Da Hans Kristensen paa Tangen i Eidanger fyldte 90 aar hadde vi en biografi som i raske træk fortalte hans levnetsløp. Men en 90-aaring som er i saa god vigør og har en saa fænomenal hukommelse kunde vi selvsagt ikke la slippe med det. Vi maatte ha en samtale med Kristensen om de svunde dage - og da vi kom i snak med ham var det som at lukke op en bok og læse om de forskjellige begienheter og forhold, saa spikret fast sat hver ting i den gamles hukommelse.
Han er en djerv mand endnu trods 90½ aar. Han gaar lange turer og besøker jevnlig gamle kjendinger. Og han ror og seiler paa fjorden som i sine unge dage, likesom han fremdeles driver med at lage aarer.
Tilsjøs for 70 aar siden.
- De for jo tilsjøs i Deres ungdom, sa vor mand til gubben - han er som bekjendt Eidangermand av fødsel og født paa Skavreaker i 1845.
- Ja først var jeg nogle aar hos Wiborg som dengang i Brevik drev en stor trælastforretning med Holland. Der kjørte jeg og lære at bruke tømmermandsbilen litt. Jeg farte fra 1855 til 61 og saa et par - i 1870.
Første turen gjorde jeg med skonnert «Vale». Eier og skipper var kaptein Kundsen, som senere bodde ved Porsgrund og som var far til seilmaker Knudsen.
Den skuta var jeg med paa til den forliste i 1850. Vi skulde til Tyskland med en sildelast, men nede i Østersjøen frøs vi inde og laa i isen fra november 1849 til mars 1850. Men paa hjemveien med en rugladning fra Kønigsberg maatte vi paa Danzigerbukten seile skuta paa land for at berge os. Efter ukers arbeide fik vi berget den til Danzig for at reparere.
Siden for jeg 3-4 aar med bark «Preciosa», som Knudsen kjøpte i Kragerø, og saa var jeg ombord paa «Venskabet», en stor brig som tilhørte gamle Fredrik Blom i Brevik, og med kaptein Samuel Larsen paa bark «Fremad». Og før jeg sluttet i 1861 gjorde jeg en tur med gamle havnefoged Larsen paa brig «Norden».
I 1870 var jeg ute igjen med skonnert «Mac Mahon». Jeg eiet ¼ i den. Nicolai Andersen Lunde fra Eidanger førte den. Men vi forliste paa Anholt, den slog hele kjølen ind og det var et svært stygt forlis.
Kristensen blir skibsbygger.
- Begyndte De at bygge skiber da De sluttet sjøen i 1861?
- Jeg slog mig sammen med Per Kundsen fra Tørdal som hadde været i Amerika og lært skibsbyggeri der. Vi bygget ialt 14 skuter paa de 9 aarene vi drev i Trosvika. Hverken materialpriser eller arbeidslønner var høie, og de første aarene tjente vi gode penger. Men saa hadde vi papirer gaaende, vi hadde et i Kristiania paa 12,000 daler. De saa tiderne blev flaue, blev der spørgsmaal efter pengene vi havde laant. Vi hadde et skibs paa 600 ton staaende og det maatte vi sælge i en fart saa vi tapte 14,000 kroner paa handelen. Ja det gik rivende galt og da vi sluttet hadde jeg for min del tapt 16,000 kroner.
- Men bygget De ikke skiber siden?
- Jo, det gjorde jeg. I 70-aarene bygget jeg ogsaa. Her paa Tangen var jeg med paa skonnert «Ida», paa Ørvik skonnert «Solid» og brig «Lynet». Denne siste var rigtig en skarpseiler som vi i 1877 solgte til Hooge & Co i Grimsby. Kaptein Pettersen for dette firmaet laa hernede med et skib, da vi bygget «Lynet», og han var ofte borte og saa paa bygningen. Saa kom en av cheferne for firmaet over og kjøpte den. De betalte 2200 pund og endda fik vi et seilskib paa kjøpet. Paa den handelen tjente vi 12000 kroner. Men jeg hadde bare en ottendepart. Jeg var formand for dem som bygget. Englænderne døpte ikke skibet om, men lot det hete «Lynet». Men siden da Cornelius Røe kjøpte den tilbake til Norge, blev kaldt «Primo». Ja den kunde seile, den gjorde 13 turer paa en sommer!
De bygget kleint i den tiden.
- Det var vel flinke skibsbyggere i seilskibstiden?
- Nei, det vil jeg ikke si. De bygget kleint og de skuterne duet ikke til at bære tunge laster. De fløt paa pumperne. Men en som kunde var kameraten min Knudsen, han hadde lært haandverket ordentlig over i Amerika.
Det er jo trævirke nok i Norge, men vi kunde endda ikke faa alt hjemme Da vi bygde i Trosvika maatte vi føre ind eketømmer fra England til kjøl og kjølsvin.
- Stod skiberne høit i pris?
- Ja Seilskibene var dyre dengang. Et skib som «Mahon» f. eks. kjøpte vi for 6000 daler. Før krigen hadde vi vel kunnet kjøpt en slik skute for 20,000 kroner. Og det endda materialerne nu var mange ganger dyrere end da. Men det var skibsbyggerne som ikke dudde og fordyret arbeidet.
- Hvem laget gallionsfigurerne?
- Vi hadde en mand i Kristiania til at lage dem. Vi maatte sende svære kubber til ham, og saa skar han ut. Skulde det være rigtig stas saa kostet jo rederne det. Men en slik figur kom sjelden over et par hundre kroner. Borge Borgersen, som bodde i Porsgrund var ogsaa en flink kar til at skjære. Han gjorde flere gallionsfigurer og utførte blomsterskjæringer til agterstavnen.
Den gamle Hollænderfart.
- Var der ikke en svær Holllænderfart paa fjorden har i gamle dage?
- Jo det skulde jeg mene. De kom især til Brevik efter trælast. De vet at der, var ikke rare tømmerpriserne i den tiden. De er vel for tiden seks ganger saa høie som i min ungdom.
Hollænderne vilde ha hugne bjelker d. v. s. der blev bare hugget væk en flis paa to sider. Den lasten gik baade til Holland og Øst-Friisland, og den blev utført især fra Brevik og Stathelle. Fra Porsgrund drev de megen Cornwallfart - d. v. s. furubjelker til gruberne. Skien sendte megen skaaren last, mest til Frankrike og endel til England. Men de skar jo bare naar de hadde flomvand dengang. Porsgrund hadde ingen sagbruk, men bragte tømret til Herre og fik skaaret der.
- Men Hollænderfarten?
- Ja, den florerte. Wiborg og gamle Anders Christian Evensen, som var fra Tangvald i Bamle, drev store forretninger.
En livlig St. Hansaften.
Det var en enestaaende trafik. Jeg husker en sankthansaften, der hadde længe været styggeveir, saa en masse hollændere hadde ligget veirfast - men den sankthanskvelden kom 51 hollænderkoffer til Brevik og 30 til Stathelle. Da kjørte og hug vi hele natten for at skaffe fulde laster.
Hollænderne pleide begynde at komme i mars og sluttet farten i slutten av oktober. Og i den tiden var der et broget liv i den lille byen - ja Brevik har vel nu dobbelt saa mange folk som da.
Det gik pent til bestandig i byen under hollænderbesøkene. Der var jo heller ikke saa mange mand paa hver kof. De kom godt ut av det med byens folk.
Om der var dansesaler. Nei, slike fandtes ikke i Brevik paa den tiden. De kom senere. Men ungdommen danset i andethvert hus. Brændevin var der nok av. Det var at faa kjøpt i hver butik og kanske andre steder ogsaa. Det var dansk brændevin - aquavit, som blev indskibet fra Danmark som de solgte. Ja, da var akkeviten billig - 12 skilling literen. Det var maltøl som de brygget selv. Nei, det var ikke saa sterkt som det de brygger i Telemarken nu - det ruset ikke. Noget slikt som politi fandtes ikke i Brevik. Der var heller ikke arrest. Der var heller ingen fattigpleie. De fattige skjøttet sig selv og de sindssyke gik som de vilde.
Det var kontant handel med hollænderne. Kofferne deres tok ikke saa meget - 30-40 læster var det meste og de kunde da ta 10-12 tylvter bjelker. Bønderne fik en 8 daler tylvten og kjøbmændene tok 15-16 daler igjen.
Det gamle Brevik.
- Da sa at Brevik bare var det halve av det den er nu?
- Byen strakte sig fra toldboden til broen over til Øen. Paa Sætret var der 5-6 hus, paa Tangen en stue. Paa øen var der ikke fjerdeparten saa mange hus som nu. Kirken stod der hvor der nu er begravelsesplass. Det var en vakker kirke, bygd i 1670 - en korskirke med vakkert utstyr, apostlerne utskaaarne, familiestoler - da den vakre kirken var 209 aar, rev de den og bygde op den som staar nu. Det var en gjerning som jeg ikke vil rose.
Kirkens grund skal oprindelig ha tilhørt nedre Lunde. Al grunden som Brevik staar paa, skal før ha hørt til Lunde, mens Sætre og Trosvik hørte til Heistad. Før her blev by og bebygd, saa var har bare uthavner for sauer og krøtter.
For ca. 100 aar siden bodde Thomas Blehr over paa Stathelle og drev sin trælastforretning. Den Blehr-familien kom oprindelig fra Telemarken. Det var en Hans Iversen, født i Vinje, som kom til Skien som ung gut - han var født i 1780. Han blev i Skien gift med Anna Blehr og barna tok det navnet. Iversen slog sig ned med trælasthandel i Brevik. Over i Stathelle slog Albert Blehr sig ned og kjøpte Kjellestad. Hans søn Bent, som døde i 1828 var den siste av Blehr'ene.
*
- Det var nok ikke greit at være arbeidsmand i den tiden?
- Nei, det skal være vist. Hos Wiborg arbeidet vi fra 5 morgen til kl. 7 om kvelden. De som arbeidet for dagen hadde 1 mark og 4 skilling - en 93 øre. De som kunde hugge, kunde tjene litt mere, op til 1.20 a 1.30 pr. dag i samme arbeidstid. Og naar det var rigtig travelt, saa man maatte begynde kl. 2 om natten, kunde de nok drive det til et par kroner dagen.
- Om jeg husker mere fra gammel tid? Jeg husker de snakket om den sølvskatten som blev utskrevet da Norges bank blev oprettet, den sved haardt. Det var noget andet end tonnageavgiften og de skatter, som vi har nu. Hans Eriksen maatte sælge to store skibe for at klare skatten - han hadde større skat alene end hele Eidanger. Et av skibene hans «De tvende venner» blev solgt til Hans Ørn i Skien. Ja, den skatten ruinerte mange.
- Om jeg husker svære fragter i gamle dage, sier De. Ja, det gjør jeg nok, men det er jo næsten naragtig at snakke om fragter i sammenligning med vore dage.
Men jeg husker fra 1857 efter Krimkrigen blev der en svær periode. Mens der før var omkring 15 sh. pr. load i Cornwallfart gik fragten op i 23-24 sh. Det syntes vi var svært fine saker dengang. Nu er det jo bare til at le av! Men de lo ikke dengang. De kjøpte skiber og laa i fart mellem England og Sortehavet og tjente op skutene sine paa et aar.
Fra: Porsgrund Dagblad 5. juli 1916, s. 1-2 | Oversikt avisartikler |
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |