Porsgrunds havn i 23 aar.

Havnefoged Pettersen fortæller

Det var sterkt anerkjendende ord, som Porsgrunds havnestyre i siste møte rettet til den fratrædende havnefoged hr. Pettersen og de var visselig vel fortjent overfor en funktionær som for en høist beskeden godtgjørelse i slik lang aarrække har varetat sin stilling med saa megen samvittighetsfuld interesse og dygtighet. Hele 23 aar har han staat i stillingen.

«Porsgrunds Dagblad» avla igaar hr. Pettersen en avskedsvisit.

- Nogle spørsmaal før De gaar fraborde - fortæl litt om havnevæsenets utvikling i disse aar. Nye bryggeanlæg f. eks.?

- I mit første aar 1895 maatte nordre del av dampskibsbryggen som var raset ut, gjenopbygges. Senere er der mudret op til en dybde av 18-19 fot utenfor. Paa vestsiden var der før ikke anden brygge end den 80 fot lange ved færgeleiet. I 1902 blev vestsidens dampskibsbrygge opført.

- Vi har hørt at De laget en ganske eiendommelig trækonstruktion her?

- Den er solid og bryggen er efter min formening en av de solideste i landet. Jo mere belastning den faar desto sterkere er den. Videre er Toldbodbryggen ved den gamle toldbod og Toldnesbryggen bygd. Herrebryggen har vi gjort istand. Av velvilje har Porsgrunds havnevæsen lagt ut fortøininger ved forskjellige isforretninger i Frierfjorden.

Byens brygger eides før av kommunen, men de blev i 1897 kjøpt av havnevæsenet for 56,000 kroner. Havnevæsenet fik da adgang til at paalægge tonnageavgift. Den er paa disse 20 aar øket fra 4000 til 16-17,000 kroner.

- Kan De nævne andre arbeider i disse aar?

- F. eks. opmerkning av Voldsfjorden og utlægning av merker utenfor. Og den siste store havneforbedring sammen med Skien hadde stor betydning. Middelsvandstanden i Torsbergrenden som før var 18 er blit 25 fot. Den varierer nu mellem 22½ og 35 fot ved flom. Moldhaugens avskjæring hjalp, men stenbarrieren tar jo op plass isteden. Resultater av utbedringen? Ja, større skibe kan jo lettere end før gaa op, like til siloen.

- Er vandstanden ved Porsgrund meget varierende?

- Ja det besørger vinden. Forskjellen kan utgjøre 6 fot - det er lavt ved nordost og høit ved nordvest.

- Har De ikke hat megen sjau med isen?

- Min første vinter i stillingen var der svær is og megen isbryting. Det var ikke hyggelig at tørne ut i otten og møte op i Brevik ½6 morgen for at følge med om bord paa isbryteren, som jeg gjorde. Og ifjor var det jo et svært isaar. Men de andre mellemliggende aar har ikke været saa ilde. En medvirkende grund til dette er, mener jeg, opdæmningen av Telemarksvandene som har skapt jevnere vandføring og mere strøm om vinteren. Dertil kommer den tiltagende dampskibstrafik.

- Vi har hørt noget om at De har fundet paa at fortøie isen paa Frier. Er det eventyr eller-?

- Det er sandt nok. Det begyndte vi med for 4-5 aar siden. Vi fæster en staalwire til isen og iland en 6-7 steder paa østsiden. Paa vestsiden kunde vi ikke faa det til da isen var for daarlig paa grund av strømforholdene. Vi opnaadde ved fortøiningen at hindre isen fra at drive ut i raaken og isbryteren fik mindre at gjøre. En av følgerne av dette var at utgifterne blev mindre og isavgifterne ganske minimale. Men efter isvinteren ifjor maatte de jo som bekjendt forhøies 20 ganger til sin gamle størrelse. Men mens vi ifjor slap med 50 kroner timen for at slaa isen blir betalingen iaar 250 kroner dagen for at isbryteren skal ligge til disposition og 150 kroner timen for at slaa isen. Faar vi en slik isvinter som ifjor blir utgiften i vinter 34-35,000.

- - Ja, sa havnefogden tilslut, De maa gjerne ta dette ind i bladet, men - ikke et ord om mig eller om hvem har fortalt det.

- Naturligvis ikke, svarte

Blyanten.

Fra:    Porsgrund Dagblad 12. januar 1918, s. 2 Oversikt avisartikler
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen