6

Skolens lærere

av Håvard Hvalen

«Ikke den store begavelse, men flid og plikttroskap i alt arbeide skaper den karakterfaste og nyttige mann.» (Dick)

Ved siden av Dick var i 1895 følgende lærere ved skolen:

Wilh. Ludt, maskiningeniør, faglærer og inspektør ved den praktiske avdeling, gikk på Bergens latinskole, arbeidet så i 6 år ved Bergens mek. verksted, gikk så Hortens tekniske skole, deretter montør og tegner ved Thunes mek. verksted i Kristiania, så i 1½ år bestyrer av Grimstads mek. verksted, deretter 1½ år konstruktør på Engebretsens verksted, Kra, 1 år verksmester på Kværner Brug, deretter i noen år konstruktør hos Schenk, Holth og Illinois Company i Chicago, i 1½ år verksmester ved Porsgrunds mek. verksted.

Marstrand-Jørgensen, maskiningeniør, utdannet ved Trondhjems tekniske skole, konstruktør ved Nylands mek. verksted, Kra, deretter konstruktør ved mek. verksted i Newcastle.

J. Engh, sløydlærer, lærer i modell, snekker- og hjulmakerarbeid, dessuten lærer i bokholderi.

E. Dahl, smed og hovslager, lærer i smiing, forming og støpning, samt hovslagning.

O. Andersen, tekniker, lærer i maskinarbeid, utdannet ved Skiensfjordens skole, arbeidet så i 4 år ved Porsgrunns mek. verksted.

A. Andersen, mekaniker, portner og pedell, samt lærer i behandling av kjele- og dampmaskiner, arbeidet i 10 år ved forskjellige fabrikker i Amerika.

jfr. bilde av dem, 1909, to eller tre sider???

Nikolay Coch, fra Brevik, hans far eier av et treskipsverft, N. C. uteksaminert 1899, "Varden", 8.okt. 1959 forteller om sine lærere, Ludt, Dick og Kjølseth: «Det var menn som kunne den kunsten å gi oss noe med på livsveien. Jeg har forresten ennå Dicks lærebøker», sier Coch... Som forord til en av dem har Dick skrevet: «Ikke den store begavelse, men flid og plikttroskap i alt arbeide skaper den karakterfaste og nyttige mann.»
«Det var nettopp det synspunkt skolens lærere og dens grunnlegger arbeidet etter, sier ingeniør Coch.»

Dick som også var stortingsrepresentant fra Porsgrunn døde i 1908. Brønlunds og Dicks arbeide ble videreført av to andre romsdøler, brødrene, H. E. og Anthon Kjølseth. Begge underviste i elektrofag og avløste hverandre som skolens direktører. De var meget aktive i lokalsamfunnet. H.E. Kjølseth ledet byens første dampdrevne elektritetsverk og var byens borgermester. Anthon deltok aktivt som teknisk sakkyndig i utbyggingssaker innen skolevesen, kommunikasjon og industri.

"Dirk'n" som skolens direktør ble kalt, Ant. Kjølseth, skal ha holdt seg ung i kropp og sinn til opp i en høy alder. En utpreget humoristisk og samtidig medmenneskelig måte å være på, gjorde ham til en human leder for skolen. Det fortelles at da en gammel og utslitt dame en gang gikk forbi skolen, og han så hun gikk noe rart, var ikke Kjølseth sen om å hjelpe henne inn på en sofa på skolen, der hun fikk et glass vann. Like etter døde hun.

Kjølseth ble regnet som en uvanlig flink lærer, og det skal ha vært en opplevelse å sitte under hans kateter. Stundom glemte han både tid og sted. Fra sist i tredveårene fortelles følgende episode:

"En lørdag morgen på ettervinteren foreleste direktøren høyere matematikk for begge annenklassene i festsalen. Ute var det høy snø, men mildvær var satt inn om natten, og taket over scenen med kateter og tavle var alt enn tett. Dryppet var dog rimelig til å begynne med, men etter en stund flommet vannet ned. Kjølseth merket ikke den økende vannstand. Han fortsatte ufortrødent doseringen om kurver og koordinatsystemer mens han "trådte" vannet så spruten sto alle veier og var sikkert helt gjennomvåt ved timens slutt. Det er karakteristisk for ham å gå så helt opp i sitt emne."

Utdrag (s. ) fra:
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen