Fotokunsten ble oppfunnet for ca. 150 år siden. Det gikk riktignok noen år før den nådde Porsgrunn, men de eldste fotografier vi har fra byen er tatt så tidlig som i 1860 årene. Hovedtyngden av våre bevarte fotografier stammer fra slutten av 1800 tallet og tiden fremover til efter annen verdenskrig.
Fotografiet er av uvurderlig verdi og betydning som historisk kildemateriale. Det er en «sannhet» vi alle kjenner at «et bilde sier mer enn tusen ord». Det er umulig å beskrive vår fortid, eller ta vare på og bringe videre all den informasjon som vi kan lese ut av et enkelt bilde, uten nettopp ved hjelp av fotografiet.
Porsgrund Historielag innså tidlig den store verdi fotografiet har som historisk dokumentasjon. Våren 1941 opprettet man en billedkomite efter forslag fra Chr. S. Hanssen som ble komiteens første formann, han ble senere efterfulgt av Mimi Condrup. Av andre som dengang nedla et betydelig arbeid med innsamling av bilder kan nevnes William Prøis, Sigurd Johnsen, Chr. Abrahamsen, Lillemor Abrahamsen og Astri Børve. Takket være deres og deres efterfølgeres innsats har Historielaget og Bymuseet en omfattende og meget interessant billedsamling som rommer et vell av informasjoner om Porsgrunn.
Biblioteksjef Ernst W. Lund er også blant de Porsgrunnsborgere som har gjort en særskilt innsats gjennom mange års innsamling av fotografier.
Det er særlig prisverdig at Historielagets innsamling ikke bare har omfattet gamle bilder, men at man også i noen sammenhenger har sørget for å dokumentere samtiden. Man har for eksempel gjort opptak av bestemte bygninger som skulle rives eller andre trekk i bybildet som vi nå bare kjenner fra fotografiet. Flytting av hus, restaurering av bygninger, fartøy o.a. som utføres av Bymuseet, blir nå fotodokumentert.
Selv om vi med rette gleder oss over alt som er bevart, må vi tro at adskillig uerstattelig materiale er gått til grunne. Dette gjelder bilder (positiver) og glassnegativer. Mangt og meget av amatørbilder og profesjonelle opptak er gjennom tidene blitt kassert som søppel. Den historiske verdi og almene interesse disse ofte har, blir gjerne undervurdert eller kanskje ikke aktet på i det hele tatt. Men ugunstige oppbevaringsbetingelser har også gjort sitt til å ødelegge fotomateriale som er svært sårbart og påvirkes av lys, temperatur, fuktighet og kjemisk forurensning. Fotobevaringsarbeid stiller derfor svært mange krav av praktisk og teknisk art når originalmateriale skal sikres og bevares for fremtiden.
I de senere år har fotobevaringsarbeidet ved Bymuseet vært ledet av Brynjulf Bosheim. Det er utprøvd arbeidsmetoder for fremtidig billedinnsamling, arkivering og duplisering av negativer og positiver. Det arbeides også med å få laget et EDB basert billedregister. Porsgrunn Kommune har ytet støtte til dette arbeidet og kommunen har også hjulpet museet til å kunne innrede arbeidsrom/ mørkerom og brannsikkert arkivrom. Dette er utført i 1987.
En vesentlig grunn til Bymuseets store engasjement og fremgang i fotobevarings-arbeidet er at Porsgrunn Kommune har kjøpt inn fotograf John Nielsens arkiv og overlatt dette i museets varetekt. Dette arkivet rommer anslagsvis vel 60.000 negativer på glassplater fra tiden 1890-1972, hvorav mange har stor kulturhistorisk verdi. Samlingen illustrerer bygningsmessig utvikling i byen, her er arbeids-livsbilder, dagligliv, folkeliv, foreninger, offentlige begivenheter og portretter m.m. Av den største betydning er det at også negativprotokollene er bevart.
Når Porsgrund Historielag nå gir ut denne boken sammen med fire fotografiske reproduksjoner av gamle Porsgrunnsbilder, ønsker Historielaget og Bymuseet å slå et slag for:
Utdrag (s. 3-4) fra: Porsgrund Historielag: Gamle Porsgrunnsbilder. Serie I. - Porsgrunn [1987] |
Innholdsfortegnelse for Gamle Porsgrunnsbilder |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |