1850-16-7 finder vi denne sak i sin spire. I repr.-møte foreligger der nemlig et andragende fra presten Nielsen om at anskaffe en klokkergaard her i sognet. - Beslutning: Repr. ser sig fortiden ikke beføiet til nogen bevilling fra kommunens side til nævnte formaal, da sognet har saa betydelige aarlige utgifter til fattigvæsenet saavelsom tilfældige utgifter. Ikke heller kjender man nogen jordvei av beneficert gods, der nu er bygselledig her i sognet. Derimot formenes, at saken bør utsættes indtil den omhandlede klokkergaard, kunde falde av beneficert gods, eller i fornødent fald maatte den kongelige resolution av 10-7-47 betræffende avstaaelse av grund eller jordvei av Eidanger prestegaard komme til anvendelse. (J. S. Hvalen m. fl).
Den 16. juni 1852 kommer klokkeren med andr. om avsavnsgodtgjørelse, da han er, blit husvild. I møte 9-7-52 henviser form.-skapet saken til avgjørelse, i næste repr.-møte, der blev avholdt 20-7. Kirkesangerens andragende støtter sig til bekjendtgjørelsen saavels loven om klokkergaard for kirkesangeren ved hovedkirken. Repr.-møtet holder sig til den før nævnte kgl. resolution med hensyn til klokkergaard. Hvad derimot angaar lokale til den faste skolen, saa blir det formentlig skolekommissionens sak at besørge et saadant paa et beleilig sted, helst da ogsaa med bolig for klokkeren.
Repr.-møtet gjør atter gjældende, at den nys nævnte kgl. res. gjør det til pligt for sognepresten i Eidanger at avstaa fornøden jordvei av prestegaardens grund til fordel for skolevæsenet mot behørig godtgjørelse av sognet. Man skal derfor utbe sig sogneprestens erklæring, om han er villig til at avstaa den omhandlede jordvei av prostegaardens grund. Herved vilde man da opnaa den fordel, at man med sikkerhet vidste, hvor lokale til den faste skole og mulig ogsaa til kirkes. kunde opføres, og at den ham nu tilstaaede løn av skolekassen formentlig vil kunne bortfalde. Saafremt sognepresten ikke skulde ha noget imot en saadan avstaaelse, skal man utbe sig hans erklæring angaaende størrelsen av den paatænkte jordvei, samt den aarlige avgift av samme, hvorefter saken nærmere vil bli at behandle i et senere møte.
21-3-53 foreligger svar-skrivelsen fra sognepresten, Han erklærer i denne, at han ikke er villig til at avstaa mere jord end de i skolekommission den 1. ds. omhandlede 5 maal og hvad der forøvrig maatte utfordres til hustomter og gaardsrum i nærheten av kirken. Man er altsaa ikke kommet maalet et skridt nærmere. Der besluttedes at sammenkalde et repr.-møte til ny behandling av saken paa grundlag av skolekommissions-beslutning av 1. ds.
Sognepresten hadde imidlertid høimodigen tilbudt at renoncere paa godtgjørelse for sin ombedstid, men forbeholdt sig dog senerehen at opta skjøn over denne for sin eftermands skyld. Repræsentantsk. har ikke destomindre den formening, at der i prestens holdning har forekommet utilbørlig megen motstand og hindringer imot gjennemførelsen av tidtnævnte kongel. resolution.
Naar denne taler om avstaaelse av «fornøden jordvei», kan det neppe forstaaes om hustomter eller noget lignende. Forresten skal repr. i beskedenhet faa lov til at frabe sig hentydninger om at «ligge i vildfarelse» og beskyldninger for at «ville tilegne sig raadighet over eller bestyrelse av prestegaarden», i det øieblik, da det aldrig kunde faldt os ind at forlange noget av den, saafremt ikke den kgl. res. med klar ordlyd hadde anvist netop den vei til løsning av foreliggende spørsmaal. Det erkjendes fuldt vel, at noget her maa gjøres, men de av sognbpresten anførte 5 eller 8 maal jord bestaar av tør sand og synes ikke at kunne tjene til andet end byggetomter.
Vi nødes derfor til at gaa til høiere vedkommende for at faa rede paa, om jordvei i det hele tat er at erholde av prestegaarden eller ei. Naar dette sporsmaal er avgjort, da først kan der bli tale om at skaffe midler, og disse har vi tænkt at erholde av oplysningsvæsenets fond delvis som understøttelse en gang for alle, samt, om fornødiges, tillike et langsigtig laan. Paa anden maate kan denne sak ikke gjennemføres. Det overdrages til formsk. at indgaa til kirkedepartementet med underdanigst henvendelse og ansøkning i denne henseende.
Repr.-møte den 16-6-1853. Ordføreren fremla skrivelse fra sognepr. Nielsen av 3die f.m. grundet paa skrivelse fra Kristiania stiftsdirektion av 18-4 sidstl. angaaende hus og jordvei til klokkeren. Størrelsen av myrstrækningen bedes opgit tillikemed aarlig avgift av denne samt av de 8 maal jord av prestegaarden. Desuten ønsker provstiet oplysning, om der er nogen av plassene under prestegaarden, som sognepr. kunde være villig til at avstaa. Myren blev opmaalt av Ole Valler og Lars Tveten og befandtes at være 38 maal, hvortil kommer de 8 maal, som før er tilbudt, tils. 46 maal. Repr. finder imidlertid dette arrangement med myren i dens uopdyrkede tilstand kun at være værd en aarlig avgift av 1 spd. 12 sk. og de 8 maal 48 sk. og ønsket meget heller at erholde et opdyrket stykke av prestegaarden paa 20 maal, selv om dette vilde koste 10 spd. aarlig. Plassen «Ødevald», der ligger isolert, vilde vistnok være at foretrække.
Saa fremt, dette kunde ordnes, er kommunebestyrelsen villig til at opføre de nødvendige bygninger, der vistnok vil koste mindst 700 spd. Kom. hadde da tænkt at tilskyte 400 spd. mot, at det resterende kunde erholdes som laan under kom.s garanti.
Ind i en anden gate! 22de juli 1853 behandler repr. en ny skrivelse fra sognepr. Nielsen med tilbud fra Amund O. Tveten om salg av 27 maal jord av sin eiendom til klokkergaard. - Beslutning: For om mulig at faa nærværende, kirkelige sak tilendebragt er repr. villig til at anta Amund O. Tvetens tilbud. Størsteparten av dette jordstykke er opdyrket og støter umiddelbart ind til de 8 maal av prestegaarden. Skjønt der til erhvervelsen av dette jordstykke av Tvetens grund vil utfordres 400 spd. i kjøpesum, og husebygningerne desuten vil koste mindst 700 spd., tils. 1100 spd. antas allikevel dette, men kun under den forutsætning, at der vil kunne opnaaes en fordelagtig overenskomst med oplysningsvæsenets fond, f.eks. en understøttelse av 500 spd. og et laan, der tilbakebetales i 28 aar paa restbeløpet. Formsk. overdrages at ordne det fornødne i sidstnævnte henseende, hvilket blev gjort i møte 27-7 næstefter.
Et utførlig motivert andragende med bilag og anbefaling av skolekommissionen blev indsendt til kirkedepartementet. Der søkes om 500 spd. som understøttelse og 600 spd. som laan. Følgende statistiske meddelelser, der blev indtat i andragendet, tør paaregne interesse: Eidanger har for nærværende en matrikelskyld av 423 spd., 3 ort, 13 sk. Av hver skylddaler betales i fattigskat 84 sk., i skoleskat 36 sk., i kommuneskat 60 sk. Der has desuten 8 faste lægd in natura, 4 omgaaende skolelærere har hver 35 spd. aarlig (kost in natura) mot at holde 36 ukers skole om aaret, desforuten 20 spd. til læreren ved den faste skole foruten leie av skolelokale, et tydelig arrestvæsen, der i længere tid har kostet sognet 100 spd. aarlig, et betydelig og byrdefuldt veihold, samt 3 skydsskafferier, der kræver 60 spd. i skydsskaffertold hvert aar. - Under 29de juli blev dette andragende indsendt gjennem sognepr. (J. S. Hvalen etc.)
Amund Tveten var nu atter blit ordfører. I repr.møte 24-11-1854 refereres følgende fra skolekommissionen. Møtet anmodes at ordne det fornødne til opførelse av bygninger til skolen og læreren, samt 2 værelser til bruk for kommunen, alt efter hoslagt tegning. Likesaa oplæstes følgende «kongelig resolution»:
At det naadigst paalægges sognepresten til Eidanger - til bruk og benyttelse for læreren ved prestégjældets faste skole at bortfæste med en aarlig avgift av 48 sk. til embedet det av nuværende sognepr. dertil anviste stykke av omtr. 9 maal udyrket mark av presteg.s grund.
At der av oplysningsvæsenets understøttelsesfond naadigst tilstaaes Eidanger sogns kommune en gang for alle 400 spd., som bidrag til omkostningerne ved indkjøp av et jordstykke, stort 27 maal av gaarden Tveten til bruk og benyttelse for den faste skoles lærer i forening med ovennævnte stykke av prestegaarden og det samlede bruks bebyggelse overensstemmende med skoleformandskapets forslag av 1ste mars d. a.
At den av Eidanger sogns form. og repr. i møte av 22de juli sidstl. fattede beslutning om optagelse av et laan til bestridelse av det resterende av omkostningerne i ovennævnte anledning naadigst approberes, forsaavidt kommunen derved paaføres utgifter for et tidsrum længere end 5 aar.
At der i nysnævnte øiemed av oplysningsvæsenets kapitalfond naadigst tilstaaes bemeldte kommune et laan stort 700 spd. mot forrentning og tilbakebetaling i 28 paa hverandre følgende aar, samt under de for saadanne laan i alm. fastsatte vilkaar. - Enstemmig vedtat. Formsk. bemyndiges til at ordrne meld alle dokumenterne, at motta pengene, samt bortlicitere bygningerne. Halvor Stridsklev, Ole H. Versvik og klokkeren skal tilse bygningsarbeidet. Klokkeren betaler skatter og avgifter av eiendommen samt mindre reparationer saasom vedlikehold av murene og lignende, samt gjerdehold.
Den 27. jan. 1854 blev alt murarbeide bortsat til Even Larsen Ørevik, dels med, dels uten tillæg av materialier. For grundmuren fik han 1 ort 12 sk. pr. kvadratalen, og for alt andet murarbeide 23 spd. i arbeidsløn. Materialier skal bekostes av kommunen og bringes ham paa stedet; men graasten, ler og sand holder han sig selv. Den 17. mars blev tømmermand Andreas Halvorsen, Gudem, Brønlanæs overdrat optømringen av huset for 95 spd. Dette arbeide skal være fuldført og bygningen under tak inden august maaneds utgang. Snekkerarbeidet fik Lars Andersen, Tveten, for 60 spd. og skal være færdig inden aarets utgang,
Den 8. febr. 1855 er imidlertid de laante 700 spd. opbrukt, uten at bygningen endnu paa langt nær er færdig. Det besluttedes derfor i repr.-møte at la resterende arbeider utføres og betales av kommunekassen. Et værelse blev indredet ovenpaa for klokkerens regning til bruk for ham. Dette blev, saavidt vites, efter hans død indlløst av kommunen.
Hovedbygningen var et en-etages hus, der ifølge tegningen hadde: 1 skoleværelse, 28 fot langt, og 18 fot bredt; et værelse ved siden til kom.-møter (16×14); et do. (14×10); 2 værelser til læreren (17×14 og 15×14); kjøkken, hvori bakerovn (18×10). Indgang til alle værelsene paa nordsiden, hvor entre med opgang, til loftet. Høide under taket i skolestuen 9 fot; de øvrige værelser lavere. Dimensjoner utvendig: længde 54 fot, bredde 36 fot. Uthusbygningen var 52 fot lang og 16 fot bred, og indeholdt 1 lade, 1 laave, 1 fjøs m.m. samt et vedskjul med stald. Hertil kom et av Pedersen opført bryggerhus, hvor brand i sin tid opstod.
Aar 1855 den 23. novbr. repr.-møte: Da de av kommunen opførte lokaler til formandskapsmøter, forlikelseskommission og sognets øvrige møter nu er tat i bruk, og da sogneprest Nielsen har anmodet at tilstedes adgang til at læse med konf. i kommuneværelset, besluttedes enstemmig at anta klokker Pedersens tilbud om at opvarme, oplyse og renholde disse værelser mot en aarlig betaling av 10 spd.
Skjulklædning. Til bordklædning av klokkergaarden antas at ville medgaa 40 tylter bord 29 spd. 12 sk., spiker 16 spd., arbeidsløn 60 spd. Tils. 106 spd. 12 sk. Alt snekkerarbeide tillikemed tramme overdras til Lars Andersen Tveten for 57 spd. Materialier leveres paa pladsen av kommunen (25-6-59).
Maling av klokkerboligen. Under 21. april 1860 bestemmes i repr.-møte, at huset skal males med gul oljefarve utvendig 3 gange og indvendig 2 gange. Døre og vinduer males hvite og arbeidet utføres pr. dagløn under tilsyn av Ole P. Grava, der ogsaa akkorderer med maleren om betalingen.
I slutten av 60-aarene opførte klokker Pedersen et nyt, tømret vaaningshus paa 2 værelser og kjøkken straks bortenfor det sydøstlige hjørne av hovedbygningen. Han bodde selv der i nogle aar, idet han samtidig bortleiet sin bekvemmelighet til landliggere fra byen. Men saa blev Pedersen sykelig, og huset blev da solgt og bortflyttet. - Et bryggerhus blev av klokkeren gildret op paa tomten og efter sigende indløst av kom. efter hans død.
Den store brand. Sommeren, aaret 1900, indtraf den herjende brand, som la klokkerboligen med uthusbygninger i aske, og hvilken kommunens og klokkeriets arkiver for en væsentlig del gik tapt. En provisorisk ladebygning maatte i hast gildres op for høiets skyld, og den nye uthusbygning blev ogsaa færdig i løpet av samme aar. - Til skolen og klokkeren blev leiet hus paa Tveten (nordre).
Nyt fra grunden. Den nuværende hovedbygning blev opført aaret efter av bygmester Ole Thovsen for ca 18,000 kr. fuldt færdig med uthuse og alt tilbehør efter tegning av bygm. Jørgensen. Abraham Traaholt var formand i bygningskomiteen. Denne statelige 2-etages bygning bestaar av 2 rummelige skoleværelser, samt klokkerbolig i første etage. I overetagen 2 prægtige kommuneværelser forbundne med 4 dobbelte fløidøre og utstyrt med elegant montering. Her findes ogsaa flere mindre værelser med kjøkken beregnet til bruk ved festlige anledninger.
I kjælderen er anbragt et ildfast ram til opbevaring av kommunens arkiver og præciosa. Et større værelse er i 1902 indredet i 3die etage paa bekostning av kirkesangeren og til disposition av ham og forøvrig paa betingelse, at utlægget aldrig kræves godtgjort av kommunen. (Ca. 280 kr.)
Til pumpeverk blev klokkeren den 17-10-1895 tilstaat et laan av kommunemidler stort 160 kr., der tilbakebetales i 20 paa hinanden følgende aar med 5 pct, renter og et aarlig avdrag av 1/20 av beløpet. (Helt indbetalt iaar.) I 1901 erholdt han et yderligere boløp av 300 kr. til samme øiemed og paa samme betingelser.
Denne brand blev ingen billig affære for sognet, da de gamle bygninger kun var assurert for ca. 5000 kr. og den nye kostet 4 gange dette beløp, hvortil kommer de uerstattelige tap av arkivsaker. Et stort held var det, at formandskapets forhandlingsbøker beroede hos ordføreren, dengang Andr. Ramberg, og saaledes undgik faren. Eidanger nye kommunebygning er et monumentalt bygværk og staar der som et vidnesbyrd om liberalt fremsyn og klar omtanke hos, de mænd, som fornemmelig har æren av at ha reist den.
Utdrag (s. ) fra: I.C. Ramberg: Boken om Eidanger. - Porsgrunn 1918 |
Til bokas innholdsfortegnelse |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |