Det første andragende om off. hjælp til bygdevei i Eidanger finder vi den 4. februar 1839 fra opsittere i Bergsbygden. Andragendet blev forsynet med følgende anbefaling til øvrigheten fra formsk.: At nærværende andragende medfører sandhet er formsk. bekjendt. Røra gaarde svarer skyss til Kokkersvold og har ingen anden vei at reise end over Bergselven, hvor der for tiden ikke findes bro. Man er da nødsaget til at la hesten svømme (!!) over, hvilket er meget vanskelig, naar kjøretøi skal medbringes. Veien fra Røra til Døvik er ufremkommelig og desuten den eneste landevei, man har til kirken. Men der er ingen til at vedlikeholde den hverken sommer eller vinter, og det vil bero paa den høie veistyrelse, om der i det heletat vil kunne ventes nogen offentlig hjælp.
30. mars 1841 ber endel gaardbrukere fra Bergsbygden atter om, at veien derigjennem maatte istandsættes, og bro over Bergselven og Røtuelven maatte bli opført paa sognets bekostning. Mot 1 stemme besluttedes: Da veien ikke er rodelagt bygdevei, bevilges intet. Bergsbygden hadde vistnok en rodelagt vei i disse dage; men den var lagt over Bergsheien fra Kokkersvold ned til «dæmningerne» forbi Stamland og frem til Berg. Denne vei var næsten saa at si mere at betragte som et nødvendig onde, end den var til nytte for bygden, idet den sjelden eller aldrig blev benyttet uten av folk som skulde til Kokkersvold og skysse.
Veien over Bergselven, Røtuelven og ind til Døvik var endnu kun at regne for en gangsti eller i det høieste en ridevei. Aar 1859 den 5.novbr. blev i repr. møte behandlet en henvendelse fra veiinspektør Blichfeldt indeholdende meddelelse om, at opsitterne i Bergsbygden er villig til at yde aarlig pligtarbeide til oparbeidelse av en kjørevei fra Berg til Lillegaarden mot, at der av kommunen og amtet bevilges et aarlig bidrag av 30 spd., og at veien optas blandt bygdeveiene i Eidanger, saavel hvad sommer - som vinterarbeide angaar. - Beslutning: De forlangte 30 spd. aarlig bevilgedes indtil videre paa ovenstaaende betingelser, - samt at mølleeieren (Bergselven) deltar som de øvrige gaardbrukere efter en skyld av 3 daler. Denne bevilgning kom ikke til at bli approbert i amtsformsk. sammen med et lignende fra Marken.
1861-10-6 blir det tat under fornyet behandling med følgende resultat: Veianlægget i Bergsbygden anbefales til antagelse efter de i repr.-møte av 5-11-59 opstillede betingelser. Dette veiarbeide paabegyndtes høsten 1861, og det første spadestik blev tat i Visvaag tæt søndenfor hjørnet av huset, (som forlengst er nedrevet). Formand for anlægget var en ældre veiarbeider fra Telemarken, Lars Halvorsen het han vist, og saavidt, jeg husker, blev han avlønnet av amtet, mens de 30 spd. blev anvendt til mineredskap. Peder P. Røra var kasserer for beløpet. Gaardene Ramberg og Stamland hadde kun det halve antal pligtdage, da de laa saa avsides. Det normale antal var vistnok 6 dage av skylddaleren, og arbeidet blev gjerne utført i tiden før slaatten. (Sætermaanen).
Under anlægget (61-67) ophørte alt sommerarbeide paa den gamle vei over Bergsheien, og da den nye var færdig blev «Heiveien» ganske sløifet. A. Helland uttaler om veien i Bergsbygden at den er yderst tarvelig utstyrt hvad saavel stigninger som veidække angaar. Længden fra Lillegaarden til Berg er ca. 5 km.
Berg - Ramberg. Efter langvarige diskussioner og utsættelser blev det endelig i 1891 bevilget 150 kr. av sognet til assistance for veiinspektør Abel ved opstikning av veistykket Berg - Ramberg. I 1892 til anlægget 600 kr. I 1893 og 94 henholdsvis 300 og 600 tils. 900 kr. I 1895 likeledes 600 kr. I alt 2250 kr., hvorav distriktet og amtet svarer hver 1/3. Længden opgis til ca. 2 ¾ km. Julius Ramberg var fra først av kasserer; men da han imidlertid kom til at bo i Brevik en tid valgtes Søren Michelsen. Tilsynsmænd var H. Ramberg og Anders Lerstang.
Om dette veistykke uttaler prof. Am. Helland i «Norges land og folk: Strækningen Berg-Ramberg, anlagt 1894-96 er en tidsmessig utstyrt grusvei.
Heistad - Frier. Til opstikning blev i 1891 bevilget 150 kr. (Abel.) I 1892-93-94 henholdsvis 600-300-100 kr. tils. 1000 kr., av hvilke amt og kommune svarer hver sin tredjepart. Kasserer var O. Trygsland og tilsynsmænd Hans Christensen Skavrager og Hans Nilsen Sølverød. Længde ca. 3 km.
Bro over Herregaardselv. 1891-3-9 bevilget kommunestyret 200 kr. til dette anlæg. Amtet sa nei. Restbeløpet maatte tilveiebringes av distriktet. Vedlikeholdelsen av broen paahviler kommunen. Tilsynsmænd: A. Sørensen Lillegaarden og Amund I. Øvald. Broen var oprindelig kalkulert til 2100 kr., men kostet alt ialt kun en 500 kr., da opsitterne gav baade tømmer og pligtarbeide.
1890-16-12 behandlet repr. følgende andragende om oparbeidelse og rodelægning av bygdeveie: Fra Stamland, Oxum, Ramberg, Bjønnæs, Rødsæter, Buer, Heistad, Herøen. Kun 2 kom i betragtning, som nævnt. I samme møte foreslaar veikomiteen, at veistykket Ørstvet - Haugholt blir sløifet. Beslutning: Saken utsættes.
1891-20-1 andrar Martin Stulen (Hovet) om, at veistykket Ørstvet - Haugholt ikke maa bli sløifet. Beslutning: Saken utsættes i henhold til næst foregaaende beslutning.
1891-16-4 foreligger andragende fra Martin Stulen om godtgjørelse for tap ved nedlagt rodevei. Besvarelse: Det oplyses, at ingen rodelagt vei er nedlagt i herredet. 1891-20-1 foreligger andragende om rodelagt vei fra hovedveien forbi Slevolden, Traaholt og til Grønsholt. Likesaa andr. fra Bassebo og Saga. Beslutning: Begge saker utsættes.
1892-4-7 fremkom ordføreren, I. Skrukkerød, med et forslag, der tør ha en noksaa lang ventetid for sig. Det gjælder nemlig fortsættelse av veien fra Ramberg, sydover forbi Solvik til Bjønnæs hovedgaard; derfra nordover igjen langs kysten av Langangsfjorden helt ind til hovedveien ved Kokkersvold. Der ansøkes til amtet om fri ingeniørbistand til opstikning og beregning. Vedkommende opsittere har aldrig hat anledning til at benytte kjøretøi, men al forbindelse med utenverdenen maa foregaa tilvands. Dette veiprojekt vil antagelig koste en 40 a 50,000 kr. Tanken er senere av og til dukket op i betydelig redusert skikkelse, nemlig som kun omfattende strekningen Ramberg - Bjønnæs, der nu er bevilget.
Den første henvendelse fra den bygd daterer sig fra 1. juni 1841 i form av et andragende fra Ole Andersen og flere paa Langangsgaardene om, at en bro over Langangselven maatte opføres paa sognets bekostning.
23-7 erklærer formsk.: Da bemeldte bro ikke findes opført blandt dem, som skal bekostes av sognet, finder repr. ikke tilstrækkelig grund til at gjøre nogen undtagelse med den. Det tør maaske ogsaa være mindre paakrævet over nævnte elv at opføre en bro med stenkar. En træbro, som hitindtil, vil vistnok være fuldt hensigtssvarende og dens kostende ikke større, end at vedk. uten større besvær utreder det. Flere saadanne ansøkninger er ogsaa forhen av formsk. blit avslaat og det endog, hvor der kunde være større grund til at bevilge end i dette tilfælde. Søren E. Langangen deltok ikke i voteringen.
Rolig i 19 aar. Markningerne hadde imidlertid uten nogensomhelst hjælp av komm. oparbeidet sig enslags skranglevei fra Grinebroen til Kjendalen, saavidt at folk kunde komme frem med hjulredskap og ikke behøvet at staa ganske fast i sygdomstilfælde, begravelser og lign., og denne vei var endog blit antagen som etslags rodevei. («Bivei»). Men saa brister taalmodigheten. Bergsbygden hadde jo faat 30 spd. aarlig til vei. Aar 1860 den 16. juni foreligger i repr.-møte andragende fra Markens distrikt om 15 spd. aarlig til oparbeidelse og tildels omlægning av sidstnævnte veistrekning; man haapet, at faa et lignende beløp av amtet. Samtlige gaardbrukere har forpligtet sig til et aarlig pligtarbeide av 4 arbeidsdage pr. skylddaler = 140 dage aarlig. Beløpet blev bevilget for 3 aar under forutsætning, at amtet yder et lign. beløp. - Mot 1 stemme (Ole P. Grava), der ønsket saken utsat av budgetmæssige hensyn.
Denne bevilgning kom foreløbig ikke til at bli approbert, idet andragendet strandet i amtsformsk, Aaret efter (1861-10-6) foreligger der imidlertid anmodning fra amtet om fornyet behandling av andragendet. Formsk. beslutter da følgende: Hvad angaar veien i Markens distrikt, da har opsitterne i roden allerede paabegyndt oparbeidelsen av denne vei og forlanger saaledes hertil ikke noget bidrag av amtet eller sognet. Kun har man tænkt sig at bibeholde repr.-beslutningen av 16-6 f.aar for saavidt anbelanger at faa veien rodelagt.
Saa hører vi intet fra Markefjerdingen før om 15 aar. Først i 1875 den 10. sept. er der indkommet en ansøkning fra opsidderne i Marken om bidrag av kommunen og anbefaling til amtsbidrag til forbedring (minering m.m.) av bygdeveien fra Grinebroen til Kjendalen, da bidrag ingensinde dertil har været erholdt. Repr.-møtet fatter følgende beslutning: 40 spd. bevilges av kommunekassen til utbedring og omlægning av bygdeveien mellem Grinebroen og Kjendalen. Herredsstyret anbefaler andragendet paa det bedste til et lignende bidrag av amtskassen saa meget mere, som denne besværlige bygdovei fra nyt av er uten nogetsomhelst offentlig bidrag. Bevilgningen gjælder en gang for alle. Arbeidet blev vistnok utført aaret efter (1876). Anm. Ved Langangsfjæra og ved Ønna er denne veistrekning endnu saa lav, at sjøen ved «Bergflod» staar ½ meter over veidekket.
Aaklungen og Sætret. 1839 den 9. april forelaa et andragende fra Aaklungen og Sætret ang. bygdevei. 3. juni næstefter forelaa fogdens erklæring tillikemed skrivelse fra amtet. Formsk. fatter følgende beslutning: Der findes flere steder i sognet, der likesaavel kunne tiltrænge hjælp til sine bygdeveier men disse maa finde sig i at istandsætte og vedlikeholde sine veie selv. Dog synes det ikke ubillig, at Sætret og Aaklungen burde fritas for at svare veiarbeide gjennem Bjørkedalen, og isaafald bør disse gaarde selv holde sin bygdevei istand.
1860 den 23-8 lar opsitterne paa Aaklungen og Sætret atter høre fra sig. Andragendet gaar ut paa: Enten at skaffe dem kjørevei til sine gaarde eller ogsaa, at de maatte bli befriet for velarbeide paa andre roder for saaledes at kunne anvende tiden til arbeide paa sine egne veie. Ingen av delene fik de!
Repr. søker gjennem en lang utvikling at gjøre ansøkerne begripelig, hvor umulig det er for tiden at indrømme dem hverken vei eller den forønskede fritagelse. Imotsat fald vilde baade Per og Paal komme med samme krav, og hvem skulde da bære byrderne? Forresten anser min det ønskelig, om disse gaardbrukere hadde opgit, hvormeget de selv artet at bidra til oparbeidelse av sine veie, forinden nogen endelig beslutning i denne sak skulde avgis.
8-1-1862 kommer Aaklungen og Sætret med andragende om at bli fri for veiarbeide pta hovedveien i 5 aar for i denne tid at forbedre veien til sine egne, gaarde. Repr.-møte 5-3-62: «Enstemmig besluttet».
Mere om Aakl. - Sætret. En 14-15 aar senere fik dog de anførte ansøkere ganske uventet og uten et øre i utlæg en av de fineste bygdeveie i hele sognet. Denne blev oparbeidet av Haukeraas bruks interessentskap, der var nødt til at sende sine produkter gjennem Markens distrikt til sjøen.
Fin grusvei, riktignok ikke fri for bakker, blev anlagt helt fra Aaklungen station og til Kjendalen, hvor den blen, spleiset til den rodelagte bygdevei. Trafikken gik livlig nogle aar; (se art. Haukeraas bruk!) men saa matte bruket stanse og vente paa jernbanen. Den nye vei blev da saa at si overflødig og laa i en 20-30 aar, uten at nogen tok sig av den; følgen blev derfor, at den mere og mere forfaldt. Veien blev imidlertid ingen billig affære for bruket, der efter forlydende kostet ut en 6000 kr. paa denne konto.
1890-16-12 beslutter herredst.: Veien fra Aaklung. st. - Kjendalen vil efter ansøkning bli rodelagt ved ny rodeinddeling saafremt oparbeidelsen sker uten utgift for komm.
Nu dages det! 1908-24-1 søker A. Sætre m.fl. om bevilgning av 8700 kr. til oparbeidelse av vei fra Sætre til Kjendalen. Enstemmig beslutning: Til anlæg av veien Åa.kl. - Kjendalen bevilges det av amtsingeniøren i skrivelse av 30-11-07 foreslaaede beløp, 8700 kr. paa betingelse av, at det interesserte distrikt refunderer herredet 1/3 av omhandlede beløp, 2900 kr, samt desuten yder fri grund, grus, fjeld og stentak, samt overtar enhver ulempeerstatning ved anlægget, og at amtet desuten refunderer de resterende 2900 kr. Beløpet utbetales av kom. i 3 paa hinanden følgende aar. Dette anlæg blev færdig i 1910 og er en førsteklasses bygdevei.
Bjørkedalen har
oprindelig i likhet med andre bygder i sognet paa en
bekostning oparbeidet en skarve bygdevei gjennem
dalen. Denne synes allerede for over 100 siden at være
rodelagt; men sommer - som vinterarbeide var det dengang ikke saa strengt med.
Trælasten kjørtes helt frem til Eidangerfjorden paa «hake» eller paa slæpedrag, oprindelig ned forbi Saløkken og Slevolden. Men allerede, mens Løvenskiold var amtmand, altsaa før 1813, kom en resolution om, at «slæpedrag» og «slængedrag» skulde forbydes, og hjulredskap benyttes. Denne resolution blev for Eidangers vedkommende ikke sat ikraft. Ved firtiaarene kommer resolutionen igjen i skjærpet form, og Bjørkedalen ser sig nødt til at søke paany, om dispensation. Den 9-6-41 behandler form, en henvendelse om at erholde tilladelse til at benytte de gamle redskaper. Buge gir den 12-6 en utførlig redegjørelse for forholdet og anfører bl a. at veien i Bjørkedalen er i en saa mislig forfatning, at det vist ikke er at tænke paa at faa den rettet og istandsat, da omkostningerne langt vilde overstige ikke alene supplicanternes evne, men endog hele sognets. Og at kjøre 60-fots spirer paa 4-hjuls vogn i den trakt, som her er tale om, vil være en umulighet, likesom det er ufattelig, hvorledes man skulde faa vendt, naar man kommer til Porsgrund og ind i svingen ved høker Thorsten Jacobsen og kjøbm. C. Vauvert med et saadant læs.
1862 den 10-5 kommer Bjørkedalen for første gang med andragende om et bidrag, stort 25 spd. i 2 aar til omlægning av veien fra Prestemoen til Gusfred. Ansøkerne forbinder sig til at svare 4 pligtdage aarlig av hver skylddaler, hvilket opgis til 270 dage aarlig. Beslutning: Bevilges ikke.
Samme dato ansøker Bjørkedalen om, at veien fra Nordal til Buer maa bli rodelagt. Mot 1 stemme besluttedes: Indvilges ikke.
Veistykket Prestemoen - Gusfred blev imidlertid oparbeidet av opsitterne for egen bekostning i 1862. Atter Nordal - Buer. 1870-2-5 behandlet formsk. et andragende fra opsitterne i Bjørkedalen om at faa veistykket Nordal - «Buerhvad» rodelagt. Beslutning: Saken utsættes. 7.juni fik saken følgende utfald: Mot ordførerens (H. I. Hvalen), Amund Tvetens og A. O. Langangens stemme besluttedes, at veistykket Nordal - Buerhvad, ca 1700 alen, skal rodelægges, efter at veien er forsvarlig oparbeidbt under veistyrelsens kontrol.
En slæde tversover veien. Den 4. juli kommer der imidlertid andragende fra Jacob N. Siljan og Ole O. Flogstad om, at nævnte veistykke ikke maa bli rodelagt, men at den gamle vei heller maa bli omlagt fra Kjølsrød til Holtet. 1971-4-3. Beslutning: Saken utsættes. 19-5. Ny behandling: Saken utsættes.
4.juli: Rodelægning betræffende veien Nordal - Buerhvad. Beslutning: (Med 4 mot 3 stemmer.) Veistykket blir at rodelægge efter laveste klasse bygdevei og under ovennevnte forutsætninger. Nogen omlægning av stykket Kjølsrud - Holtet blev der ikke tale om. Da jernbanen kom, blev imidlertid paa dennes bekostning Bjørkedalsveien lagt ned forbi stationen, hvorved bakkerne nordenfor og søndenfor Flogstad blev omgaaet.
Buer - Buerbakken. I 1893 og 95 blev der av kommunen bevilget henholdsvis 350 og 370 kr. tilsammen 720 kr. til oparbeidelse av veistykket Buer - Buerbakken. Længden opgis til 600 m. Kasserer var Lars Buer. Tilsynsmand: Helge Buer. Dette er saavidt det kan sees, den første og eneste pengehjelp, Bjørkedalen har erholdt av sognet til anlæg av bygdevei. Amtet og distriktet svarer hver 1/3 av beløpet.
Aar 1872 oparbeider de 2 søndre Lundegaarde for egen bekostning en fin privatvei ned til Kjølsrudbroen. Derved undgaaes den lange sving op om Kvæstad, naar disse gaarde skulde sydover. Jernbanen bekostet broovergangen over linjen. Anm. Veistykket forbi Eidanger station fra Larviksveien - Breviksveien er ogsaa bekostet av jernbanen, men vedlikeholdes av Eidanger. Likesaa ved Nystrand.
Herøbygden. 1870-2-6 behandledes et.andragende i i formsk. fra opsittere i Herøbygden av 22. april om at erholde bidrag av sognet til istandsettelse av deres bygdevei tillikemed tilskud av amtskassen. Anlægget skal ifølge nævnte skrivelse ta sin begyndelse ved Hans Herøen, igjennem den saakaldte Herøbygd over øienkast til Porsgrund.
Repr.-møte den 7-6-1870 fatter følgende beslutning:
Til bestridelse av minering og tilsyn med veianlegget
mellem Herøen og bygrensen bevilges 15 spd. aarlig i 3
aar. Ansøkningen anbefales til bidrag av amtet. 1870-25-
7 er der fremme i formsk. en skrivelse fra amtet med
paategning av veiinspektør Blichfeldt om, at veianlegget
Herøen - Øienkast - Porsgrund maa bli rodelagt.
Beslutning: Forannævnte veistrækning blir at opta som
rodelagt vei i samme længde som den gamle vei fra Flaattenjordet og til Gunneklev.
Nyt andragende fra Herøen. 1872-25-3 foreligger der en ny henvendelse fra Herøen, denne gang om, at resten av bygdeveien gjennem distriktet, ca. 1200 alen, ogsaa maa bli rodelagt. (Strækningen fra Hans Herøen og til Rolighetssundet). Beslutning: Saken utsættes.
Herøfolket maa nu vente i 22 aar; ti først i 1894 gik denne sak ilaas. Bevilgning blev da git en gang for alle av sognet med 550 kr., av hvilket beløp distriktet og amtet svarer hver sin tredjedel. Forlængelsen frem til Sundet opgis til 714 m. Kasserer: H. Thorsen; tilsynsmand: A. Thorsen. De 2 sidstnævnte veistrækninger opgis at være færdige i 1873 og 1897.
Flytebroen over Rolighetssundet er bekostet og vedlikeholdes av distriktet. Opført omkring 1895. Broen over sundet ved Kultangen er opført 1893 av Porsgrunds kommune ved broformand Kristian Abrahamsen.
Formandsk. gjør motion. I anledning et tilsendt lovforslag erklærer formandsk. den 24-3-1841 følgende: Saadan som det nu er indrettet, er enkelte roder paalagt at vedlikeholde flere broer paa hovedveien. Form. finder dette ubillig, da hovedveien er til ikke hverken for roden eller bygden, men for staten, og derfor bør broerne bekostes av staten eller amtet. Form. kjender til, at 2 saadanne broer nu er saa forfaldne, at de maa opbygges fra nyt av. Skal nu disse opføres av sten, vil den ene av dem koste mindst 150 spd. Dette finder hin rode byrdefuldt og ubillig saa meget mere, som de veipligtige paa andre roder her i sognet er befriet for denne byrde, da broerne bør gaa paa amtet.
Form. tror det derfor billig, at der i forventede love optas de bestemmelser, at alle broer paa hovedveiene deres opførelse og vedlikeholdelse, bekostes: av statskassen eller amtet. Hvad angaar broerne paa bygdeveiene, anser form. det hensigtsmæssig, at deres opførelse og vedlikeholdelse blir paalagt roderne, forsaavidt deres kostende ikke overstiger 30 spd. men at i sidste tilfælde bekostningen utredes av tinglauget. Endelig tror form. at § 39 i loven av 28. juli 1824 tiltrænger forandring. I Eidanger sogn er der 2 ½ mil. hovedvei, hvis vedlikehold paa høist ubetydelig nær paahviler gaardbrukerne, mens der i Gjerpen kun er omtrent ¾ mil hovedvei; Gjerpen har ikke destomindre henved 1200 skylddaler, mens Eidanger kun har 437.
Naar nu hovedveien skal omlægges, da maa gaardbrukerne, utføre veiarbeide uten betaling, og dette arbeide skal vedvare aarlig, indtil veien er færdig. Eidanger, der i skyld og folketal er 2/3 under Gjerpen, maa saaledes svare 2/3 mere arbeide, og det er dog soleklart, at dette er uretfærdig. Vort forhold til Bamle og flere sogne er likesaa ubillig. Form. tror det derfor retfærdigst, at de mindre kommuner ved hovedveies oparbeidelse og omlegning bør gis adgang til at erholde hjælp av de større kommuner i det forhold som øvrigheten finder at være ret og billig. (Bugge ete.).
Utdrag (s. ) fra: I.C. Ramberg: Boken om Eidanger. - Porsgrunn 1918 |
Til bokas innholdsfortegnelse |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |