Motto: Ps.84.
Dagen oprandt med regn og en rasende storm av sydvest. Dampskibet "Bien" gik om morgenen kl. 7 fra Langangs-broen i rute paa Helgeroen, Langesund, Brevik og op fjorden. Efter en noksaa besværlig fart med sjøsyke og sjøsprøit naadde dog det lille eggeskal frem til Brevik saa tidlig, at vi fik god plass i kirken. Prestekollegiet hadde nemlig først gudstjeneste i den gamle kirke, hvor provsten talte og frembar menighetens farvel til det gamle og ærværdige kirkehus.
Da dette var ordnet, togede geistligheten med bisp og provst og de hellige kar i spissen i prosession ind i den nye kirke, hvis døre nu endelig var blit aapnet paa vid væg, efter at huset, paa grund av stridigheter mellom kommunen og bygmesteren, hadde staat avlaaset et helt aar.
Da klokkeringningen var forbi, begyndte den celebre høitidelighet med et pompøst præludium fra orglet, som ved denne anledning blev betjent av organist Oscar Hansen fra Porsgrund.
Foruten hans høiværdighet biskop Jørg. Moe var alle provstiets prester nærværende undtagen gamle Ely i Slemdal. Fra Skien provst Hauge og kap. Erichson; Porsgrund Winsnes og Krogh-Tonning. Brevik sognepr. Ole Bergesen. Fra Eidanger N. J. Laache; Gjerpen J. N. Skaar; pastor emeritus F. C. Mülertz (forhenv. sognepr.t. Eidanger) møtte ogsaa op. Han bodde dengang i Bjelkegaarden (Skoe) Porsgrund.
Alle presterne bar hvite kapper; men biskoppen var i høitidsskrud. 3 av presterne nemlig Skaar, Laache og Erichsen kom senere til at beklæde bispeværdigheten. Bispen forretet altertjenesten, og alle presterne laa imens paa knæ rundt alteret. Det var isandhet høitidelig og gripende at se denne hvitkledte vidneskare paa knæ for den store overhyrde.
Allesammen har de nu forlatt dette liv. Vi ser dem ikke længer her, men vi ser dem nu i aanden rundt tronen med seierspalmer i hænderne; vi hører deres røster blander sig i de frelstes kor der oppe, hvor sangen bruser som mange vandes lyd til ære for ham, som sitter paa tronen og lammet.
Efter altertjenesten blev de forordnede bibelavsnit oplæst, og mellem hver oplæsning blev der av menigheten sunget et vers av Grundtvigs salme: "Kirken den er et gammelt hus". Mülertz læste ikke, men deltok i de øvrige ceremonier. Laache læste et stykke av Hebræerbrevet, og Bergesen foredrog Salomos bøn ved tempelindvielsen. Hans høiærværdighet besteg derpaa prekestolen og tolket med enfold og varme den evangeliske fortelling om Zakæus. Han dvælet særlig ved de ord: «Stig ned Zakæus, ti jeg bør idag ta ind i dit hus!»
Sluttelig erklærte han i den treenige Guds navn kirken med de hellige kar og alt andet tilbehør for indviet til bruk ved den offentlige gudstjeneste for Breviks menighet. Høitideligheten varte i 2 a 3 timer og avsluttedes med et glimrende jubelnumer fra orglet.
Veiret hadde nu bedaget sig, og hjemreisen kunde foregaa i mak. Vi var alle enige i, at den hellige sanger har ret, naar han sier:
«Hvor elskelige er dine boliger, Herre Zebaot! En dag i dine forgaarde er bedre end ellers tusinde».
Raadhuset ved Langebryggen er opført, av konsul Christen Larsen, (oprindelig fra Kragerø, indflyttet omkring 1845) og blev i mange aar ogsaa brukt til lokale for borgerskolen og sparebanken.
Skibsreder Samuel Larsen og havnefoged Rudolf Larsen, samt søsteren fru Coch var konsul Larsens barn.
«Gamle Albretsen» var en holstener og drev omkr. 50-aarene isenkram- og kolonialforretning, der blev fortsat i samme gaard av sønnen, H. C. Albertsen død 1882. Sidstnævnte var gift med en datter av lodsoldermand Claus Barclay, en datterdatter av Ole Grubbe, der var en rik kjøpmand og bodde i den store gaard paa øen, der i sin tid tilhørte mægler Evensen. En bror av Ole Grubbe bodde paa Grubbehaugen, der har sit navn efter denne mand. Ole Grubbe døde 1813.
H. M. Albertsen, en sønnesøn av gamle Albretsen, har endnu forretningen i samme gaard; men hvem av matadorerne fra mitten av 1700- tallet, der har bygget denne bastante bygning vites ikke.
N. W. Coch død 1894, bodde indtil 1862 i en liten gaard litt, længere ute ved sundet, men flyttet da ind i den prægtige gaard, der før tilhørte mægler Evensen.
Den bygning skal være opført av brødrene Jørgen og Hans Chrystie i sidste halvdel av 1700-tallet. Likesaa Hoffmann-gaarden paa den anden side av sundet. Begge disse gaarde var ens bygningsstil; men Hoffmann-gaarden var ikke saa stor. Den har navn efter dr. Hoffmann, der døde 1864. Gaarden er nu indkjøpt av staten og ført til Bygdø, hvor den nu gjør tjeneste som musæumslokale.
Evensen, der i 60-aarene kun drev mæglerforretning og ikke trang saa store lastetomter, fik Cochs forrige gaard litt længer ute ved sundet i bytte og bodde der til sin død, mens Coch flyttet ind i den store søsterbygningen til Hoffmann-gaarden, og hvor han etablerte sine kontorer i fløibygningen. Denne eiendom sees nu at være indkjøpt av byen til kommunegaard for 44,000 kr.
Av kjendte mænd, som var paa kontoret hos Coch, skal nævnes:
Nils Jørgensen paa Karsis tange omkr.1850. Han drev senere et noksaa betydelig skibsrederi paa Tangen, samt bygning av skibe.
Hans Wright her fra Porsgrund var likeledes i 50-aarene kontormand hos Coch.
M. Helland, der i 60 og 70-aarene drev en betydelig trælastforretning og skibsrederi inde i bukten, var efter sigende ogsaa en kort tid hos Coch.
Tollef Sohlberg, der nu i lang tid har drevet egen forretning i Trosvik, var fra Larvik og kom til Coch i 1865.
Coch hadde da indehatt sin forretning i 20 aar idet den blev startet i 1845. Hans far var Ole Coch, der ogsaa hadde smakkehandel litt længere ute paa øen; «Cochebua», en stor rødmalt sjøbod, staar endnu, og kirkefolk fra Eidanger brukte gjerne at lægge iland dersteds, hvor der var prægtig brygge og baathavn.
Den nuværende toldbodbygning blev i 1841 indkjøpt av staten og hadde i 1780 tilhørt den rike kjøbmand Hans Erichsen, der muligens ogsaa har opført denne statelige gaard.
Familien Wiborg antas at stamme fra Danmark, og Wiborg i Brevik og Kragerø hører til samme familie.
I 1853 flyttet Thomas I. Wiborg til Trosvik, hvor han opførte den gaard, som Meier senere kjøbte og tilflyttede. Tre av hans sønner bor i Xa. Gamle Wiborg var en belæst og klok mand og var etpar perioder stortingsmand for Brevik. Han døde pludselig 1874.
Parnemann-gaarden tilhørte i 2den halvdel av 1700-tallet postmester Chrystie, som hadde arvet gaarden med sin første hustru, en datter av Lars Schwint, der har skjænket seierværket, (taarnuhret) til Breviks kirke. Muligvis er denne bygning opført av sidstnævnte. Byen har mange staute bygninger fra de dage; men denne er en av, de største og heldigst beliggende.
Nabogaarden paa nordsiden ved «Sladrebua», hvor hotel Stiansen nu er, og hvor byfoged Blom for en 50-60 aar tilbake bodde og hvor byfogedkontoret var i hans dage, er rimeligvis fra samme periode. Her hadde ogsaa dr. Paus en tid kontor.
Gaarden paa sydsiden av Albretsens tilhørte i mange aar familien Stoesen. Johan Stoesen sen. hadde butikforretning og desuten tobakspinderi i sin sjøbod, og sønnen Johan Stoesen jun. holdt butikken igang sammen med sin mor; men da ogsaa hun var død (omkr. 80-aaret) drog han til Kristiania.
«Stoesegaarden» er vistnok ogsaa en av de gamle bastante bygninger fra Breviks velmagtsperiode mitt i 1700-tallet.
Av familien Blehr bodde 3 medlemmer for 100 aar siden i Brevik. En av disse bodde i doktorgaarden og en anden i søstergaarden paa Øen. - De største skatydere i Brevik var i 1865:
N.W.Coch indtægt | 30,200 | kr. |
T. J. Wiborg | 12,000 | |
Skibsreder Carl Knudsen | 10,200 | (Hans sønner L. N. Knudsen og seilm. K. A. Knudsen, bor her i Porsgrund.) |
Kjøbm. M. Helland | 9,080 | |
Underfoged S. Meiet | 8,400 | |
Kjøbmand H. C. Albretsen | 8,200 | |
Skibsreder Nils Jørgensen | 8,080 | kr. (Sistnævnte tilhørte Eidanger). |
Men høit over alle disse rager konsul Albert Blehr (død 1869 paa Stathelle), der omkring mitten av forrige aarhundrede vistnok var hele Skiensfjordens betydeligste forretningsmand.
Utdrag (s. ) fra: I.C. Ramberg: Boken om Eidanger. - Porsgrunn 1918 |
Til bokas innholdsfortegnelse |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |