Fra: Okkupasjonsårene i Porsgrunn
11. kapittel
Foreninger tilsluttet internasjonale organisasjoner
av Ingeborg Lunde
Som tidligere nevnt hadde tyskerne på forhånd planene klare for avvikling av alle foreninger tilknyttet internasjonale organisasjoner. Det varte ikke lenge før de begynte å nedlegge forbud mot disse foreningene og inndra formuen deres.
Frimurerne
Denne organisasjonen var av de tyske nazistene stemplet som en av deres hovedfiender. De hadde i lang tid drevet sin propaganda og stemplet den som bestående av «jøder, sionister, plutokrater og kapitalister». Den 20. september 1940 ble foreningen oppløst og formuen beslaglagt. Tyskerne gjorde et stort nummer ut av de avsløringene de mente å gi almenheten om frimurernes virksomhet. Porsgrunnsfrimurerne hadde ikke eget lokale, så de hadde sine møter sammen med organisasjonen i Skien. Etter at salen deres ble beslaglagt moret hirden seg med å bruke den til blinkskyting.
Rotary-foreningen
Den var også tilsluttet en internasjonal organisasjon, og ble behandlet på samme måte som frimurene.
Odd-Fellow losjen
Så kom turen til denne losjen, og den ble forbudt i likhet med de andre. Den eide Sverresgate 9, der den hadde sine møter, og lokalet var også populært for tilstelninger og fester for andre foreninger i Porsgrunn. Merkelig nok ble
357
eiendommen inntil videre fortsatt disponert av losjebrødrene, og selv om de ikke fikk lov til å ha sine losjemøter der, kunne de møtes til selskapelig samvær, og andre fikk også anledning til å leie lokalene.
Hirden og tyskerne krevde å få leie lokalene til sine møter og fester, noe som var vanskelig å nekte dem, men hirden var stadig på ferde og spionerte når det var leid bort til andre.
En av losjebrødrene har skrevet en interessant historikk om Odd-Fellow losjen og Sverresgate 9 under krigen. Han forteller at hirdfolkene ved en anledning slo ned lokalets vaktmester, som var gått ut for å snakke dem tilrette, fordi de forstyrret en privat fest. Styret for aksjeselskapet av losjebrødrene, som eide lokalet, klaget til myndighetene, men de ga hirden medhold. Etter dette nektet styret å leie ut lokalene til hird- og NS-møter, og det holdt på å bli en konfrontasjon mellom hirden og politiet, men ved rikspolitisjefens mellomkomst ble blodsutgydelse unngått.
For styret føltes det nesten som en lettelse etter alle episodene med hirden og NS, da tyskerne rekvirerte bygningen i september 1942. Leieboerne, en kjolesalong, skatteoppkreveren og eiendommens vaktmester i et tilbygg, samt folkeskolens sløydsal i underetasjen ble alle kastet ut. Bygningen het fra nå av «Soldatenheim Porsgrunn», og for byens befolkning og foreningslivet var utestengningen fra lokalene et stort tap, som var vanskelig å erstatte. (1)
Speiderne
Den 11. september 1941 kom turen til Norsk Speiderpikeforbund og Norsk Speiderguttforbund, som var tilsluttet den verdensomspennende speiderbevegelsen. Forbundene ble oppløst og deres formue og eiendeler beslaglagt. Metodistspeiderne og Frelsesarmeens speidere sto også tilsluttet disse forbundene, så de led samme skjebne. Alle disse sammenslutningene melder at deres arbeide ble drevet videre i privat regi, selv om det ble vanskeliggjort ved at man ikke kunne opptre åpent. Arbeidet tok seg imidlertid raskt opp igjen etter krigen.
En av de kvinnelige speiderlederne hadde fått et vink om hva som skulle skje, så da tyskerne kom for å beslaglegge penger og utstyr, var alt dette borte. Hun tok ganske enkelt pengene med seg hjem, la dem i en pose og klistret den fast under dolokket. Ingen fant noen av tingene hjemme hos henne, og pengene ble etter samråd med de andre lederne gitt til Munk og Klems barnehjem.
358