Jeg glemmer ikke saa let det gamle Skien. Der hviler en viss trivelighet og hygge over de noget eiendommelige gamle trægaarde*), de uregelmæssige gater og trange smug. De høie fjeld omkring byen, fossedurren og elvesusen forlenede stedet med en egen charme, som passet saa godt ind i de gamle omgivelser.
Man levde stille og fredsælt i det gamle Skien. Der fandtes ikke spor av forlystelsessteder i min tid. Naar undtas i markedstiden saa hersket der den største ædruelighet og orden i alle maater.
En eller anden gang traf det sig, at der kom til byen med en reisende skuespillertrup, som optraade paa et høist tarvelig teater man hadde faat istand paa Føniks. Der saa jeg for første gang Ibsens «Gjengangere».
Det var ikke meget selskabelig liv i det gamle Skien, hver familie holdt sig mest for sig selv. Til hver jul og ved enkelte anledninger gaves det stort bal paa Klosteret hos Didrik Cappelen. Men de indbudne hørte naturligvis utelukkende til embedsklassen og storfolket. Dengang hadde aristokratiet endda ikke faat ulivssaar. Rang, stand og penge var det, som gjaldt mest.
Som bruk og skik var gik man hver søndag til kirke, husfaren med sin familie. I min tid hadde vi Andreas Hauge til sogneprest i Skien. I Gjerpen var det presten Skaar, den senere biskop. Det var gode og vel likte prester.
Om søndagseftermiddagen gik man gjerne ture, helst utover broerne til Klosterøen. Far og jeg gik ofte den turen, ikke bare om søndagen; men ogsaa i det daglige naar far kom hjem efter endt toldbodtid.
Da jeg mange aar efter kom tilbake til den nye by, som var bygd op efter branden, var alt blit anderledes; jeg følte mig som en fremmed! - en vildsom fugl!
Aaret 1881 døde min mor av en meget smertefuld sykdom, som hun hadde baaret paa i flere aar. Stille og fredfuldt, holdende oprigtig fast ved sin barnetro, skiltes hun fra dette liv. Hun var en av de siste gjenlevende av slegten Parnemann.
Fra: Porsgrund Dagblad 25. oktober 1918 | Fra: Avisoversikt |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |