Det gamle Porsgrunn i tiden før hundreårskiftet kunne opvise en meget alsidig og anerkjennende håndverkerstand. Man stod da overfor dyktige og solide, men gjennem en lang læretid, fullbefarne håndverksmestre. Man kjente fuldt ut sitt virke og viste gjennem sin mangeårige praktiske erfaring, hvorledes man skulde hevde sig ved et smukt og helt igjennem håndverksmessig og solid arbeide. Læretiden var nok den gang både lang og tung - noen slags offentlig oplæring fantes det egentlig ikke - man måtte efter eget, eller kanskje hyppigst efter foreldrenes valg, forsøke å komme inn som Iæregutt i ett eller annet verksted og så ved nøisomhet og iherdig arbeide forsere sig frem smått og sent gjennem de forskjellige grader frem til mester. Det rent teoretiske og de mange forskjelligartede finesser ved et yrke blev således en vilkårlighet og avhang utelukkende av rent individuelle evner og anlegg. Porsgrunn var på den tid preget av liv og travelhet, kanskje mest på grunn av byens store seilskibsflåte og den travelhet og rørelse og dermed utvidet håndverksdrift dette førte med sig. Maskin-teknikken var da i sterk utvikling med stigende benyttelse av maskinell kraft, så man krevet mere enn det almenundervisningen kunne gi. Innførelsen av flere og flere maskiner både i håndverket og i industrien krevet innsikt, skjønsom behandling og stell, hvis man skulde ha den fulle nytte av arbeidsbesparende innretninger og maskiner. Porsgrunds Haandverkerforening tok på den tid disse alvorlige og nødvendige spørsmål op og så klart at der måtte settes alt inn på å skaffe de unge den fornødne fagmessige teoretisk-praktiske oplæring som tiden og de forandrede forhold krevet. Det første løft i så henseende i Porsgrunnn var oprettelse av aftenkurser i maskintegning. Disse blev på den tid holdt i Porsgrunds Arbeiderforening, men lokalene var uhensiktsmessige og undervisningen utilstrekkelig, og tiltross for at disse aftenkurser på en måle avhjalp endel mangler var det langt igjen til den virkelige fagmessige oplæring som man savnet og visste måtte til, hvis standen skulde kunne hevde sig i konkurransen. Som vidnesbyrd om hvor intenst og målbevist vår håndverkerstand på den tid omfattet dette spørsmål og gikk inn for å få avhjulpet mangelen gjengis et avsnitt av en artikkel i «Grenmar» av 4. mai 1886:
«Tanken om at oprette skoler med det spesielle Formaal for Øie at uddanne Haandværkere og give dem en effer deres Behov afpasset Undervisning, har jo som før nevnt i dette Blad faaet sin fyldigste Realisation i Tyskland, hvor der næsten i hver By findes saakaldte «Handwerker- und Gewereschulen» - Disse Skoler, hvis Opgave det har været at give de forskjellige Haandværksarbeidere en passende Uddannelse, har i nævnte land været en mægtig Løftestang til at hæve den indenlandske Industri, og det erkjendes vistnok af alle, at Tysklands fremragende Plads paa Industriens Omraade væsentlig er begrundet deri, at dets tekniske Undervisningsvæsen, baade det høiere og det lavere, staar saa overmdade høit. Undervisningsfagene i disse Haandværksskoler er Tegning, matematiske Fag, Mekanik og Kemi, likesom der til Skolen er knyttet et Værksted til Hævdelse af den praktiske side af Undervisningen. Overalt danner Tegning det egentlige Hovedfag, og dette er saa naturlig; thi Tegning maa jo betragtes som et fælles Sprog for alt Haandværk, et Sprog, hvori Haandværkeren nedskriver sine Tanker og Ideer, og ved hvis Hjælp han sættes istand til at følge med i sit Fags Udvikling og Fremskridt. I vort Land har man igrunden sent faaet Øinene op for det Nødvendige i at støtte den tekniske Undervisning, og del er ikke så mange Aar siden, vi fik de første tekniske Skoler i Kristiania, Trondhjem og Bergen, hvilke dog samtlige tilhører den høiere undervisning. Den eneste Maade, hvorpaa man hos os gjennem lange Tider har sørget for Haandværks-Klassens tekniske Uddannelse, har været ved Oprettelse af offentlige Tegneskoler, der har været i Virksomhed i de fleste større Byer. Uagtet Tegneskolerne utvivlsomt har havt sin store Betydning, saa maa det dog erkjendes, at disse Anstalter aldeles ikke fuldt ud har tilfredsstillet Behovet, naar Talen har været om at meddele de for Haandværk og lignende Industri nødvendige Kundskaber og Færdigheder. Disse Tegneskoler er derfor paa flere Steder blevet afløsede af de saakaldte tekniske Aftenskoler, der foruden at meddele Undervisning i Tegning tillike har optaget flere af de tekniske Fag innen sin Undervisningscyklus. Disse Aftenskoler har i den forholdsvis korte Tid, de har været i Virksomhed, vist sig som særdeles vel skikkede til at meddele Haandvaerksleerlinge en for deres Stilling passende Undervisning. Overalt, hvor man har faaet saadanne Skoler, har de fået en stor Søgning og blevet omfattet med stor Interesse, der fuldt ud gir Vidnesbyrd om, at de har udfyldt el lenge følt Savn» - - -
Gjennem et iherdig og målbevisst arbeide innen Porsgrunds Haandværkerforening og ved hjelp av interesserte og forståelsesfulle autoriteter i byen lykkedes det i året 1889 å få oprettet Porsgrunns tekniske aftenskole, der nu gjennem 50 år har virket tiI overmåte stor gavn og velsignelse for vår by.
Porsgrunn i desember 1939.
Kr. H. Dyring.
Utdrag (s. 7-10) fra: |
Til bokas innholdsfortegnelse |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |