Porsgrunds kommunikationer

Ordfører Dyrings foredrag igaar i Porsgrunds Handelsstands Forening

Gode og hensigtsmæssige kommunikationer med omverdenen danner i fremtrædende grad grundlaget for en bys utvikling og fremforbindelse med nabodistrikterne og distrikter og byer længre unna bør samle os alle, og ikke minst en repræsentativ forsamling som denne maa være med og skyve paa. Særlig maa interessen hos den yngre generation vækkes for saken.

Kristiania hadde neppe gaat frem som den har gjort, dersom ikke alle kommunikationsaarer hadde straalet ind til den. Bergen og Trondhjem og endel andre byer i vort land likedan. Godt utviklede kommunikationer tillands og tilvands har trukket industrielle og andre bedrifter til sig. Skapt liv og virksomhet, beordret utvikling og rørelse og smeltet befolkningen i distrikterne mere sammen.

Vi maa nu og i fremtiden gjøre noget alvorlig her i saa henseende.

Vi eier her i vor by - centrum i et livlig distrikt, utenfor Kristianiaegnen et av de sørste - store muligheter. Sammen med Gjerpen og Solum raader vi over betydelige kraftkilder, den første av disse - Aarlifosanlægget - er praktisk talt utnyttet og utbygningen av det næste - Grønvoldsfos med sine ca. 18,000 hk. - ligger omtrent utredet og venter paa nogenlunde normale tider for at arbeidet kan tas op. Selskapet har endvidere sikret sig fosser i Hjartdal ca. 14,000 hk., saa de tre kommuner, naar alt er utbygget, vil disponere over omtrent 50,000 hk. Desuten sogner jo de vældige kraftanlæg ved Rjukan og ovenfor Notodden ned hertil med sin masseproduktion for at bringes videre ut i verden. Distriktet her med sin gode og hensigtmæssige tomter og gode seilled raader saaledes over de beste betingelser og muligheter. Det gjælder bare at utnytte dem.

Et tilbakeblik.

Jeg skal først kaste et lite blik tilbake og derpaa følge utviklingen fremover til vore dager.

I slutningen av 50-aarene kom vi ind paa den ombyggede hovedvei til Larvik. Et halvt snes aar efter fik vor by ukentlig damp skibsforbindelse med Kristiania, senere utviklet og forbedret. I november 1882 aapnedes Drammen-Skiensbanen. Det var et betydelig framsteg i utviklingen.

Vestover har den direkte forbindelse derimot været meget mangelfuld helt til vore dage. Selv med vore nærmeste naboer vesterpaa har kommunikationerne været utilfredsstillende. Siden 70-aarene har dog dampskib underholdt forbindelsen med Herre og Vold og fra begyndelsen av 50-aarene har vi hat dampskib i fart paa Langesund og «Lundetangen» besørget senere en a to dages ukentlig rute paa Kragerø samt «Vøringen» vestover til Arendal.

Jeg skal i denne forbindelse gi forsamlingen et lite indblik i trafikforholdene paa datidens kjække og pene hjuldamper «Trafik», som vistnok de ældste Porsgrundsborgere endnu vil erindre og som vi i gutteaarene var ganske stolt av. Det var nemlig stor stas naar baaten kom og la til ved den daværende dampskibsbrygge like nedenfor kammerherregaarden. Jeg er i besiddelse av baatens regnskap for 1853 fra 1. halvdel av april, da farten begyndte, og til 3. november, og i hvilke maaneder den befordret passagerer, post og pakgods mellem byerne her i fjorden og til og fra Larvik. Det oplyses i regnskapet at «Trafik» i nævnte tidsrum befordret 16.952 passagerer eller omtrent 100 pr. dag, baaten hadde været i fart. Fra 3. november og til utgangen av aaret var den utelukkende anvendt til bugsering av 352 skibe. Indtægten av farten utgjorde ialt 6128 spd. 3 m. 12 sk. Derav faldt 3086 spd. 1 m. 8 sk. paa passagerbefordringen. Utgifterne beløp sig til 5328 spd. 3 m. 1 sk. - altsaa et netto-overskudd av 800 spd. 11 sk.

For faa aar siden blev vor by anløpet av dampskibene i Nordlandsruten. Dette anløp bør foreningen søke gjenoptat. Likesaa naar forholdene retter sig i Tyskland bør man se til at faa Hamburgrutens skibe til igjen at anløpe vor by.

I fjorden fik ogsaa dampskibet «Skjold», senere kom smabaaterne, «Delfin» og «Falken» og derefter den større baat «Brevik», siden «Bien» osv.

Men direkte landveisforbindelse med vestbygderne i amtet hadde vi helt savnet. Selv efterat hovedveisanlægget Skien-Vold var ombygget i 1901 laa Porsgrund uten direkte forbindelse med Kilebygden og den vestlandske hovedvei, idet vi har henvist til den bakkede og daarlige bygdevei vestre Porsgrund-Solum kirke for at komme ind paa chausseen til Vold. Dette var høist uheldig og gjorde at det meste av trafiken landværts fra Bamble og Kilebygden gik vor by forbi.

Jeg tillot mig derfor i handelsforeningens møte 12. januar 1914 at slaa til lyd for at man tok arbeidet op for et veianlæg fra Torsberg over Røra til Svanvik paa Voldsveien for at skaffe byen en kortere forbindelse med Vold og Kilebygden og den vestlandske hovedvei. Tanken vandt enstemmig tilslutning, og i samme møte blev der nedsat en komite bestaaende av konsul Wright skibsreder John Thronsen, kjøbmand R. O. Helgesen og mig til at arbeide med saken. Paa foranledning av daværende ordfører i Solum Kjel P. Skjelbred blev denne veiparcel opstukket og beregnet i to alternativer: Den ytre linje om Torsberg beregnet til 24.700, den nedre over Reple til 41,000 kroner.

Porsgrunds komiteen tilbød et bidrag av 10,000 kroner av iskomiteens bidrag. Porsgrunds sparebank har velvillig dækket det beløp kommunen garanterte. Det tok tid før veivilgningen blev git av Solum og Kilebygden og da der reistes dissens om linjevalget blev arbeidet først færdig sommeren 1914 og adskillig dyrere end beregnet. Veien fra Svanvik rundt Torsberg til Knardalstrand er 5,892 km. og kostet tilsammen kr. 46,183.31. Desværre er der for smalt til biltrafik; men utvidelse av veiens kjørebredde maa komme.

Dermed har vi faat direkte forbindelse med Vold og den vestlandske hovedvei i Bamble.

Vei til Drangedal.

Tilbake staar nu at fortsætte bygdeveien fra Gisholt i Kilebygden til Sannes og Henneseid i Drangedal. Ser man paa amtskartet vil man finde at den rike skogbygd Drangedal med sine 4-5000 indvaanere ligger ganske isolert fra hjertet av Bratsberg amt. Beboerne her maa foreta den betydelige omvei om Kragerø for at naa Langesundfjorden. Kun om vinteren, naar myrer og kjen ligger tilfrosset, er det fremkommelig til Kilebygden og videre til Porsgrund og Skien. Det sier sig selv at en vei fra Drangedal og østover til Kilebygden og videre hertil er i høi grad paakrævd. I Drangedal er der sterkt og enstemmig krav om at faa dette veiarbeide fremmet hurtigst mulig og fra vor side bør der skytes paa!

Denne bygdevei med statsbidrag er ifjor opstukket og beregnet av amtsingeniøren. Den projekteres at skulle utgaa fra Gisholt i Kilebygden og videre, som man ser av det kart som jeg har faat av tekniker Norby til at utarbeide for mig, gjennem Rolighetsdalen, forbi Hundeskottet til Krokvandselven og Bjørnevand, over Drangedals grænse til Eikeli-kjen og videre ned til Haaveidalen, langs Bakaaslierne forbi Pladsene Groerhøle, Bukaasa og Lyser og ned til Sannestangen forbi bryggen ved Bosmangen og til Sannes. Videre er veilinjen opstukket gjennem Aalekardalen, langs Trytekjennene og frem til Henneseidelven, som passeres paa en 15 meters bro, og saa frem til linjens vendepunkt i kanten av den nye bygdevei Kjendalen-Henneseid.

Veien, som er foreslaat git en kjørebredde av 3 meter, vil faa en længde av 19.160 km. og er beregnet at ville koste 300,000 kroner.

Jeg behøver ikke at si at denne vei vil faa den største betydning for Drangedal og distrikterne østover og den bør derfor komme ind i den første række av de veier som nu bygges.

Porsgrund og Sørlandsbanen.

Men som denne vei vil bli en mægtig løftestang til at knytte distrikterne i amtets søndre deler sammen, er det ogsaa en anden forbindelseslinje som ikke alene vil knytte de vestlige distrikter og hele Sørlandet nærmere til os, men som, hvad mer er, vil binde grevskaperne og Smaalenene sammen med Sørlandet gjennem en jernbane fra Porsgrund tilknyttet Sørlandsbanen ved Merkebæk i Drangedal. En saadan forbindelse er ikke alene et distriktsspørsmaal, men en landssak av vital betydning.

Spørsmaalet om bygning av en vestlandsbane har været oppe helt fra sekstiaarene. I 1869 vaktes den motion om Kristiania-Drammensbanens forlængelse gjennem grevskapene som paabegyndelse av vestlandbanen. I 1874 besluttedes Jæderbanen bygget, og aaret efter vedtok stortinget anlæg av Drammen-Skiensbanen. Under debatten om disse baner blev det av fremstaaende mænd som Johan Sverdrup og stadshauptmand Schwartz sterkt fremholdt at begge baner maatte betragtes som et led i Vestlandbanen. Sverdrup uttalte saaledes under debatten om grevskapsbanens planumbredde: «Det var stambanen til vestlandet vi var ifærd med at beslutte og paabegynde». Og kommunikationskommisionen av 1886 uttalte, «at en hovedlinje fra Porsgrund til Kristiansand vilde bli et staaende krav».

Arbeidet med vestlandsbanespørsmaalet koncentrerte sig i den første tid om at bygge banen som en kystlinje. Og denne bane stod i flere aar som nr 1 av de jernbaneprojekter som var oppe i diskussionen. Meningen om at forbinde Østland og Vestland stod noksaa enstemming om at denne forbindelse burde ske over Porsgrund som den korteste vei.

Efterhaanden begyndte opfatningen at forandres og Sørlandsbanen er nu som bekjendt besluttet bygget som en indlandslinje med sidelinjer til byerne. Flere av disse sidelinjene er allerde bygget eller under bygning. I første byggeperiode (12 aar) skulde Sørlandsbanen bygges færdig til Neslandsvand med sidelinje til Kragerø.

Spørsmaalet om Vestlandsbanen har gjentagne ganger været oppe i Porsgrunds bystyre, første gang i 1884 i forbindelse med brosaken og senere i 1893 i anledning av jernbaneanlægget Grovene-Kristiansand. Enten til Porsgrund eller Skollenborg ved Kongsberg med sidelinje i siste tilfælde paa betingelse av at hovedlinjen lægges gjennem Landsmarken i Hollen, og at forbindelsen med Grevskapsbanen sker ved sidelinje fra Haugkjen til Porsgrund samt forøvrig paa betingelse av at der lægges en mindre station eller et stoppested i eller umiddelbar nærhet av vestre Porsgrund. Bystyrets beslutning i saken bortfaldt imidlertid da der var knyttet den betingelse til at arbeidet skulde være besluttet av stortinget inden utgangen av 1897. Og arbeidet fra Porsgrunds side i 1884 faldt ogsaa bort, da brosaken løstes for sig selv av bystyrets beslutning av 1877 og 1886 om at bygge en bro mellem vestre og østre Porsgrund, og denne bro aapnedes, som det vi erindres, 11. december 1891.

Sidelinje til Merkebæk.

Jeg har medtat denne oversigt over Sørlandsbanens tilblivelseshistorie for at vise at opfatningen i land tid har tæstet sig ved at forbindelsen mellem østland og vestland burde ske over Porsgrund, og at vor kommune fra første stund har været varmt interessert for at komme ind paa denne bane enten som utgangspunkt her eller ved sidelinje paa et punkt i Drangedal og jeg mener at man ikke maa slippe denne vigtige sak, men opta den igjen ved en sidelinje til Merkebæk. Nu maa man helt op til Noragutto paa Bratsbergbanen for at komme ind paa Sørlandsbanen og dette blir baade for os og for Jarlsbergdistrikterne og deres byer, som er i sterk opkomst, og ogsaa for Smaalenene over Moss og Horten en betydelig omvei.

Ved konference med jernbanestyrelsen har jeg fra jernbanedirektør Darre Jensen faat et kart hvorpaa er indtegnet den i sin tid opstukne linje som den korteste jernbaneforbindelse mellem Sørlandbanen og Drammen-Skiensbanen over Porsgrund. Hr. Darre Jensen føier til at en slik forbindelseslinje fra Porsgrund kan tilknyttes Sørlandsbanen ved Merkebæk. Længden blir bare 47 km. altsaa en betydelig kortere avstand end om Noragutto. En slik forbindelse maa komme.

Linjen er opstukket fra Porsgrunds jernbanestation, føres der fra med bro over elven til vestre Porsgrund, hvor der bør bli en station eller stoppested, videre til Knardalstrand langs Torsberg og ned til Vold, derfra til Aalgaardstad og Rognsbro ved Kilevandet, forbi Gisholtsgaardene og frem til Rørholtangen, over Skarelven og i syd omkring Rørholtfjorden til Merkebæk ved sydenden av Tokevand - i alt som nævnt en længde av 47 km. eller omtrent som fra Porsgrund til Jaaberg station i Jarlsberg. Man opnaar derved ogsaa at komme i forbindelse med sidelinjen til Kragerø, hvilket som er en betragtelig fordel.

Ringbane Porsgrund-Skien.

Av mere lokal betydning vil jeg peke paa en kommunikationslinje som fremtiden bør løse - nemlig en elektrisk ringbane rundt Porsgrund og Skien.

Trafiken mellem disse to byer og den store bebyggelse paa begge sider av elven vil uvægerlig kræve er lettere og oftere forbindelse med den jernbanen langs elvens østside byder og vil kunne byde.

Der bygges nu vei paa begge sider av elven. Paa østsiden er nu veien færdig til Borgestad og vil vente bli fortsat til Osebakken. Og i Solum anlægges vei fra Minde til Graaten og ned til vestre Porsgrund - begge med en kjørebredde av 5 meter. Solum-vestre Porsgrund blir færdig i høst.

Foreløbig ialle fald bør der bli tale om at anlægge en elektrisk sporvei fra Minde til Graaten i Solum ned til vestre Porsgrund, over broen gjennem østre Porsgrund og ind paa den nye vei i Gjerpen til Bøle og Follestad i Skien. Et slikt sporveisanlæg vil utvilsomt bli en av den største betydning for byen og for de folkerike oppblomstrende distrikter i Gjerpen og Solum ved paa en letvint og bekvem maate at opta og formidle den sterkt økende trafik. Et slikt anlæg bør undersøkes og optas som et interkommunalt foretagende eller som et aktieforetagende.

Veiene i Eidanger.

Kaster man et blik paa veibygningen i de byen tilstøtende sogne vil man erfare at Eidanger herredsstyre i de siste aar, takket være dets ordfører og veikomiteens formands interesse, har tat op ett energisk arbeide for kommunikationernes utvikling inden sognet. Saaledes er veiparcellerne fra Jønholt-svingen til Versvik, fra Gunneklev over Herøen samt tildels Ramberg-Bjønnes under arbeide. De to førstnævnte parceller vil være færdig i sommer. Videre er bevilget til ny vei fra Nystrand-Lillegaarden, ombygningen av Prestemoen-Prestegaardsalleen og av Kjølsrødbakken i Bjerkedalen. Versvikveien er foreslaat ut til Lunde og en arm til Skjelsvik. Versvikveien med sin forgrening vil aapne en ny trafikaare til vor by, og det maa hilses med glæde og tilfredshet.

Av andre alternativer, som Eidanger herredsstyre vil søke fremmet, skal jeg nævne bygning av vei Aaklungen-Bjerkedalen, ombygnin av veiparceller gjennem skogbygden Marken og Jønholt-Flaaten. Disse anlæg vil bli begjæret opstukket og beregnet. Efter mange aars stilstand er der saaledes blit liv og fart i veibygningen i Eidanger.

I Gjerpen og Solum er der ogssa sterk interesse for utviklingen av veinettet og forskjellige veier er anlagt eller ombygget. Farten er upaaklagelig!

Færgen.

I forbindelse med denne utsigt over utviklingen av kommunikationerne som fremtiden bør opta til løsning antar jeg, at forsamlingen vil ha interesse av at bli bekjendt med vor paatænkte havneplan til Roligheten som med i den sterkt paakrævde færgeforbindelse med Jylland og Centraleuropa. Denne tanke er jo ikke ny. Krigen har imidlertid hæmmet arbeidet for denne som saa mange andre betydningsfulde opgaver. Saavel i dette distrikt som utover den østlige og søndre del av vort er der sterke og beretigede krav oppe om en saadan forbindelse med kontinentet. Og i Danmark er man om mulig endnu mere interessert for spørsmaalet. Færgekomiteens Styremedlemmer dihrr. konsul Holta, konsul Wright og stortingsmand Stousand vil i denne uke reise til Danmark for at arbeide videre med saken. For de vældige anlæg paa Rjukan er en saadan færgeforbindelse av vital betydning, og det vil tilføre færgen en ganske betydelig trafik. Ogsaa i betragtning herav er det det naturligste at utgangspunktet for færgeforbindelsen blir her i fjorden og de gode og fortrinlige terrængforhold paa Roligheten byder utmerkede betingelser.

Her i byen maa vi lægge alt tilrette for at kunne opta denne forbindelse med kontinentet.

Jeg antar at forsamlingen vil ha speciel interesse av at høre litt om de forskjellige alternativer for vor havnebane. Den falder i to avsnit: Først en bryggebane og derefter naar trafiken er øket tilstrækkelig, en tunnelbane. Jeg skal vise begge alternativer paa det ophængte kart som jeg har lat utbeide.

Stortinget har som bekjendt bevilget 108,700 kr. til omlægning av jernbanens bryggespor her i byen efter en linje, der utgaar fra stambanen litt nordenfor Jens Haulands tidligere eiendom, føres derpaa med bro over Lerkup gjennem Fredrik Johannesens og hovslager Wattenbergs eiendomme, over Floodeløkken og Storgaten ned til toldbodens baatshavn med uttræksspor opover dampskibsbryggen.

- - -

Slutten av foredraget var en gjennemgaaelse av de forskjellige projekter for brygge- og havnebane. Han nævnte distriktschef Saxegaards utkast til havnebane - det ene langs bryggerne i sin tid kalkulert til 209,000 og tunnelbanen til 730,000 - ingen av overslagene holder dog længre stik. Videre direktør Scott Hansens betænkning om reguleringsplan for Porsgrunds havn og jernbanestation. Og for kaier paa Roligheten hvor han i motsætning til ingeniør Magnus finder det av største vigtighet at man holder oppe begge løp ind det rummelige havnebasin Gunneklevfjorden. Mens Magnus foreslaar Rolighetssundet gjenfyldt vil Scott Hansen ha dette løp videre utdypet og tørbargjort.

*

Resten av artikkelen er uleselig i avisen.

Fra:    Porsgrund Dagblad 12. mars 1919, s. 1 Oversikt avisartikler
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen