I 1878 flyttet jeg med far og mor til Skien. Far var dengang en mand i tre og sytti aarsalderen og hadde vanskelig ved at greie den besværlig krydstjeneste i Langesund. Han blev da efter indgiven ansøkning forflyttet til Skien. Far var vistnok helst blit i Langesund, for han elsket sjøen og var sjømand med liv og sjæl. Mangen en mørk nat, under stiveste paalandsvind bordet han skuterne ute i sjøen. Likesom en unggut klartet han opover en taugleider, der var hængt ut fra skibet. Han var i sit beste humør han sat tilrors i den store krydsbaaten med sine fire rorskarle ved aarene. Men saa blev kjæmpen for gammel og maatte trække sig tilbake til et roligere liv.
Det gik ogsaa mig nær at forlate Langesund, stedet for mine barndomsleke, min ungdoms lyseste drømme. Jeg hadde arvtat endel av fars kjærlighet til havet; sjømanden hadde i min ungdomstid min sterkste sympati.
Vi bodde en tid nede ved bryggerne. Ved paalandsvind hadde vi bølgerne skyllende like ind mot husets grundmure. Saamangen nat blev jeg lullet i søvn ved havsusen. Havsusen var min kjæreste vuggevise.
Havsusen kommer fra de ytterste skjær som en sang over vikingers grav. Det er dønningerne, der kommer rullende ind fra havet for at brytes, for at knuses mot skjærene, det lyder som et mægtig tonebrus, tung av sorg, fuld av gru nu som for hundreder av aar siden.
Det var en vakker oktoberdag vi forlot Langesund. Solen lyste os frem til vort nye hjem.
Far hadde fragtet hele vort indbo med bukserdampskibet «Skjold». Vi var med som passagerer (mine forældre, tjenestepiken og jeg). Min pleiesøster, Betsy Parnemann, var ikke med os mere, hun var gift og bodde for en tid i Larvik*).
Det var et bevæget øieblik da vi forlot Langesund - vort gamle hjem. - Fars gode ven, lodsoldermand Andreas Mølback stod paa sin brygge og bød os det siste farvel ved at hilse tre gange med flagget mens dampskibet langsomt seg ut fra bryggen, for at sætte kursen opover fjorden. Mor graat!... Hun kom aldrig mer til Langesund. - - -
Vi fandt os meget snart vel tilrette i Skien. Mor og jeg kjendte det i mange maater trivligere at komme til en noget større by. Kanhænde var far den, som senest glemte Langesund og det frie liv ute ved sjøen. Det faldt ham mere tvangfuldt ved toldboden i Skien.
Den hele tid vi var i Skien bodde ut paa Li i Aafosgaarden, likeoverfor kjøbmand Eberhardt. Det er to sammenhængende gaarde. Vi bebodde første etage i den av gaardene der vender forsiden ut mot gaten. I den ældre, ind mot gaardsplassen og Falkum-veien bodde en tid adjunkt Archtander, senere overtoldbetjent Castberg. Fru Castberg kom ofte for at besøke min mor. Min mor gjengjældte besøkene og da hun var meget barnegod blev hun kjær i Castbergs mindre barn; hun tok sig meget av dem naar deres mor var borte... Fru Castberg var religiøs interessert og en meget virksom dame, hun besøkte stadig missions- og opbyggelsesmøter og saa til syke......
Av andre Skiensfolk fra den ældre tid husker jeg Realf Ording og hustru og enkefru byfoged Blom, som bodde i Eberhardts gaard paa Li. Hu var meget elskværdig mot mig, særlig efter mors død. Men da jeg kom saa meget med i politikken og begyndte med mine foredragsreiser, blev det mere kjølig mellem mig og mine omgangsvenner**).
*) Aaret efter reiste hun med mand og barn til Amerika, hvor hun straks efter døde.
**) Dog hadde jeg venner som aldrig sviktet. Jeg nævner i denne forbindelse odelspræsident, senere postmester i Porsgrund Halvor Bentsen og hans familie.
Fra: Porsgrund Dagblad 24. oktober 1918 | Fra: Avisoversikt |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |