninger, som ifølge § 1 overgaar til kjøbstaden, fra 1ste juli 1917 med hensyn til skattepligt blir at anse som henhørende under kjøbstaden og at iligne kommuneskatter i likhet med dens øvrige indvaanere. Man finder endvidere at maatte tilraade, at der i paragrafen indtages bestemmelser motsvarende dem det indeholdes i § 5, 2det led, i lov om utvidelse av kjøbstaden MoIdes grænser av 26de mars 1915,»
Arbeidsdepartementets erklæring m. v.
Arbeidsdepartementet innhentet uttalelser fra Norges Brannkasse og fra havnedirektøren.
Norges Brannkasse erklærte ikke å ha noget å bemerke ved, at utvidelsen skjer efter et av de foreliggende alternativer.
«Da der» - uttalte brannkassen - «inden de strøk, som agtes indlemmet i byen, ligger flere større, i brandkassen forsikrede bebyggelser, forutsetter man, at der i den eventuelle lov blir indtat en bestemmelse i likhet med den, som findes i de senere love om lignende byutvidelser, gaaende ut paa, at de indlemmede nye strøk ikke skal nyde godt av den nedsættelse i brandkontingenten paa grund av vandverk, som i medhold av lovgivningen om Norges Brandkasse er eller maatte bli tilstaat bygninger paa det ældre territorium, men at det overlates brandkassens direktion at bestemme, om og i hvilken utstrekning nogen del av bebyggelsen paa de indlemmede nye strekninger skal tilstaaes nogen saadan nedsættelse.»
Havnedirektøren uttalte:
«Porsgrund havnestyre bemerker, som det vil sees i paategning av 8de ds., at Porsgrund havnedistrikt ikke berøres i nogen henseende av byutvidelsen, idet havnedistriktet allerede nu omfatter de dele av landkommunernes omraader, som ved en eventuel byutvidelse skal lægges til Porsgrund. Havnedirektøren, som slutter sig hertil, har forøvrig intet at bemerke.»
Ved oversendelsen av de 2 anførte erklæringer uttalte Arbeidsdepartementet, at det for sitt vedkommende ikke har noget å innvende mot den påtenkte utvidelse efter et av de foreliggende alternativer.
Handelsdepartementets erklæring:
Lignende erklæring som Arbeidsdepartementets avgav også Handelsdepartementet. Dette siste uttalte videre:
«Til det av Porsgrund bystyre vedtagne lovutkast skal man bemerke, at departementet vil foreslaa utkastets § 7 git følgende ordlyd:
«De personer, som paa den tid, da de i nærværende lov omhandlede strækninger overgaar til kjøbstaden Porsgrund, driver kjøbmandshandel paa disse strækninger i medhold av gjældende lovgivning, skal fremdeles være berettiget til at fortsette den av dem drevne næring, med de samme rettigheter og forpligtelser som byens øvrige kjøbmænd.
De personer som i medhold av den gjældende lovgivning fra 1ste juli 1917 har drevet haandverk paa ovennævnte strekninger, skal være berettiget til at fortsette den av dem drevne næring.
De i nærværende paragraf omhandlede næringsdrivende har for at kunne nyde de dem herved tillagte rettigheter at melde sig for magistraten i Porsgrund inden 1ste juli 1918.
Man henviser forøvrig til dette departementets skrivelse av 10de mai 1915, indtat side 43-44 i Ot. prp. nr. 45 for 1915 om utfærdigelse av en lov om utvidelse av kjøbstaden Skiens grænser.
Man er ved de i den foreslaaede § 7 anførte datumangivelser gaat ut fra, at loven vil træde i kraft 1ste juli 1918.»
Fylkesmannen har - efter å ha befart vedkommende strekninger sammen med departementets chef og ekspedisjonschef - i skrivelse av 9de april 1918 modifisert sitt grenseforslag av 31te mai 1916 i nogen grad. Endringene er beskrevet således av stadsingeniøren i Porsgrund:
- Grænsen mot nord mot Gjerpen (nuværende bygrænse) flyttes nordover ca. 270 m. maalt langs jernbanelinjen til en der liggende planovergang. Nævnte planovergang ligger midt i den paa kartet nordligst regulerte tvergate fra elven til Bratsberggaten, og den nye bygrænse vil efter det her foreslaaede alternativ følge denne gates midtlinje fra elven til Bratsberggaten og videre over denne i samme retning til den træffer den av byen foreslaaede bygrænse paa Borgeaasen ca. 250 m, søndenfor byens foreslaaede grænsedele mot nord eller ca. 270 m. nordenfor Gjerpens foreslaaede grænsedele.
- Grænsen mot Eidanger for den del av samme, som ligger mellem Jønholt øvre isdam - og Øiekastkleven, flyttes saaledes, at fra Jønholt øvre isdam gaar den projekterte bygrænse til høieste punkt av en fjeldkolle i syd for Grønlihavn, omtrent som ved Porsgrunds forslag. Fra nævnte fjeldkolle følger den sydover et fra foten av fjeldkollen opsat solid stengjerde, som danner grænsen for hr. skibsreder Jørgen Knudsens eiendom, til midt paa eiendommen Rønningen; herfra gaar grænsen i en ret linje like paa Øiekastkleven.
Veien til Øiekast blir omlagt og vil derved bli mindre heldig som grænsedele. Hr. skibsreder J. Knudsen, hvis eiendom avskjæres i 2 dele ved hr. amtmandens første forslag, saa helst, at grænsedelet kom til at gaa som nu foreslaat.- Grænsen mot Solum i vest like nedenfor Knapnæring flyttes ca. 400 m, opover langs elven mot Porsgrund til Sagbækken, der kommer fra Lakaasene og flyter ut i elven langs østre væg av et paa kartet vist større ishus. Denne bæk skulde da danne grænsen i vest mot Solum fra elven til den av hr. amtmanden og Porsgrund foreslaaede grænse i nord.
Paa kartet er nævnte 3 forslag indtegnet med streket og prikket gren linje og betegnet henholdsvis med «1», «2» og «3».
Angående modifikasjonene i grenseforslaget uttaler fylkesmannen i nevnte skrivelse av 9de april 1918:
«Med hensyn til nr. 1, grænsen mot nord mot Gjerpen, vil man efter det nye forslag medta den bebyggelse, som er vokset op like utenfor den nuværende grænse, samtidig med at man ikke gjør noget nævneværdig indhug i Gjerpens strandlinje.Forandringen under nr. 2 er begrundet ved det mindre hensigtsmæssige i at la en grænse følge en vei, som snart kan ventes nedlagt. Den foreslaaede nye grænse er klarere, mens den forøkede utvidelse av byen paa denne kant forøvrig ikke er av nogen større betydning for den ene eller anden kommune.
Med hensyn til nr. 3, grænsen mot Solum mot syd, bemerkes, at det ændrede forslag er begrundet ved det under den sidste befaring uttalte ønske om, at man ikke maa berøve herredet længer strandlinje end paakrævet av de stedlige hensyn. Skulde der paa den gjenværende strækning til Knap Næring bli tilbake nogen familier med barn, som skal søke folkeskolen, forutsetter jeg, at de vil faa anledning til at komme ind paa byens skole, paa samme maate som enkelte barn i andre strøk like utenfor byen har faat saadan adgang. I denne retning uttalte ogsaa byens ordfører sig under befaringen.
Eidanger herredsstyre, som før protesterte mot enhver utvidelse av Porsgrund på Eidanger herreds grunn, har senere har senere endret sitt standpunkt. I møte 19de april 1918 behandlet herredsstyret en tilleggsinnstilling fra den i anledning av byutvidelsen av herredstyret nedsatte komite. I denne tilleggsindstilling heter det:
«Med den i og omkring Porsgrund opstaaede industri har forholdene, siden komiteen avga sin indstilling (28de april 1915), forandret sig i ikke ringe utstrækning, særlig hvad bebyggelsen paa Bjørntvedt og Sundjordet angaar. Disse strøk har nu mere faat karakteren av bymæssig bebyggelse. Dette i forbindelse med et sterkt ønske fra befolkningen i disse strøk om at komme ind under byen, gjør at komiteen nu vil anbefale disse strøk indlemmet i byen»
I tilslutning til denne tileggsinnstilling besluttet herredsstyret i nevnte møte å foreslå følgende grenselinje, «hvis Porsgrund tillades utvidet paa Eidangers grund»:
«Grænsen følger Bjørntvedtbækken op til Vallermyrveien, videre langs Veien til, Bjørntvedt søndenfor Baanaasen, i en ret linje videre nordenfer (ved foten av) Lilleaas og nordenfor sekretær Schias hus i ret linje over den Øvre Jønholt isdam, derfra til stengjærdet mellem Grønli og Frednes eiendomme, følgende dette gjærde til Rønningjordet og derfra i ret linje til skrænten ved veisvingen til Kirstibakken».
Videre besluttet herredsstyret:
«Herredsstyrets beslutning av 14de, juni 1917 opretholdes, idet man fremdeles protesterer mot at «Herøen» indlemmes i Porsgrund.
I det tilfælde at byens grænser blir tillatt utvidet, saa de kommer til at omfatte veistykket mellem Jønholt og Kirstibakken, som av herredstyret er besluttet ombygget i forbindelse med det nye veianlæg over Gunneklev-Versvik til Lunde, tillater herredsstyret, sig at andra om, at der til utvidelsen maa bli knyttet den betingelse, at Porsgrund blir tilpligtet at utføre bygningen av veien for det stykke som falder inden byens grænser og, at dette arbeide maa være utført saasnart veien til Versvik er færdigbygget.»
Efterat departementets chef og en av dets funksjonærer den 20de september 1918 hadde deltatt i et møte i Porsgrund med de interessert kommuners ordførere, skrev departementet den 28de s. md. således til fylkesmannen:
Lovproposisjon i denne sak aktes forelagt Stortinget ved dets sammentreden i januar 1919.
Man vedlegger 3 korrekturavtrykk av de 20 første sider av utkast til proposisjonen og sender samtidig hermed pr. pakkepost kartet i saken med de forskjellige grensealternativer innlagt. Under henvisning hertil og i tilknytning til det passerte under forhandlingsmøtet i Porsgrund den 20de september sistleden skal departementet bemerke:
- Forsåvidt angår reguleringen av grensen mot Gjerpen erklærte de i møtet deltagende ordførere fra Gjerpen og Porsgrund, at de subsidiært kunde slutte sig til hr. amtmannens forslag av 31te mai 1916 (avtrykket side 12) med modifikasjon av 9de april 1918 (avtrykket side 18).
Det således modifiserte grenseforslag er også departementet betenkt på å følge, idet man dog har under overveielse en ubetydelig endring av grenselinjen i Gjerpens favør nærmest Porsgrundelven. Denne endring, som de nevnte to ordførere under møtet erklærte å tillegge liten betydning for sine kommuner og å ville helt overlate til de avgjørende myndigheter, er avlagt med rød strikket linje på kartet. Efter hr. amtmannens grenseforslag tar grensen ved Porsgrundelven sin begyndelse i et punk i midtlinjen av den nordligst regulerte tvergate og følger midtlinjen av denne tvergate over en der beliggende planovergang til Bratsberggaten o.s.v. Efter den her antydede endring tar grensen ved Porsgrundelven sin begyndelse «ved søndre ende av Braatens bolverk og følger dalen til midtpunktet i krysset av Skiensgaten og den nordligst regulerte tvergate. Derfra går grensen efter midtlinjen av denne tvergate over en der beliggende planovergang til Bratsberggaten» o.s.v. Ved denne endring undgår man å skjære over og delvis legge inn under byen en eiendom, som det efter forholdene tør være naturligst å la bli fremdeles liggende helt i Gjerpen
Departementet skal be undersøkt gjennem stadsingeniøren i Porsgrund, om den herantyde beskrivelse av en således endret grenselinje ved Porsgrundelven vil være tilfredstillende, eller om den - f. eks. for å falle sammen med eiendomsgrenser - bør forandres i detaljer og i tilfeIle hvorledes. I forbindelse hermed bes opgitt navn, nummer og skyld på den eiendom, som ved endringen vil falle utenfor bygrensen. Likeledes eierens og brukerens navn.
Til Gjerpen herredstyres uttalelse av 15de juni 1915 om Borge skole (avtrykket side 5) skal departementet bemærke, at spørsmålet om skolens eventuelle overtagelse av Porsgrund i tilfelle i sin tid må bli gjenstand for overenskomst mellem kommunene og ikke kan løses ensidig av Gjerpen. Heri var såvidt skjønnes også Gjerpens ordfører enig under møtet 20de september i Porsgrund.
Om regulering av grensen mot Eidanger er der fremdeles dissens mellem herredet og byen på to punkter, nemlig på strekningen fra et punkt mellem Bånåsen og Lilleåsen (se kartet) sydover til Jønholdt øvre isdam og forsåvidt Heøen angår. Forøvrig er der nu mellem kommunene enighet om å følge hr. amtmannens seneste grenseforslag av 9de april 1918 (avtrykket side 18).
Eidanger herredsstyre har i møte den 19de april 1918 andratt om, at der til byutvidelsen - hvis den kommer til å omfatte veistykket mellem Jønholdt og Kirstibakken, som er besluttet ombygget i forbindelse med det nye veianlegg om Gunneklev-Versvik til Lunde - må bli knyttet den betingelse, at Porsgrund blir tilpliktet å utføre bygningen av veien for det stykke, som faller innen byens grenser, og at dette arbeide må være utført, så snart veien til Versvik er ferdigbygget (avtrykket side 19). Departementet skal be innhentet erklæring fra Porsgrund bystyre, om at byen påtar sig denne forpliktelse.
Om grensens regulering mot Solum viste det sig under møtet 20de september fremdeles å være sterkt motstridende opfatning i herredet og i Porsgrund.
Departementet er betenkt på å følge hr. amtmannens forslag (avtrykket side 12) fra utgangspunktet søndre kant av lagerbygniningen på Lahelle og fremover til grenselinjens gang tvers over Vabakkan og videre efter fjellfoten, inntil denne på Knardalsstrand - efter å ha passert hovedbebyggelsen der - bryter av i sydvestlig vinkel. For grensens videre gang fra dette punkt foreligger 2 alternativer: a) hr. amtmannens oprindelige forslag (avtrykket side 12) hvorefter hele Knardalsstranden til og med Knapnæring innlemmes i byen, b) hr. amtmannens modifiserte forslag (avtrykket side 18), hvorefter Sagbekken blir grense mot Solum. Som et tredje alternativ, kan nevnes c) en linje som fra det nevnte vinkelpunkt i fjellfoten går i samme retning som denne (i sydøstlig retning) og i rett linje til Porsgrundelven.
Før departementet tar endelig standpunkt til disse tre alternativer for grensens regulering på KnardaIsstranden finner man det å være av interesse å få en uttalelse fra Solum herredsstyre om valget mellem disse alternativer under forutsetning av grensens regulering, forøvrig som foreslått av hr. amtmannen og tiltrått av departementet.
Departementet skal derhos be innhentet en erklæring fra Porsgrund bystyre om, at barn på den strekning av Knardalsstranden til og med Knapnæring, som ikke måtte bli innlemmet i byen, skal få adgang til å søke byens folkeskole.
Departementet skal be stadsingeniøren i Porsgrund anmodet om å meddele opgaver over størrelsen av de arealer, som vil bli innlemmet i byen
- Fra Gjerpen efter hr. amtmannens seneste grenseforgslag av 9de april 1918 uten og med den foran omhandlede endring ved Bråtens bolverk.
- Fra Eidanger efter hr. amtmannens seneste forslag av 9de april 1918 mellem Jønholdt øvre isdam og Øiekastkleven og forøvrig alternativt efter Porsgrunds og Eidangers forslag nordover fra Jønholdt øvre isdam. Herøens areal, som før er opgitt til ca. 500 maal, kan holdes utenfor.
- Fra Solum efter hr. amtmannens seneste forslag av 9de april 1918 og det foran her under nr. 3 nevnte tredje alternativ på KnardaIsstranden.
Sakens behandling bes påskynnet, så saken er tilbake hertil senest innen utgangen av oktober måned. Det bør henstilles til de kommunestyrer, som efter foranstående forelegges saken, å innskrenke sig til besvarelse av de spesielt forelagte spørsmål.
I anledning av departementets skrivelse anførte stadsingeniøren i skrivelse av 17de oktober 1918:
- - -
Departementet uttaler i sin skrivelse til hr. amtmannen, at der bør tas under overveielse en ubetydelig endring i amtmannens grenseforslag av 9de april 1918 mot Gjerpen nærmst Porsgrundelven i Gjerpens favør. Dette skulde bestå i, at grensen efter departementets uttrykk «tar sin begyndelse ved Porsgrundelven ved søndre ende av Bråtens bolverk og følger dalen til midtpunktet o.s.v.» Likeledes uttaler departementet, at ved denne endring undgår man å skjære over og delvis legge inn under byen en eiendom, som det efter forholdene bør være naturlig å la bli fremdeles liggende helt i Gjerpen.Hertil tillater jeg mig å bemerke, at den eiendom, der i departementets skrivelse er ment ikke bør deles og efter forholdene er naturligst å ha liggende i Gjerpen, er en før skyldsatt eiendom, som nu tilhører Borgestad og således går inn under denne eiendom; den benyttes nu som agronombolig.
Om grensedelet her blir den av hr. amtmannen foreslåtte rette regulerte gates midtlinje eller det blir efter det av departementet nevnte noget endrede forslag, så deles Borgestad eiendom i begge tilfeller i 2 deler.
Hvad beskivelsen av dette nevnte endrede grenseforslag angår, så tror jeg den bør forandres derhen:
«Grensen tar sin begyndelse ved Porsgrundelven ved søndre hjørne av det fremskutte bolverk i vest for tidligere eiendomg. g.nr 74 br. 20, nu agronombolig til Borgestad (ca. 40 m. søndenfor hr. amtmannens forsIag av 9de april 1918) og følger dalen søndenfor nevnte agronombolig til midtpunktet i krysset av Skiensgaten og den nordligste regulerte tvergate.»
Til departertementets uttalelse om fra stadsingeniøren å erholde opgave over størrelsen av de arealer, som vil bli innlemmet i byen efter de endrede grenseforslag, tillater jeg mig å oplyse:
- Fra Gjerpen efter hr. amtmannens seneste grenseforslag av 9de. april d. å. 495 mål.
Fra Gjerpen efter samme forslag, men med den omhandlede endring ved agronomboligen 491 mål.- Fra Eidanger efter hr. amtmannens endrede forslag (Porsgrunds subsidiære av 9de april 1918) 973 mål.
Fra Eidanger efter Eidangers forslag 926 mål.- Fra Solum efter hr. amtmannens forslag av 9de april 1918 842 mål.
Fra Solum efter det av departementet under nr. 3 nevnte 3dje alternativ 810 mål.»
Senere har stadsingeniøren på foranledning oplyst, at den omhandlede eiendom. gnr. 74 brnr. 20, fremdeles, består som en særskilt skyldsatt eiendom, og at den antydede beskrivelse av grenselinjen ved denne eiendom kan benyttes.
Porsgrund formannskap behandlet departementets skrivelse i møte 29de oktober 1918 og vedtok å innstille til bystyret å fatte følgende beslutning:
«Idet man går ut fra at statsmaktene ved avgjørelsen av spørsmålet om utvideIse av grensene legger byens raske utvikling til grunn, så utvidelsen kan tilfredsstille en rekke år fremover, finner man å måtte fastholde de naturlige og fullt påkrevede grensedeler, som bystyret i sin enstemmige beslutning har vedtatt.
Navnlig er det av viktighet for den fremtidige utvikling, at den mot Gjerpen under nevnte dato angitte linje befølges, da denne er foreslått fra Sildrebekkens utløp i Porsgrundselven og op til Borgeåsens fjellfot - en grei og i terrenget nedenfra elven og opover, optrukket, som den er i det dype bekkeleie, sterkt markert linje. Skal den i amtmannens seneste forslag foreslåede grense mot byens ønske befølges, vil det naturligste være, at midtlinjen av den nordligst projekterte gate befølges ned til elven istedetfor, som av departementet påtenkt, å gjøre en krok på grenselinjen for å beholde for Gjerpen Borgestads eiendoms agronombolig. I og for sig har det, som også av byens ordfører under forhandlingen den 20de f. m. fremholdt, ingen større betydning for kommunen, om det nevnte hus untas, men av hensyn til viktigheten av, at der skapes greie og rette linjer, er det, som av ordføreren under omhandlede drøftelse nevnt, langt å foretrekke at grensen følger gaten ned til elven uten nogen krok.
Når der innvendes, at det er for å undgå eiendomsdele, at departementet er betenkt på å følge denne linje med en mot syd gående avvikelse ned mot elven, så kan dette ikke tilleggges nogen vekt, da Borgestad gård grunneiendom allikevel vil bli deIt, selv om den omhandlede agronombolig blir liggende i Gjerpen.
M.h.t. spørsmålet om: Borge skoles eventuelle overtagelse av Porsgrund er man enig med departementet i, at denne i sin tid må bli gjenstand for overenskomst mellem kommunene og ikke kan løses ensidig av Gjerpen.
Mot Eidanger: Her må man fastholde, at linjen fra Lerkup og Vallermyrveien og til Bjørntvedt hovedgård befølges som av amtmannan foreslått således, at veien op til denne gård danner delelinjen. Å følge den av Eidanger herredsstyre påpekte grense ved foten av Lilleås, vilde skape en grense helt sagtakket, idet eiendommene her ikke følger nogen rett linje. Det vilde bli å dele de små villatomter på en høist uheldig måte og gi anledning til vanskeligheter skatteretslig sett. Forøvrig slutter man sig til amtmannens videre forslag, angående grensen mot Eidanger inntil Øiekastkleven. Hvad Herøen angår, må man fremdeles henvise til beboernes uttalelse av desember 1913 om å bli innlemmet i byen, og det så meget mere, som der her efter Norsk Hydros erhverveIse av store dele av Herøen efter aIl sandsynlighet vil bli en betydelig industriell bedrift med derav følgende sterke bebyggelse, hvis innvånere i de allerfleste henseender vil se sin fordel ved å tilhøre byen med hvad et velordnet byforhold vil kunne by dem. Også for den vordende bedrift vil det f. eks med hensyn til elektrisk kraftydelse være av stor betydning for omhandlede eiendom, å innrammes i byen. Naturlige og greie grenser mot Eidanger vil sundet «Gamle Langesund» her være.
Såfremt Herøen nu ikke medtas, vil det neppe vare lenge, før der kommer krav fra eiernes side om å innlemmes i byen, og så skal man atter opta spørsmålet om en ny grenseforskyvning til behandling og om en ny grenselovs vedtagelse.
Med hensyn til bygningen av veien mellem Jønholdt og Kirstibakken er Porsgrunds kommune enig i, at den overtar bygningen av den del av denne, der står igjen sydover, når grenseloven trer i kraft, og til den foreslåtte grense mot Eidanger på betingelse av, at det bevilgede amts og statsbidrag bibeholdes, da veien danner et ledd i den veiparsell, som er vedtatt av amtet, og som danner en kommunikasjonslinje for store deler av de vestlige distrikter i Eidanger over Gunneklev og Versvik til Lunde. Den veiparsell, som da står igjen mot Eidanger, vil av Porsgrund bli å utføre, samtidig som veien fra Eidanger nye grense til Versvik blir ferdigbygget.
Mot Solum. Her må man legge spesiell og meget sterk vekt på, at kammerherre Alls lastetomt og byggetomter op mot Solstad fastslås som grense mot nord. Lahelle tomter ligger rett overfor viktige deler av Porsgrunds bydel Osebakken og vil - som i en tidligere uttalelse nevnt - omtrent stemme med den projekterte grense mot Gjerpen og således bli en grei arrondering av begge bydelers grenser mot nord. Beboerne av denne eiendom, de øvre strøk ved Solstad og de derom Iiggende huser har sin naturlige tilknytning til og samvirke med vestre Porsgrund, og vil derfor se sin fordel i å komme inn under byen. I tilfelle av, at dette berettigede ønske finner sin løsning, vil der bli tatt under overveielse å oparbeide en fergeforbindelse fra strøket Molhaugen og Lahelle til hjertet av østre Porsgrund, hvilket vil bli en betydeIig vinning for omhandlede distrikt og skape en lett og livlig forbindelse med de offentige kontorer beliggende i østre bydel,
Forøvrig må man også fastholde de øvrige av bystyret under 28de april 1914 foreslåtte grenser mot Solum.
I anledning av departementets ønskede uttalelse «om barn på den strekning av Knardalsstrand til og med Knapnæring, som ikke måtte bli innlemmet i byen, skal få adgang til å søke byens folkeskole», vil man erklære, at man finner en grenselinje langs Sagbekken helt upraktisk, da Solum her vil få igjen en liten og nytteløs strimmel uten enhver betydning for sognet. Skulde mot formodning en sådan uheldig grenselinje bli fastslått, hvilken man på det bestemteste må fraråde, vil Porsgrunds bystyre ikke sætte sig imot, at barn fra strøket Sagbekken-Knapnæring gives adgang til byens folkeskole, når sådan er opført i vestre Porsgrund, og på de for utenbysboende bestemte betingelser.»
I Formanskapets innstiIling blev vedtatt enstemmig av bystyret i møte 12te november 1918.
Gjerpen formannskap behandlet saken i møte 30te oktober 1918. Herom er tilført formannskapets protokoll:
«Skrivelse fra justisdepartementet; av 28de september hvori fremhæves, at departementet mener at Gjerpen herredsstyres uttalelse av 16de juni 1915 om Borge skole, hvori uttales at nevnte skole ved eventuell utvidelse av Porsgrunds bys grense, fremdeles skal være Gjerpen kommunes eiendom og således at, hvis Gjerpen fremtiden ønsker å bli skolen kvitt, at Porsgrund da skal overta den efter takst, bør forandres således, at overdragelsen av skolen da bør skje efter overenskomst.
Formannskapet besluttede enstemmig å fastholde herredsstyrets beslutning av 15de juni 1915, forsåvidt denne sak angår.
Angående den eventuelle grenselinje fant formannskapet å kunne gå med på den av amtmanden i forslag av 31te mai 1916 foreslåtte linje, med den av departementet i den her omhandlede skrivelse antydede endring i Gjerpens favør».
Solum herredsstyre bifalt i møte 13de november 1918 enstemmig føIgende innstilling av formannskapet:
«Solum må fastholde sit tidligere forslag under henvisning til den foreliggende innstilling.
Det dreier sig her om større og verdifulle industritomter, der er av stor økonomisk betydning for kommunen. Det er herredsstyrets mening, at en by ikke bør utvides - på bekostning av en landkommune kun for å kapre store skatteobjekter.
Grensen ovenfor Reims villa må betegnes som litt søkt.
Det bør også tas i betraktning, at Solum ved Skiens byutvidelse led et stort økonomisk tap, idet der måtte overleveres verdifulle tomter til denne by foruten flere større skatteydere.
Erstatningen blev kun minimal.
Såfremt departementet på trods av Solums påstand skulde sette grensen efter nevnte alternativ c), så må man påstå, at barn fra den gjenværende del av kretsen får adgang til byens skole - uten utgift for Solum -, idet skoleveien for disse barn ellers blir altfor lang.
Erstatning uten nogen begrensning må i tilfelle også påstås».
Det statistiske Centralbyrå har i skrivelse, av 22de april 1918 meddelt følgende oplysninger om de økonomiske forhold m.v. i kommunene Porsgrund, Gjerpen, Eidanger og Solum:
«Efter folketællingen 1ste december 1910 hadde Porsgrund kjøpstad et indbyggerantal av 4860. Ved utgangen av 1916 er dens folkemængde anslaat til 5000. I 1910 var folkemængden i Gjerpen, Eidanger og Solum herreder - efter de nugjældende grænser - henholdsvis 6737, 3822 og 8517.
Ved skatteligningerne for, 1914/15-1917/18 er den samlede formue og indtægt samt skatøren på indtægt ansat saaledes:
Formue Antagen indtægt Skatbar indtægt Skatøre pr 100 kr.
skatbar indtægtKr. Kr. Kr. Kr. i Porsgrund by 1914-15 8 818 300,00 2 775 390,00 1 424 230,00 12,00 1915-16 9 738 700,00 2 963 735,00 1 514 156,00 11,30 1916-17 12 962 600,00 4 537 425,00 2 871 790,00 10,00 1917-18 20 187 000,00 11 356 810,00 9 652 890,00 10,00 i Gjerpen herred 1914-16 18 420 500,00 3 009 140,00 1 458 540,00 10,00 1915-16 20 843 000,00 3 477 560,00 1 667 020,00 9,00 1916-17 21 527 800,00 3 780 070,00 2 270 720,00 9,00 1917-18 21 992 600,00 6 940 506,00 5 137 260,00 9,00 i Eidanger herred: 1914-15 6 391 070,00 1 185 570,00 504 350,00 9,00 1915-16 6 646 190,00 1 241 025,00 538 415,00 9,00 1916-17 8 001 850,00 1 703 115,00 983 090,00 7,00 1917-18 15 496 320,00 3 348 190,00 2 429 600,00 7,00 i Solum herred: 1914-15 15 930 650,00 3 899 140,00 1 531 260,00 8,60-9,30 1915-16 16 931 050,00 4 176 440,00 1 652 270,00 9,10-9,70 1916-17 13 465 550,00 3 931 425,00 1 756 520,00 10,00 1917-18 19 550 450,00 5 398 465,00 3 935 280,00 9,40-9,50 Det bemerkes at endel av herrederne Gjerpen og Solum med en folkemængde i 1910 av henholdsvis 1332 og 1042 fra 1ste juli 1916 blev henlagt til Skien by.
For 1916-17 utgjorde formuen og indtægten pr. individ følgende beløp, beregnet efter folketallet i byerne ved utgangen av 1915 og i bygdene pr. 1ste december 1910 (efter de nugjældende grænser):
Formue Antagen
indtægtSkatbar
indtægtKr. Kr. Kr. i Porsgrund by 2 491,00 873,00 552,00 de mindre byer underett 2 153,00 710,00 464,00 samtlige byer underett 2 948,00 993,00 663,00 Gjerpen herred 3 195,00 561,00 337,00 Eidanger herred 2 094,00 446,00 257,00 Solum herred 1 581,00 462,00 206,00 Bratsberg amts bygder underett 3 321,00 500,00 290,00 Samtlige bygder 1 843,00 344,00 209,00 Skattetaksten paa faste elendomme i Porsgrund androg ved utligningen av byskat for de sidst aar til følgende summer:
1914-15 kr. 6 901 315,00 1915-16 kr. 7 260 065,00 1916-17 kr. 7 219 850,00 1917-18 kr. 7 153 030,00 Ifølge de til byraaet indkomne kommuneregnskapsutdrag hadde de her omhandlede kommuner følgende laanegjæld, Porsgrund, Gjerpen og Solum ved utgangen av juni 1917 - Eidanger, hvorfra regnskapsutdrag for 1916-17 ikke er mottat, ved utgangen av juni 1916:
Samlet
laanegjældPr. innbygger Pr. 100 kr.
formueKr. Kr. Kr. Porsgrund 1 289 620,00 257,92 6,39 Gjerpen 424 922,00 63,07 1,52 Solum 288 360.00 33,86 1,47 Eidanger 72 875,00 19,06 0,91 Til sammenligning hitsættes nedenstaaende oversigt over laanegjældens størrelse i de mindre byer og rikets byer underett samt i Bratsberg amts bygder og rikets samtlige bygder:
Laanegjæld: pr. indbygger pr. 100 kr. formue. Kr. Kr. i de mindre byer underett 165,85 7,70 samtlige mindre byer underett 264,00 8,95 i Bratsberg amts bygder underett 38,57 1,46 i samtlige rikets bygder underett 32,70 2,02 Antallet av fattigunderstøttede hovedpersoner utgjorde for årene 1915, 1916 og 1917 i Porsgrund by henholdsvis 135, 131 og 123 og i Eidanger herred 89, 83 og 70 samt for aarene 1914, 1915 og 1916 i Gjerpen herred henholdsvis 271, 208 og 207 og i Solum herred 325, 339 og 304. For 1916 svarte det anførte antall for Porsgrund by til 26 og for Eidanger, Gjerpen og Solum til henholdsvis 22, 31 og 35 pr. 1000 indbyggere. I rikets byer underett var det tilsvarende forholdstal for samme aar: 43, i Bratsberg amts bygder 30 og i samtlige bygder overhodet: 24.»
Justisdepartementets forslag
Departementet vil anbefale at der fremsettes proposisjon til lov om utvidelse av Porsgrunds grenser. Man har et sterkt inntryk av, at byen nu trenger en utvidelse. Der synes å være en meget følelig mangel på byggetomter i byen, og der har allerede i lengere tid været bygget adskilling i de strekninger av landkommunene, som støter til byen. Porsgrund hadde i 1842, da den sidste grenseregulering fant sted, - efter hvad fylkesmannen oplyser . ca 2200 innbyggere, mens folkemengden i 1910 var steget til over det dobbelte eller til 4860. Man henviser forøvrig til ot.prp. 45 for 1915 (om utvidelse av Skiens grenser), s. 35, hvor der er indtatt en statistik over areal, folkemængde og befolkningstethet i landets kjøpstæder ved siste almindelige folketelling (1910).
Både Gjerpen og Solum herredsstyrer - og likeledes såvidt forstås Eidanger herredsstyre - innrømmer, at kjøpstaden i nogen grad har krav på å få utvidet sine grenser, men der er - som vanlig i lignende spørsmål - ikke liten meningsforskjel mellem byen og de tilstøtende herreder om uvidelsens omfang.
Departementet skal forutskikke den almindelige bemerkning, at ved avgjørelsen av spørsmålet om, i hvilken utstrekning byens grenser nu bør utvides, må det tas hensyn ikke alene til øieblikkets behov for plass, men også til de krav, den fremtidige utvikling i så henseende antas å ville stille. I denne forbindelse skal man påpeke, at byens handel og industri i de senere år har utviklet sig raskt, og at der, når man ser hen til byens beliggenhet, dens kraftforsyning og dens jernbaneforbindelse med industridistriktene i Øst-Telemarken, er grunn til å tro, at denne utvikling vil fortsette.
Om utvidelsens omfang henviser departementet nærmere til sine bemerkninger nedenfor til § 1 i lovutkastet.
Angående de øvrige bestemmelser i dette utkast henvises likeledes til bemerkninger ved de enkelte paragraffer.
Til § 1.
De forskjellige grensealternativer, som er foreslåt, er avsatt paa det kart som følger saken.
Angaaende grensen mot Gjerpen finner departementet å burde slutte sig til fylkesmannens modifiserte grenseforslag, der - som av fylkesmannen nevnt - forsåvidt angår grensen nord, medtar den bebyggelse, som på den omhandlede strekning er vokset op Iike utenfor den nye bygrense, uten å gjøre noget nevneværdig innhugg i Gjerpens strandlinje.
Man skal i så henseende oplyse at ved en privat avstemning blandt befolkningen i det omhandlede strøk har 69 stemt for innlemmelse i Porsgrund og 32 mot innlemmelsen, og ved en av Porsgrund formannskap foranstaltet avstemning blandt huseiere i strøket har 35 stemt for innlemmelse og 11 mot.
Grensen mot elven antas dog bl. a. av hensyn til terrængforholdene å burde begynde ved søndre ende av Bråtens bolverk og følge dalen - som på kartet angitt - til det punkt, hvor Skiensgaten krysser den nordligste regulerte tvergate, hvorefter grensen følger denne tvergates midtlinje overensstemmende med fylkesmannens forslag.
Mot Eidanger finner departementot å kunne foreslå Eidangers grenseforslag fulgt, dog således, at man - for å få en grei og klar linje - foreslår, at grensen fra Øiekastpynten går i rett linje over Gunneklevfjorden til midten av den bro, som fører over Rolighetssundet.
Man finner ikke tilstrekkelig grunn til å foreslå Herøen innlemmet i byen, som med de grenser departementet forøvrig vil bringe i forslag, vil få tilstrekkelig sjøgrunn og rummelige industritomter for en lengere fremtid.
Mot SoIum bør efter departementets mening byens forslag følges, undtagen mot nord og nede paa Knardalsstrand i syd. Mot nord antas Solums og fylkesmannens forslag å burde følges. Mot syd er der efter departementets mening neppe grunn til å utvide grensen lenger enn nødvendig for å få hovedbebyggelsen på Knardalsstrand lagt inn under byen, idet det herunder er departementets forutsetning, at skolepliktige barn, som er bosatt i Solum i strøket syd for den foreslåtte bygrense til og med Knap Næring, får adgang til å søke byens folkeskole.
Til §§ 2, 3, 4 og 5.
Til § 6.
Til § 7.
Til § 8.
Til § 9.
Til § 10.
Departementet finner, at spørsmålet om erstatning i dette tilfelle - som i lignende lover fra den senere tid - bør avgjøres ved skjønn, og antar efter de foreliggende oplysninger, at skjønnet vil være tilstrekkelig fritt stillet ved den vanlige erstatningsbestemmelse, som begrenser erstatningen opad til landkommunenes gjeld.
Utgiftene ved skjønnet antas som vanlig å burde fastsettes av Justisdepartementet og av dette fordeles paa vedkommende kommuner.
Til § 11.
Man tillater sig efter det anførte å
innstille
At Deres Majestet vil bifalle og underskrive vedlagte utkast til en proposisjon til Stortinget om utferdigelse av en lov om utvidelse av kjøpstaden Porsgrunds grenser.
Hans Majestet Kongens proposisjon til Stortinget om utferdigelse av en lov om utvidelse av kjøpstaden Porsgrunds grenser. Vi Haakon, Norges Konge, gjør vitterlig: Stortinget innbys til å fatte beslutning til lov om utvidelse av kjøpstaden Porsgrunds grenser, overensstemmende med vedlagte utkast. Justig- og Politidepartementets innstilling i saken vedlegges i avtrykk. Gitt på Kristiania slott den, 21de mars 1919. Under Vår hånd og rikets segl Haakon. (L. S.)
|
Utkast
til lov om utvidelsen av kjøpstaden Porsgrunds grenser
§ 1
Fra 1ste juli 1920 skal kjøpstaden Porsgrunds grenser være følgende:
Mot Gjerpen tar grensen sin begynnelse ved Porsgundelven ved søndre ende av Bråtens bolverk og følger dalen søndenfor agronomboligen til Borgestad til midtpunktet i krysset av Skiensgaten og den nordligst regulerte tvergate. Derfra går grensen efter midtlinjen av denne tvergate over en der beliggende planovergang tii Bratsberggaten; hvoretter grensen skjærer den sistnevnte gate og fortsetter i samme retning og i rett linje til foten av Borgeåsen. Derfra går linjen langs foten av denne ås i sydlig retning til utenfor (nordøst for) Isak Skauens våningshus, hvorfra grensen følger en gammel vei, inntil denne skjærer midtlinjen i den ved den ældre regulering projekterte gate over løkkene, hvorefter grensen følger nevnttll midtlinje østenfor Kjølnes gård inntil Lerkupelvens midtlinje, som grensen følger i østlig retning inntil Bjørntvedtbekkens utløp i nevnte elv.
Mot Eidanger følger grensen Bjørntvedtbekken op til Vallermyrveien, hvorefter den går langs veien tIl Bjørntvedt søndenfor Bånåsen og videre i en rett linje nordenfor (ved foten av) Lilleås og nordenfor sekretær Schias hus til søndenfor Jønholdts gårds øvre isdam. Derfra går grensen i sydlig retning og i rett linje til høieste punkt av en fjellkolle i syd for Grønlihavn. Fra dette punkt går grensen til et fra foten av fjellkollen i sydlig retning gående stengjerde, som grensen følger, inntil gjerdet slutter omtrent midt på eiendommen Rønningen nordøst for dennes hovedbygning. Deretter går grensen i rett linje til Øiekastpynten i Gunneklevfjorden og fortsetter derpå i rett linje over fjorden til midt på broen over Rolighetssundet, hvor den treffer den nuværende bygrense.
Fra det ovenfor nevnte utgangspunkt for grensen mot Gjerpen fortsetter grensen i like linje til midtstrømlinjen i Porsgrundselven, følger denne sydover til det punkt, hvor den nedenfor beskrevne grenselinje mot Solum fortsatt i rett linje ut i Porsgrundelven motstøter, og går derfra i rett linje til den søndre kant av lagerbygningen på Lahelle.Grensen mot Solum går herfra i rett linje til den nye vei op Wemmerbakken, hvor veien krysser foten av fjellet på Fredbo, følger derpå fjellfoten, inntil denne når hovedveien, går over hovedveien og videre til Klyvebekken, som den følger til Heigaten. Derfra går grensen ovenfor Tørmo og verkseier Reims huser i rett linje og i sydvestlig retning langs fjellsiden til ovenfor Tuftekås tvers over Vabakken og videre efter fjellfoten, inntil denne på Knardalstrand - efter å ha passert hovedbebyggelsen her - bryter av i sydvestlig retning, idet den danner en omtrentlig rett vinkel. Herfra går grensen i samme retning som fjellfoten (i sydøstlig retnning) i rett linje, inntil den treffer Porsgrundelven, og videre i rett linje til elvens midtstrømslinje, hvor den gamle bygrense treffes.
§ 2
Den grenselinje, som er beskrevet i § 1, blir på statskassens bekostning å opgå og å utvise ved grensestener ved en åstedsforretning, som holdes av personer, som Kongen opnevner dertil, så betimelig, at den senest innen utgangen av juni måned 1920 kan være stadfestft av Kongen.
§ 3
De deler av Gjerpen, Eidanger og Solum herreder, som ifølge § 1 skal henlegges til kjøpstaden Porsgrund, skal fra den 1ste juli 1920 utgå av landets matrikel og i enhver henseende høre under kjøpstaden. Dog skal dette ikke ha nogen virkning paa den odel, som den 30te juni 1920 måtte hvile på jord, som ifølge denne lov overgår fra landet til kjøpstaden.
§ 4
De personer, som den 1ste juli 1920 er bosatt på de strekninger, som ifølge § 1 henlegges til kjøpstaden Porsgrund, skal med hensyn til erhvervelse og utøvelse av stemmerett i medhold av formannskapsloven for kjøpstæderne anses, som om de hadde været bosatt i kjøpstaden i den tid, de har bodd i disse strekninger.
§ 5
De personer, som den 1ste januar 1920 har bopel innen de strekninger, som ifølge § 1 henlegges til kjøpstaden Porsgrund, anses fra den 1ste juli 1920 med hensyn til skatteplikt som hørende under kjøpstaden og blir å iligne kommuneskatter i likhet med dens andre innbyggere.
§ 6
De i Gjerpen herred hjemstavnsberettigede personer, som den 1ste juli 1920 bor eller - om de da er flyttet fra herredet - har hatt sin siste bolig i herredet innen den strekning av dette, som henlegges til kjøpstaden, skal ha sin fattighjemstavn i kjøpstaden, hvis de flyttet til denne strekning før 1ste juli 1919.
Tilsvarende bestemmelse gjelder for de i Eidanger og Solum herreder hjemstavnsberettigede personer, som den 1ste juli 1920 bor - eller om de da er flyttet fra vedkommende herred - har hatt sin siste bolig innen de strekninger, som overgår fra vedkommende herred til kjøpstaden.
Ved siden av denne forskrift skal dog de lovbud, som tillegger hustruen mannens, mannen hustruens og barnene foreldrenes hjemstavn anvendes, hvis mannen, hustruen eller foreldrene er ilive, når de omhandlede strekninger overgår til Porsgrund.§ 7
De personer, som paa den tid, da de i § 1 omhandlede strekninger overgaar til kjøpstaden Porsgrund, driver kjøbmandshandel på disse strekninger i medhold av den gjeldende lovgivning, skal fremdeles ha rett til å fortsette den av dem drevne næring med de samme rettigheter og plikter som byens andre kjøbmenn.
De personer, som i medhold av den gjeldende lovgivning fra den 1ste juli 1919 har drevet håndverk paa de nevnte strekninger, skal ha rett til å fortsette den av dem drevne næring.
De næringsdrivende, som omhandles i denne paragraf, må melde sig for magistraten i Porsgrund innen den 1ste juli 1920 for å kunne nyde de rettigheter, som herved tillegges dem.§ 8
Bygninger på de strekninger, som ved denne lov innlemmes i Porsgrund, nyder ikke godt av den nedsettelse i brannkontingenten, som i medhold av lovgivningen om Norges Brannkasse er eller måtte bli tilstått bygninger innen det eldre byområde. Hvorvidt og i hvilken utstrekning nogen sådan nedsettelse i tilfelle skal tilstås nogen del av bebyggelsen på de innlemmede strekninger, bestemmes efter de regler, som inneholdes i lovgivningen om Norges Brannkasse.
§ 9
De erstatningsbeløp til offentlige tjenestemenn, som måtte være fornødne i anledning av denne lov, utredes av statskassen.
§ 10
Ved skjønn, avgitt av tre personer, som bor utenfor de pågjeldende kommuner, og hvorav fylkesmannen i Telemark opnevner to og Justisdepartementet en, avgjøres, hvor stor del av Gjerpens, Eidangers og Solums kommunale gjeld Porsgrund kommune skal overta i erstatning for det tap, som Gjerpen, Eidanger og Solum, kommuner måtte antas å lide ved, at strekninger av disse kommuner ifølge § 1 overgår til kjøpstaden.
De nærmere regler for avholdelsen av skjønnet gis av Justisdepartementet. Utgiftene ved skjønnet, hvis avgjørelse er endelig, fastsettes av Justisdepartementet og fordeles av dette på vedkommende kommuner.§ 11
De strekninger av Gjerpen, Eidanger og Solum herreder, som ved denne lov innlemmes i kjøpstaden Porsgrund, skal fra den 1ste juli 1919 i bygnings- og reguleringvesenets anliggender høre under kjøpstaden, dog således, at det i disse strekninger, inntil anderledes bestemmes av Kongen, skal være tillatt å opføre sådanne trebygninger som omhandles i lov om forbud mot opføreIse av trebygninger i landets byer m.v. av 19de mai 1904, § 3, annet ledd.
Om utvidelse av kjøpstaden Porsgrunds grenser (Ot. prp. nr. 22 (1919)).
Justis- og Politidepartementets innstilling av 21de mars 1919, som er bifalt ved kongelig resolusion av samme dag. |
|
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |