Surrogater. - Vildænderne. - Rosemaling | Hos perlefiskeren | Hos perlefiskeren |Biavl | En liten brevskriver. - I gamle dage
En liten gut her i bygden skrev for en tid siden et brev til sin onkel, redaktøren av «Familiens Magasin», hr. N. N. Rønning i Minneapolis, Minnesota. I Nævnte blad sees nu følgende:
Gamle folk her i Bø kan fortælle meget av interesse om forholdene før i tiden. Der var megen fattigdom og ingen arbeidstrafik at tale om. De store skoge var saa at si værdiløse, for det fineste tømmer blev brukt til at brænde kul av, og det gav ikke stort i gryta hverken for eier eller arbeider. Før milene blev brændt om vinteren, kom det en mand fra jernverket - som kullene blev solgt til - og maalte milene og regnet ut, hvor mange læster kul, det var i hver mile. Efter dette fik saa bønderne paa forskud korn og andet, de trængte. Men manden, som het Tallak, var for glad i det sterke, saa det hændte at han istedetfor at maale milen omkring midten gik paa knæ og maalte den nede ved jorden, der den var størst i omfang. Siden blev det et mundheld: «Ganga paa knea som Tallak».Brev fra en liten gut.
En god stund efter redaktøren hadde læst nedenstaaende brev glemte han de høie priser paa papir, verdenskrigen og det varme veir. Han betragter sig som en ægte amerikaner, men naar han faar et brev som dette, saa gaar det op for ham, hvor egte norsk han ogsaa er. Dersom bare alle disse som raser mot de fremmedfødte og som kræver av os at vi maa avskjære alle baand der binder os til det gamle land forstod os, bilde de ha mere respekt for vore følelser, men de snakker vel efter det vet de har.
Tingen er den at de av os som er født og opvokset i Norge, kan aldrig og vil aldrig glemme vort barndomshjem, forældre, søskende og lekekamerater. Disse minder er noget av det beste vi bærer i vor barm. Det er omtrent den eneste poesi mange av os har, og des mere vi varmer os ved disse minder, des bedre mennesker blir vi - og des bedre amerikanere. Tak for brevet, du lille hvithaarede gutunge. Det kom som et friskt vindpust fra Lifjeld en lummer sommerdag. Vi tænker nok at mange av «Familiens Magasin»s læsere vil si, at brevet dit er det beste som findes i dette nummer.
Telemarken, april 1918.
Kjære onkel!
Du bad meg skrive og det vill eg gjerne gjera. Eg liver godt og er frisk og sterk. Eg gjeng paa skulen, eg les og skriv og regnar. Eg likar meg godt paa skulen. So lenge det var mykje sno, gjek eg paa ski, og det kan du tro var moro. Ein gong hoppa eg fælt, men daa braut det eine skie mit. Daa gret eg, men morbro skaffa meg et anat, so vart eg glad.
Naa begynar det og vaarast og snon har mest gjenge vekk. I Bryggefjell gaar de fæle snoras om dagen. Ja, det er godt at det bli summar. Daa fer me vera ute og halla moro og gjæte kyrne. Saa hev me so moro upp paa haugen me Toldhaugen um summaren. Der grev me konn hus i sanden. Der hev me baade fjøs, stald, grisehus og stova. Der hev me mange kyr, gjeiter og sauer av konglar og griser av stein. Me hev travelt med aa gjæta dessi dyri. Griserne lyt me hava ut o gjæta, saa dei ikkje fer vont i beini. So lyt me gjeva griserne mat, mjølke kyrne og gjeva deim gras. So bakar me kakor av sand, kokar graut og stellar mat for os sjølve. Gjilt synes me det er naar me fær frammand til os. Daa lyt me laga mat aat deim og. Papa og mama er hjaa os alt i ett og Ingbjørg Toldhaugen med. Dei et og kyter svert.
Saa faar eg slutta med ein kjerlig helsning til deg onkel og tante fraa eders lille ven, Nilmar Strand.
Efter jul begyndte kulkjøringen, som kvinder ogsaa var med paa, og det var et surt arbeide, fortæller Ola Skjelbredhaugen. Klokken 3 om morgenen maatte de ut, om det var «so kaldt, at hestelorten hoppa», som gamlingen sa, reise øverst i heierne etter en kullast - 12 tønder - og kjøre den til kultangen i Nesherad, hvor den blev betalt med en daler.
Den vakre graatrøie, som mændene før brukte i Telemarken, er nu omtrent forsvundet. Den eneste Bøherring, jeg under mit ophold her har set iført denne nationaldragt, er den 84 aarige Hans Saga. Den gamle statue Telemarking er endnu i fuldt arbeide hver dag paa sit verksted, og det hører sikkert til sjeldenheterne at se en mand, som i den alder er saa rask og livlig og følger saa levende med i alt.
Maren, som er her idag og skjærer, er ikke glad i fisk fra byen. Vi talte og makrel. Huf, nei, den liker hun ikke - «det er en styg fisk, han lyser i kjelleren,» sa hun; «han spiser døde folk. Nei takke meg til go´ fjellaure da, han er mykje bære».
Fra: Porsgrund Dagblad 24. oktober 1918 | Fra: Avisoversikt |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |