Det var en fin mittsommersønden for mange aar siden. - Ja saa længe er det siden at jeg dengang var hjemme i Langesund hos mor og far.
Fars kollega toldbetjent Skougaard hadde arrangert en tur til Elvik. Vi skulde seile utover i den store toldbodbaaten. Det var Skougaard med familie, og saa et par bekjendte; deriblandt var jeg den lykkelige. Slike lystture gik ikke saa titt paa dengang som i vor tid. Ungdommen var mest henvist til at sitte hjemme, ialfald var det saa i Langesund. Man var dengang for meget hjemtraa og blev let ensidig - kanhænde det i vor tid gaar til den motsatte ytterlighet.
Men det var om den lille lysttur til Elvik, jeg vilde skrive - ikke fordi den er av saa stor betydning uten som et ledd i mine tidligere ungdomsminder derute fra Skjærgaarden.
Vi reiste ut tidlig fra morgenen forinden solgangsvinden kom.
For en passelig vind fra nord styret vi kursen ut Langesundsbugten forbi tangen i vestlig retning. Som ett endeløst speil, i ett med horizonten strakte sig milevidt mot syd.
I østlig retning den historiske ø Fugleøen og endda længer mot øst Helgeraaen som en liten stripe land der tegner sig av mot himlen.
Mot vest har man den for sin skjønhet vel kjendte flate ø, der har faat navn Jomfruland, fordi sagnet fortæller at den langt tilbake i en fjern fortid blev opdaget av tvende søstre, der paa grund av en tragisk kjærlighetshistoie hadde begivet sig alene ut i en baat for at flygte langt bort fra hjem og slegt. Slik fortæller myten eller eventyret.
Elvik ligger mellem Langesund og Kragerø ved en vik der skjærer ind fra Skagerak.
Ved den tid som her skildres, var Per Elvik en av de største gaardbrukere paa den kant. Der hørte stor bjørkeskog til Elvik. Per hadde leverancen av vinterved til toldboden og til enkelte familier i Langesund. Derfra skrev sig Skougaards og fars kjendskap til ham.
Per Elvik var en av datidens velstandsbønder. Han var en anset mand i sin kreds og levet som storbonde paa sin gaard, der laa under Bamble prestegjæld.
Vi var ventet til Elvik den søndagen jeg taler om. Stuen var fjelget som til helg. Ovnsroen pyntet med bjørkeløv og finbakket brisk (ener) strødd utover det hvitskrute gulv. Kaffekjelen kom snart over. Bord og stole blev flyttet ut paa tunet, hvor vi likte os bedre end inde i stuen. Fru Skougaard duket bordet og satte frem av de gode saker vi hadde med. Vi lot maten smake os godt og Per Elvik og hans hustru blev indbudt til at ta del i vort maaltid. Ifølge datidens skik var de dag altfor beskedne til at ville ta imot indbydelsen fra «storfolket», de holdt sig hele tiden paa avstand.
Da det led utover dagen kom Skougaards svigersøn grosserer Pettersen og hustru over fra Langesund for at slutte til sig vort selskap. Paa græsbakken nød vi et landlig middagsmaaltid bestaaende av en varm ret og tykke melkeringer.
Saa svandt time efter time altfor hurtig. Vi unge moret os med lek, munter samsnak og sang. Vidt over havet bares tonerne til:
«Millom bakker og berg ut med havet have nordmannen fenge sin heim.»
og de dengang saa kjendte og kjære folkesange.
Sent mot kveld reiste vi over havet til Langesund. Det var ikke mere samme veiret som da vi drog ut. Det var blæst op med en noksaa sterk vind fra sydvest og i horizontten saaes truende mørke uveirskyer. Jeg har aldrig været rigtig modig paa sjøen, tiltrods jeg er født og opdragen ut ved kysten. Eftersom vinden tiltok blev jeg dødsens rædd.
Skougaard spurte: «Er du en sjømandsdatter?... jeg skal si dig, du behøver aldrig være rædd naar din far eller jeg sitter tilrors og naar vi har kjække toldrøerter med os i baaten».
Det var én inden selskapet som stemte i:
«Havet er skjønt naar det vældigen bruser synger sin sang over vikingers grav!»
Det var baade første og siste gang jeg var saa langt ute paa havet i aapen baat.
Fra: Porsgrund Dagblad 23. oktober 1918 | Fra: Avisoversikt |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |