Marcus Monrad var søn av provst David Monrad i Gjerpen og en bror av sogneprest Jørgen H. Monrad i Eidanger. En tredie bror Johan Fredrik Monrad, der sammen med sin bror, sognepresten, sees at ha undertegnet Jordeboken i 1761 og i 1763 alene, har maaske været hjelpeprest her paa den tid. Han blev sogneprest i Gjerpen 1746. Han var den ældste av brødrene og født 17de mai 1713.
Gamle postmester Hans Chrystie var det eneste menneske i Brevik, der hadde sans for læsning. Ole Grubbe sætter han derimot høiest i «levemaate og talent som vært». Det var nok ikke at vente andet, end at den unge akademiker, der kom like fra Kjøbenhavn, maatte kjæde sig paa dette lille sted med henved kun 950 indbyggere. Men han nøt megen venlighet der. Han fik sendinger av delikatesser og blev ledsaget helt til Slemdal Annex av Breviks-folk. Stedets tarvelige skolevesen søkte han at forbedre, men forgjæves. Hans strenge avskedsprædiken vakte en voldsom harme; men ikke destomindre fandt han ved et senere besøk en venlig mottagelse av sine tidligere sognebarn.
Pavels var en stor begavelse, men en decidert rationalist. Han roser i sine dagbøker Porsgrund og omegn, og de meget kultiverte Porsgrunds-familier, «i hvilke han fandt en behagelig omgang, og hvorfra interesserte tilhørere søkte til Eidanger kirke», naar han præket!! «I Porsgrund er», skriver han, «den fineste, mest urbane verdenstone forenet med blid, utvungen, ægte norsk selskabelighet og gjæstfrihet».
I Skien hørte Pavels «med glæde» sogneprest Stub; men rationalisten Hjerned, som var kapellan i Skien, betegner han som «en udmerket taler, hvem han hørte med beundring, skjønt hans foredrag hadde litet for følelsen».
Pavels blev i 1799 sogneprest i Danmark, og i 1805 sogneprest til Aker og slotsprest paa Akershus, hvor han forblev indtil 1817, da han efter Joh. Nordal Brun blev biskop i Bergen, hvilket embede han erholdt «aldeles uten sin medvirkning, ja endog trods sin vægring». Da han i septbr. kom til Bergen mottok han fra Carl Johan en egenhendig lykønskningsskrivelse med underretning om, at han som tegn paa kongens særlige bevaakenhet erholdt av hans private kasse 6000 rbkd. til hjælp ved de med flytningen forbundne omkostninger. Men hans stilling som biskop blev ikke av lang varighet. Som han en aftenstund sat ved bordet og læste høit for sin familie, blev han rammet av hjerneslag og faldt død om. Dette skede den 16-2-1822.
Pavels nød en overordentlig anseelse som geistlig taler. Han var en glattunget festtaler, en yderst beleven selskapsmand, men maatte i egenskap av kongesmigrer erkjende sig overvunden av en anden av hovedstadens prester, der ogsaa blev biskop, og som gang paa gang kaldte den nyvalgte konge «vor Frelser»!
Der taltes i kirkerne i de dage mere om Kristian Fredrik end om Kristus, og naar selve slotsprovsten kunde ta forargelse, kan man forstaa hvor høit kongesmigeren gik.
Men begeistringen fik en brat ende. Ogsaa Pavels, der hadde spist saa mangen god middag ved kongens bord og talt saa mange vakre ord til ham, opsummerer nu sine indtryk av kongen paa følgende vis: «Om Chr. Fredrik fra februar til august hadde gavnet eller skadet Norge, er tvilsomt; men at han har fremskyndet landets ruin, er desværre klart. Jeg daare, nær 50 aar gl som ikke har ladet det taapelige idealmakeri fare. Hvad andet vidste jeg egentlig om ham, end at han var smuk og elskværdig, skrev og talte godt, og gjerne hørte mig prædike!! Min menneskekundskap har faat et ørefiken, som den ikke saa snart forvinder». Dette maa vel kaldes: labi in contraria vitia.
Foruten sine omfangsrike dagbøker har Pavels utgit en mængde prækener og religiøse avhandlinger. Hans prækener hadde ogsaa fundet vei til Eidanger. De er aldeles gjennemsyrede av rationalisme, og presten Nilsen advarte mot dem.
Ved hans fratrædelse blev det res. kapellani nedlagt. Esmark var mere mineralog end prest og foretok nøiagtige undersøkelser av egnen omkring Langesundsfjorden og opdaget mange nye mineraller: Torit, orangit, radiolit, levkofan, wøhlerit, ægirin, praseolit, bamblin og erdmannit, samt 5 arter trilobiter. Det er især paa øerne øst og syd for Brevik, at disse saakaldte Breviksmineralier findes. Løvøen og en liten holme (Klokkerholmen) i Løvøsundet er særlig bekjendte i saa henseende. Den, som især har gjort sig fortjent ved Hans M. T. Esmark at paavise disse forekomster, er pastor Esmark.
Prof. Brøgger har i et tysk værk skrevet et betydelig bind om dette emne. Esmark syslet ogsaa med astronomi og hadde anskaffet sig en kostbar kikkert. Han oversatte fra tysk i 30-aarene det udmerkede, populære værk av prof. Gelpke: «13 betragtninger over himmelen» med plancher og maanekart. Men just som han hadde sit manuskript færdig til trykning, erfarte han til sin usigelige ærgrelse, at værket netop var utkommen i trykken i Danmark og oversat av prof. Ursin.
Esmark er ogsaa opfinder av et patenteret gjødningspulver, og utgav i 1866 en veiledning for skjærpere. Han var medlem av flere videnskapelige selskaper, og mineralet Esmarkit er av prof. Erdmann opkaldt efter ham.
Paa et litet næsten kulerundt skjær i Langangsfjorden, den lille «kulten» kaldet, nedminerte han et halvt snes jernbolter til fangst av sælen, naar den arbeidet sig op paa fjeldknollen for at sole sig. Hullerne viser sig endnu; men bolterne er borte, og sælen gik heller ikke i denne fælde. Det vil let indsees, at Esmarks begavelse og interesse laa i en ganske anden retning end til prestegjerningen, og at han derfor igrunden heller aldrig burde været prest, men naturkyndig i likhet med hans far og bror.
Den 14de juni 1844 voceret til sogneprest i Lurø under Helgelands provsti, Nordlands amt. Senere sogneprest til Surendalen og provst. Hans prestegjerning og forhold forøvrig i Eidanger er omtalt under hans funktion som ordfører fra 1839 til 1844. Han levet sine sidste aar hos sin datter, fru telegrafbestyrer Bugge i Ekersund, hvor han i 1889 avgik ved døden. Hans billede er før indtat. Se ordførerrækken!
Men alle store aander har gjerne en eller anden svak side, og dette var ogsaa tilfælde med Bruun. Hans gavmildhet var nemlig utartet i den grad, at manden holdt paa at bli økonomisk ruinert. Følgende fra hans embedstid her i sognet vil illustrere dette forhold: En dag hadde hans kone bakt; ti alle og enhver spiste dengang hjemmebakt brød. Dagen efter var fruen tilfeldigvis reist bort. Men da hun om aftenen kom hjem, var der ikke mer end 2 - to - brød igjen av hele bakningen. Det var mand, som var snild mot fattigfolk.
Der staar i skolebøker om en prest, som gav bort etpar splinter nye strømper, som fruen netop hadde strikket. Da hun syntes dette gik vel vidt svarte manden: Ja men daarlige strømper hadde jo stymperen før. Mon dette ikke skulde være Bruun? Jeg hat hørt fra Stavanger, at der blev truffet en saadan ordning, at fru Bruun fik forvaltningen over pengekassen for atter at bringe nogenlunde orden i finanserne.
Flood var en særdeles dygtig prest og ualminnelig avholdt i Eidanger. I Hedrum blev han og faren bokstavelig forgudet. Avgik ved døden i Kr.a. søndag 28-1-1917.
Han stod særdeles høit i menigheten, og en av sognets mest fremskutte lægmænd erklærte en søndag paa hjemveien fra kirken, at «den prediken, som jeg har hørt idag, vilde jeg ikke undværet for 100 spd». Ugland døde som forhenv. sognepr. til Sandefjord 1883.
Han hadde stor betydning som leder for vækkelsen i Eidanger, som i hans dage var paa det høieste. Se nærmere under «vækkelser».
Ved hans avskedsprediken i Eidanger var der en saadan tilstrømning av mennesker, at ikke engang halvparten kunde komme ind i kirken.
Johnson valgte derfor at ta plads i kirkens hovedindgang og fra det sted holde sin avskedsprediken.
Saa stor en forsamling har vistnok aldrig nooensinde hverken før eller siden gjestet dette gudshus, og saa rikt et avskedsoffer har neppe nogensinde været ydet. Med de bedste ønsker fra menigheten drog han bort for at overta sin missionsgjerning i Baralandet paa Madagaskar. Undertegnede har særlig grund til at bevare denne kloke, snilde mand med det store, varme hjerte i taknemmelig erindring, da han var min lærer i græsk.
Paa grund av svækket helbred maatte han imidlertid for endel aar siden for stedse opgi sit kjære missionskald og vende hjem til Norge igjen. Siden 1914 har han imidlertid været bestyrer av det praktisk theol. seminarium efter biskop Støylen. Den 13. juni 1916 endte døden pludselig hans liv, idet han stod og ventet paa en sporvogn.
Johnson har efter sin hjemkomst ofte skrevet predikener og indlæg i tidens religiøse spørsmaal, hvor han paa en kort og koncis maate har meddelt sine originale, jeg kan gjerne si geniale tanker om disse ting. Navnlig har han behandlet en foreteelse inden vor lutherske kirke, som han kalder «Jesus kristendom», en tendentiøs retning, som vistnok ikke, paaviselig idetmindste, har nogen bestemt artikkel i vor troesbekjendelse imot sig, men som ikke destomindre er fremmed for konfessjonens aand og følgelig ubibelsk.
Ikke alene blandt lægfolk navnlig dissenter, men ogsaa delvis blandt prester er det nemlig blit en religiøs praksis (eller mote) at henvende sine bønner til den anden person i Gud, saa man næsten skulde fristes til at tro, at den himmelske far ikke længer smaker, trods det, at vor Herre Jesus selv i mønster-bønnen netop har lært os at si: «Fader vor, du, som er i Himlene», og trods det, at omtrent alle vore kirkebønner og kollekter begynder med: «Herre Gud, himmelske Fader».
Saadanne foreteelser tok Johnson under behandling, og han hadde altid et visdomsord i sin mund. Johnson har utgit en yderst interessant bok om Madagaskar og missionen, et hverv for hvilket han vistnok hadde de heldigste betingelser, da han i flere aar reiste øen rundt som inspektør for de 1000 skoler paa missionsmarken. I sin bok «Far og Datter», en samtale om religionen, fremlegger han med glimrende intelligens sin eiendommelige opfatning av en hel række religiøse spørsmaal.
Johnson blev i sin tid ogsaa tilbudt Tromsø bispestol; hadde han antat det tilbud, saa vilde han sindsynligvis endnu den dag idag ha sittet i en bispestol og maaske meget ondt være undgaaet.
- Og hermed slutter da series pastorum. Ialt 21 sognepresten, 9 res. kapellaner, 16 pers. kapellaner. Tils. 46 luth. prester, som man kjender til, siden reformationens indførelse omkring mitten av 1500-tallet, samt 1 katholsk.
Utdrag (s. ) fra: I.C. Ramberg: Boken om Eidanger. - Porsgrunn 1918 |
Til bokas innholdsfortegnelse |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |