Fra: Elkem A/S PEA, tidligere Porsgrunn elektromatallurgiske gjennom 75 år
Vi har i denne beretning vært beskjedne i vår omgang med personnavn. Enhver bedrift er avhengig av bidrag fra alle ansatte, og den enkeltes betydning for bedriften vil vurderes forskjellig ut fra ulike synsvinkler. Derfor er bare nevnt ved navn noen få personer som i gitte situasjoner har spilt en spesiell rolle.
Vi synes likefullt at det er rimelig å gi en liten omtale av hver enkelt av bedriftens forskjellige ansvarlige ledere gjennom årene og vi tar også med Meteor's første kontaktmann i Norge og bedriftens styreformann de første 25 år.
Arthur Knagenhjelm
Meteor's kontaktmann i Norge 1912.
En av bedriftens tre stiftere 1913.
Formann i PEA's styre 1913-1938.
Arthur Knagenhjelm ble født i 1866, tok juridisk embetseksamen i 1889 og ble høyesterettsadvokat i 1895. Fra dette tidspunkt og til sin død var han som kompanjong knyttet til h.r. advokat Hieronimus Heyerdahl's advokatforretning i Oslo. Knagenhjelm var gjennom årene engasjert i en rekke forretnings- og industriforetagender. Av særlig interesse i denne sammenheng er hans tilknytning til vannkraftutbyggingen i Glomma og dermed til A/S Hafslund hvor Knagenhjelm i en årrekke var juridisk konsulent og styremedlem. A/S Hafslund startet Norges første smelteverk 1899. Dette ble senere eiet av et sveitsisk selskap, og det er nærliggende å tro at denne forbindelse til sveitsisk smelteindustri ligger til grunn for kontaken mellom Knagenhjelm og det sveitsiske selskap Meteor da dette søkte etter en kraftkilde i Norge i 1912.
H.r. advokat Knagenhjelm ordnet rimeligvis de juridiske formaliteter for Meteor ved stiftelsen av PEA i 1913 og overtok da en viss aksjeandel for å tilfredsstille aksjelovens krav om et minimumsantall aksjonærer. At han så ble valgt til styrets formann tyder på stor tillit fra Meteor's side overfor Knagenhjelm og underbygger antagelsen om forbindelse til hans virksomhet i Hafslund-sammenheng.
Arthur Knagenhjelm satt som formann i PEA's styre til sin død i 1938.
Maurice Ullmann
Meteor's mann ved PEA's stiftelse 1913.
Adm. direktør og anleggsleder 1913- 15.
Adm. direktør og driftsleder 1915-17.
Dipl. ingeniør Maurice Ullmann var Meteor's representant ved PEA's stiftelse og majoriteten av selskapet aksjer ble tegnet i hans navn. Lite er kjent om ham. Han må ha hatt erfaring fra ferrosilisiumdrift i Sveits siden han ledet planlegningen og anleggsarbeidet på PEA i en periode hvor det i Norge ikke fantes noen ferrosilisiumkompetanse å trekke på. Da anlegget var ferdig i 1915, ble Ullmann selskapets første adm. direktør frem til 1917 da han flyttet fra Norge for å overta en stilling ved Meteor's daværende hovedkontor i Paris.
Alex Christiansen
Konsulent i forbindelse med valg av kraftleverandør og fabrikktomt for PEA 1912-13.
Stifter og aksjonær 1913.
Medlem av PEA's styre 1913-17.
Adm. direktør 1917-45.
Alex Christiansen var født i 1978. Etter eksamen som bygningsingeniør fra Kristiania Tekniske Skole 1899 og tre års ansettelse ved Statens Veivesen, oppholdt han seg i fem år i Syd-Afrika, først ved gullgruber og siden med eget arkitekt- og ingeniørfirma.
Fra 1906 til 1909 studerte han ved den tekniske høyskolen i Freibourg og tok diplomeksamen som bergingeniør der. Han drev så eget konsulentfirma i Oslo og var fra 1911 teknisk direktør ved Åmdal Kopperverk i Telemark, Det er antagelig i forbindelse med sin konsulentvirksomhet i Oslo at han av h.r. advokat Knagenhjelm fikk oppdraget med å finne en egnet kraftleverandør og en industritomt til et smelteverk for det sveitsiske firma Meteor.
Ved stiftelsen av PEA ble Christiansen en av stifterne og den ene av de tre nødvendige aksjonærer og ble samtidig også styremedlem i det nystiftede selskap.
I de etterfølgende år gikk han tilbake til Åmdal Kopperverk som adm. direktør hvor han ble til 1917, da han, etter at direktør Ullmann sluttet, ble ansatt som adm. direktør for PEA med kontor i Oslo. Christiansen satt i denne stillingen til krigens avslutning i 1945, da han på grunn av sitt medlemskap i NS under krigen ble fengslet. Han ble senere på grunn av sitt forhold under krigen og vel også på grunn av sterke motsetninger i styret avskjediget som adm. direktør ved PEA.
Alex Christiansen hadde ved siden av sin stilling ved PEA en rekke tillitsverv av offentlig natur i Oslo. I sin funksjonstid var han utvilsom en god mann for PEA, men hans medlemskap i NS under krigen kostet ham dyrt og ble for ham en personlig tragedie. Alex Christiansen døde i 1957.
Tønnes Ellefsen
Konstruktør ved PEA's planlegning 1914.
Anleggsingeniør ved PEA 1914-15.
Driftsingeniør 1915-19.
Driftsbestyrer 1924-45.
Adm. direktør 1945-65.
Tønnes Ellefsen var født i Arendal i 1893. Hans far var seilskuteskipper, men ble tidlig blind og arbeidsufør og sønnen måtte i tidlig alder klare seg selv. Han begynte sin tekniske karriere som oppslager i smia ved Aker Mek. Verksted og gikk ved siden av arbeidet på teknisk aftenskole. Etter å ha arbeidet seg til finansiering for videre utdannelse, ble han uteksaminert som maskiningeniør ved Kristiania Tekniske Skole og supplerte sin utdannelse med studier av elektroteknikk og fyringsteknikk ved teknisk høyskole i Tyskland.
Ellefsen ble så ansatt som konstruktør ved dipl. ingeniør Ullmann's kontor i Oslo under planlegningen av PEA's anlegg i Porsgrunn. Da anleggsvirksomheten kom i gang der fortsatte han som anleggsingeniør og da driften ved smelteverket begynte i 1915 fortsatte han i bedriften som driftsingeniør.
I 1919 forlot Ellefsen PEA for ansettelse ved andre bedrifter. Da stillingen som driftsbestyrer ved PEA ble ledig i 1923 etter ing. Ernst Kaufmann, som da ble sagt opp, ble Ellefsen anmodet om å søke stillingen og ble ansatt ved PEA igjen i 1924. Ellefsen satt så som stedlig leder i Porsgrunn til 1945. Da Christiansen ble avskjediget etter krigens avslutning, ble Ellefsen utnevnt til adm. direktør og satt så som bedriftens øverste leder til sin avgang som pensjonist i 1965 i en alder av 72 år. Ellefsen døde i 1975.
Tønnes Ellefsen var en fremsynt ingeniør og bedriftsleder og var initiativtager til de mange moderniserings- og ekspansjonstiltak i sine år som driftsbestyrer. Bemerkelsesverdig er det at han egenhendig konstruerte meget av det utstyr og de installasjoner som ble bygget ved bedriften. Spesielt må nevnes hans oppfinnelse av den roterende smelteovn, som senere er blitt standard utstyr for silisiumproduksjon over alt i verden. Interessant er også hans tidlige syn på nødvendigheten av å produsere mer foredlede produkter og hans gjentatte anbefalinger overfor styret om anskaffelse av utstyr for slik produksjon.
Torgeir Høverstad
Driftsbestyrer 1947-1964.
Ass. direktør PEA 1964-65.
Adm. direktør 1965-67.
Verksdirektør 1967-76.
Torgeir Høverstad var født i 1908 og ble uteksaminert som kjemiingeniør fra Norges Tekniske Høyskole i 1933. Da han i 1947 ble ansatt som driftsbestyrer ved PEA hadde han en allsidig smelteverkspraksis som ingeniør bak seg. Etter et år som vitenskapelig assistent ved NTH var han tre år ansatt ved Stavanger Elektro Stålverk, tre år ved Electric Furnace Products Company Limited i Sauda, nåværende Sauda Smelteverk, og deretter syv år ved Christiania Spigerverk i Oslo. Fra 1947 var han driftsbestyrer ved PEA til 1964, da han ble utnevnt til ass. direktør. Ved direktør Ellefsens avgang i 1965 overtok Høverstad stillingen som adm. direktør. Da PEA ble oppløst som eget aksjeselskap i 1967 ble tittelen for verkets ledelse endret til verksdirektør.
Direktør Høverstad's største og fremste oppgave ble, umiddelbart etter hans utnevnelse til adm. direktør, å sikre PEA's videre virksomhet i tilknytning til nye og sterkere kapitalinteresser. Da dette var brakt i havn var den neste store oppgave å styre integrasjonen med det nye eierselskap og lede den videre utbygning av produksjonskapasiteten med storovnene nr. 10 og nr. 11. Torgeir Høverstad gikk av med pensjon i 1976 og omkom ved en drukningsulykke på en feriereise i 1978.
Hans Christen Andersen
Verksdirektør PEA 1976-81.
Hans Christen Andersen er født i 1924. Han er sivilingeniør i metallurgi fra Norges Tekniske Høyskole 1949, arbeidet først tre år ved Electric Furnace Company Limited, Sauda, og så seks år ved Norsk Jernverk, Mo i Rana, hvorav to år som sjef for råjernverket.
Fra 1959 har Hans Chr. Andersen vært ansatt i Elkem, først som metallurg i Engineering Division og derpå, fra 1961 til 1962, utlånt til Koppers de Venezuela. Fra 1963 til 1966 var han leder for Elkem's USA-kontor i New York og fra 1967 til 1969 overingeniør og leder for metallurgisk avdeling ved Elkem's hovedkontor i Oslo.
Ved direktør Høverstads avgang i 1976 ble Andersen utnevnt til verksdirektør ved PEA. Direktør Andersens første oppgave ble å lede den bemanningsreduksjon og omstrukturering av PEA's organisasjon som konjunkturomslaget i 1977 tvang frem og derpå gi den nye bedriftsorganisasjon en meningsfyllt arbeidsform. Han viet meget tid til dette og til bedriftens indre liv.
I forbindelse med Elkem's overtagelse av Union Carbides ferrolegeringsvirksomhet ble Andersen trukket inn i forhandlingsarbeidet som leder av forhandlingsgruppen og i 1981 ble han utnevnt til teknisk direktør ved Elkem's ferrolegeringsdivisjon i Oslo. I 1987 ble han utnevnt til selskapet innkjøpsdirektør.
Paul-Henrik Hynne
Produksjonssjef PEA 1968-81.
Verksdirektør PEA 1981-86.
Paul-Henrik Hynne er født i 1921 og er sivilingeniør i metallurgi fra NTH 1953. Etter et år som vitenskapelig assistent ved NTH ble han ansatt som assistentingeniør ved Christiania Spigerverk og ved Spigerverket's tilbakekjøp av Bremanger Smelteverk i 1955 ble han ansatt som metallurg der. Fra 1956 til 1961 var han overingeniør og produksjonssjef samme sted.
Hynne ble ansatt i Elkem's metallurgiske avdeling i 1961 og var i de neste seks år ved det statlige stålverk, Sidor, i Venezuela, delvis for Elkem, delvis utlånt til Koppers de Venezuela.
Fra 1967 til 1968 var han igjen ved metallurgisk avdeling i Elkem før han i 1968 ble ansatt som produksjonssjef ved PEA og i 1981 utnevnt til verksdirektør.
Hynne gikk etter eget ønske av som verksdirektør i 1986 og fortsatte som konsulent ved ferrolegeringsdivisjonen frem til pensjonsalder i 1988.
Magnar Storset
Verksdirektør PEA 1986-.
Magnar Storset er født i 1937 og er sivilingeniør fra maskinavdelingen ved NTH 1961. Fra 1963 til 1967 var Storset ansatt ved Spigerverket's datterselskap, Schjeldrup's Industriovner A/S, som konstruktør og serviceingeniør, senere som overingeniør. Etter sammenslutningen mellom Spigerverket og Elkem ble Schjeldrup's Industriovner oppløst som eget selskap og gikk inn i Elkem's Engineeringsvirksomhet. Her fortsatte Storset som overingeniør med forskjellige funksjoner inntil han i 1986 ble utnevnt til ass. verksdirektør ved PEA og senere samme år, ved direktør Hynnes avgang, til verksdirektør.
Utdrag (s. 207-213) fra: Paul-Henrik Hynne: Elkem A/S PEA, tidligere Porsgrunn elektromatallurgiske gjennom 75 år, 1988 |
Til bokas innholdsfortegnelse |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |