Bamble var landsogn til Langesund og er det jo endnu. I min tid var det saa, at bønderne mest brukte at reise til de andre omliggende byer med sine produkter. Veien til Langesund var ualmindelig bakket og lei at fare særlig ved høst- og vintertid. Tangvalkleven var rent berømt. Naar det var glat føre om vinteren foretrak de reisende at gaa kleven istedetfor at bli sittende i vognen. Det fortaltes om en gammel prestemand (Aschehaug, om jeg ikke husker feil) at han satte sig ned paa sin bak og skred Tangvalkleven utover. Det var ingen anden vei for prester at fare end over de stykke bakker naar han skulde til Langesund og messe, Men saa var der heller ikke messe i Langesund mere end tredde hver søndag. Da der dengang ikke var nogen kapellan eller hjælpeprest*) var man de mellemliggende to søndage henvist til husandagten, som bruktes med gammeldags fromhet i de fleste familier. Saa langt tilbake som til 1850-60 var bedehuse eller forsamlingssale saa godt som en ukjendt ting**). Det kunde hænde en eller anden gang at der kom en reisende prædikant av den haugianske retning. (Læsere som disse gjerne kaldtes). Disse prædikanter eller lægmænd fik da gjerne lov til at tale i skolestuen de aftener de opholdt sig i den lille byen. Det kunde være mange virkelig gode talere iblandt. Det var de der talte bedre end datidens prester eller ialfald mere enfoldig for lægfolk. Og det var mænd der hadde vandret kampens vei for at finde kronen, de var gaat veien om Golgata og var naadd frem til frelsen i Kristus. Men et særpræg var der ved dem alle. De saa mørkt paa livet. Glæden og frimodigheten i Herren var dem fremmed og de forkyndte mer av loven end av evangeliet.
Av reisende prædikanter fra den tid vil jeg nævne: Herman Rustad fra Toten, som var en av de mest ansete Haugianere. Saa var det den noksaa bekjendte farver Knudsen, som hadde vandret paa sin fot omtrent hele Norge rundt. Han var oprindelig nordlænding; men i sine siste leveaar bodde han med sin datter Fredrikke oppe ved Løveid, hvor han hadde bygd sig en liten stue. -
Til den gamle tids storgaarde i Bamble hørte Brekke. Der bodde i min ungdomstid gaardbruker Even Hansen. Han hadde arvtat gaarden efter sin far lensmand Evensen - Lensmanden paa Brekke var vistnok en i sin tid kjendt mand kanhænde ogsaa av den grund at han hadde indgaat et gifte langt over sin stand. Det var vel i begyndelsen i forrige aarhundrede at lensmand Evensen (stamfar til brekkeslegten) blev gift med eneste datter til presten Phals daværende sogneprest i Bamble. Det fortælles at den unge dame flygtet en mørk nat fra prestegaarden foruten sine forældres vidende eller vilje at egtevies til «Brekkegutten» med hvem hun var hemmelig forlovet. Alt var paa forhaand ordnet og det unge par blev viet i Sannikedal av provst Dreyer til Kragerø. Hvor det gik bruden da hun kom tilbake til forældrene som gift kone har jeg intet hørt om. Rimelig er det at mottagelsen ikke blev den beste; men der blev ikke lagt hende nogen hindringer i veien for at følge sin mand. Om presten Phals og hans frue er for øvrig at bemerke at de var av gammel dansk adel. I anledning sin datters egteskap med odelsbonden til Brekke skal fru Phals ha uttalt: «Mine stammødre har hvilet i grevers og baroners arme og saa gaar min datter hen og gifter sig med en norsk bondetamp». Det gik dog likevel godt tilslut da lensmand Evensen var naadd frem til at bli en anset mand i sin kommune.
Efter presten Phals død kom hans enke i huset til sin dattermadam Evensen paa Brekke. Hun vugget sine barnebarn paa sine arme og trolig nok fortalte hun dem historier fra sin ungdomstid da hun endnu var den feterte danske adelsdame.
*) Den første hjælpeprest i Langesund kand. teol. Anton Høier. Han var katechet (lærer) ved en høiere avdeling av folkeskolen oprettet omkring 1857.
**) Det var vel omkring 1859 at Jørgen Wright lot bygge et bedehus paa sin eiendom Slaatternæss.
Fra: Porsgrund Dagblad 5. oktober 1918 | Fra: Avisoversikt |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |