Med gamle Porsgrundsskuter paa fjerne hav

To ganger forlist og døden nær. - Paa besøk hos Kongo-negrene og hvad dermed fulgte. - Dødens sykehus i Brasilien. - Sjømannslivets farer.

Den 23. april fyller sjømannsbestyrer Johan P. Olsen, Porsgrund, 70 aar. Han er født i Segerstad i Sverige, men kom bare som gutt til Porsgrunn, saa han er saa god nordmann som nogen. Det var med skipet "Erna" tilhørende Schøning, Porsgrund, og da var han ikke mer enn 14 aar gammel, saa Olsen begynte tidlig aa fare til sjøs.

I 14 aar farte han tilsjøs og bare i langfart saa faa er kjem saa godt ute i verden som han. Forliste gjorde Olsen ogsaa et par ganger og det var i det hele meget spennende som han opplevet. Det skulde imidlertid bli saa at han sluttet aa fare, men dermed opga han ikke forbinnelsen med sjøen. Som ung mann blev han omvendt og begynte aa virke blant sjømennene, idet han preket ombord paa skibene. I 1888 blev han kalt i den norske sjømannsmisjons tjeneste og begynte sin lange virksomhet i Rotterdam, hvor han blev i 4 aar. Derfra reiste han til Antwerpen, hvor han var i 16 aar.

Til Antwerpen

Helt til 1908 var Olsen ansatt i sjømannsmisjonens tjeneste, da gikk han ut, idet han blev kalt til bestyrer av sjømannshjemmet i Antwerpen og der var han til krigen brøt ut. Under dramatiske omstendigheter maatte han og hans familie flykte fra det krigsherjede Belgien, og det var flere ganger som de var i livsfare, men de slapp da uskadt bort.

Bestyrer Olsen kom derefter til aa virke i England, idet han fra 1915 til 1920 vikarierte som bestyrer av sjømannshjemmet i Shields. Da krigen sluttet og de mer normale forhold atter inntraadte i Belgien reiste Olsen tilbake til Antwerpen, hvor han blev til 1921, men da maatte han ta avskjed paa grunn av overanstrengelse og nervøsitet paa grunn av det opslitende arbeid. Han slog sig saa ned paa landet i Belgien og bodde der ett aars tid til han blev ansatt som bestyrer av av Porsgrunds sjømannshjem, en stilling som han overtok den 6. juni 1922, og som han som bekjent har utfyllt på en utmerket maate. Hjemmet er i hans tid blitt betydelig forbedret og oppusset.

Bestyrer Olsen er - sterkt religiøst interessert som han er - stadig i aktivitet, og han er meget benyttet som taler ved kristelige møter. Især liker han aa tale i de kristelige ungdomsforeninger, da det er saa meget her som minner ham om hans arbeid blandt ungdommen paa sjømannshjemmene. I Blå Kors er han ogsaa et virksomt medlem og likeledes i Østsidens bedehus, i hvis styre han er suppleant for tiden.

Personlig er bestyrer Olsen en elskverdig og forstaaelsesfull mann med et lyst og freidig syn på livet, som har gjort at han er blitt meget avholdt overalt hvor han har virket. En av vaare medarbeidere avla ham forleden et besøk og ba ham fortelle litt om alt det merkelige som han har oplevet paa fjerne hav og blant alleslags mennesker.

Tilsjøs som 14 aars gutt

- Da faar jeg begynne med min første reise som 14 aars gutt, sier bestyrer Olsen elskverdig, for allerede den blev litt av hvert. Jeg hadde ikke fylt 14 aar, da jeg reiste ut fra fedrene-hjemmet, og jeg skal si at reisen blev dramatisk. Det var en gammel dansk brigg "Henrik", et traug, som var kullastet og sank, da vi var kommet i Nordsjøen. Vi maatte gaa i baaten og drev om paa havet til en engelskmann kom og tok oss op og bragte oss til København.

Og det var paa den maaten at jeg kom til Porsgrund, fortsetter Olsen, for jeg fikk hyre med "Erna" av Porsgrund og kom med den til byen. Dermed var jeg i full gang med sjømannslivet for jeg søkte hyre igjen saa hurtig det var anledning. Jeg var omtrent utelukkende paa langfart og har vært i alle verdensdeler og "linjen" Ekvator, passerte jeg flere ganger.

Et forlis i Atlanteren

Jeg forliste engang til, fortsetter bestyrer Olsen. Det var i Atlanteren med "Gratia", reder Halvor Nielsen, Porsgrund. Vi kom lastet med bjelker ut i en forferdelig orkan, som brakk skipet i stykker. To mann tok sjøen, det var styrmannen og en dekksgutt. Selv blev jeg skamslaat i ansiktet, slik at nesen blev vridd helt ned på kinnet. Jeg hadde lenge merke efter dette. Det var nogen fryktelige for skibet sank under oss og tilslutt maatte vi gaa fraborde i storbaaten. Slik drev vi om i stormen paa Atlanteren en liten flokk mennesker i en skrøpelig baat, men heldigvis kom en damper 18 timer efter at vi hadde forlatt skuta vaar og tok oss op.

De gamle skuter

- Vil De høre navnene paa de skuter som jeg har fart med? - Jo takk, det vil vi gjerne. - Jo det er gamle skuter herfra fjorden, ser De, saa sjøfolk av den eldre skole og andre med vil ha interesse av aa minnes dem. Det var nu først "Erna", Schøning, Porsgrund, saa "Budstikken", P. M. Pettersen, Porsgrund, "Gratia", Halvor Nielsen, Porsgrund, "Paulus", Sørensen, Meenstad, "Einar Tamberskjelver" og "Einar Cleveland", Høyers rederi, Skien og "Lifjeld", Ole Evensen, Skien. Det er de skuter jeg har fart med herfra fjorden, sier Olsen og minnes vemodig de gamle svaner og den tid som aldri mer kommer tilbake, for nu hersker damp og motor. - Fortell mer fra deres sjømanns liv?

Paa besøk hos de svarte

- Som ung gutt var jeg engang med en tysk brigg som farte på Kongo og den hadde bl.a. en meget stygg last inne, nemlig den saakalte negerrum og genever. Den maatte de ha for aa faa byttet til sig de innfødtes varer, som bestod av elfenben og andre verdifulle saker, som europeerne fikk svært billig. Paa reisen ditned sprang forresten vanntanken lekk og vi holdt paa aa krepere av tørst, men heldigvis husket jeg paa at det gikk an aa gjøre sjøvann drikkelig ved en viss prosess og paa den maaten berget vi livet.

Vi ankret op et sted ved Kongoflodens munding, og her var det bare to hvite menn, som hadde sorte slaver til aa arbeide for sig. Det var to forskjellige selskaper som de hvite representerte, og det ene selskaps slaver var merket ved ett arr over pannen ned til nesen, mens det annet selskaps hadde to arr i ryggen. Slavene var nogen kjempekarer.

En ulovlig landgang, som -

Vi paa skibet blev forbudt aa gaa iland, men nogen av oss unggutter gjorde det nu allikevel og fikk rent kongelig mottagelse, idet selveste negerkongen og hans dronning samt hans svarte majestæts guvernør og andre høie personer tok imot oss. De kongelige var mer enn luftig paakledt og deres "slott" var en enkel hytte spartansk utstyrt. Det var bare noen stener og matter der inne. Negrene vilde selvsagt ha brennevin, som sjøguttene ga dem. Dronningen tok det ikke saa nøie, hun satte flasken for munnen og drakk lystig akkurat som en annen sjauer. De innfødte maatte ha satt pris paa oss for da vi skulde dra tilbake til skuten igjen maatte vi passere en saml planke, men flere av de innfødte la paa svøm under planken for aa redde oss itilfelle av at vi skulde falle i vannet.

Afrikas rikdommer

Vi byttet til oss en mengde dernede, hver mann hadde et par papegøier, nogen hadde apekatter o. s. v., saa det var et helt menageri ombord. Nogen hadde ogsaa faatt verdifulle elfenben. For dette ga vi kulørte skjorter som strod høit i kurs, glassperler m. m. Penger bruktes ikke. Dessverre var det mange av oss som fikk den farlige Kongo-feber, og jeg blev ogsaa syk. Vi kom til Pinedo i Brasil og her maatte flere av oss, mig selv innbefattet, paa sykehuset.

Falt døde som fluer

Der var det fryktelig, folk døde som fluer, og en dag kom doktoren inn og avsa ogsaa min dødsdom. Det vil si jeg forstod saa meget av sproget at jeg anet meningen av samtalen som han hadde med en av sykepleierne. Doktoren sa til ham at jeg vilde komme til aa dø ved 4-tiden neste morgen. Ved den tid kom ganske riktig en av sykepleierne med en kniv, for det var det uhyggelige der at naar man døde der, saa blev man skaaret over underleppen. Det var nogen uhyggelige øieblikke, jeg laa der omtrent som en død og saa mannen staa med kniven over mig. Han vilde vel se at jeg levet? Det gjorde han, men da doktoren kom på sin vanlige runde stusset han da han fikk se mig i sengen. Han hadde jo ventet noget annet. Men fra nu av gikk det raskt fremover, krisen var over. Men jeg var lenge daarlig hjemme ogsaa og maatte la mig behandle av dr. Munch.

Fra sjømannsmisjonen

- Fortell saa litt om Deres arbeid i sjømannsmisjonen? - Jeg har jo fortalt saa meget før om den, og det har vært baade gode og onde dage, men mest gode. Sjøfolkene er nogen prektige mennesker. Seilskibstiden likte jeg best, for da blev skibene liggende lenger enn nu, saa vi hadde bedre anledning til aa være sammen. Derved blev sjøfolkene mere paavirket og det blev større utbytte av vaart samarbeid. Men misjonen hadde og har mange fiender. De verste jeg hadde var boardingmastrene, hvorav det var mange uhyggelige typer. Nogen av dem drakk sig i hjel, ja en var saa spritinnsatt at det tok fyr i ham.

Den hvite skjendsel

I Amsterdam hadde vi ogsaa sørgelige eksempler paa den hvite slavehandels virke. Det var nok mange unge piker som blev solgt. Flere ganger var jeg med og fikk reddet dem. Engang husker jeg saaledes at en ung 17 aars pike, som bare kunde norsk, var blitt tatt med et skib og anbragt i et tvilsomt hus. Hun forstod det og fikk sprunget ut paa gaten, hvor hun skrek etter hjelp. Politiet kom og fikk henne med til sjømannsmisjonen, hvor jeg fikk sendt henne hjem med konsulens hjelp. Men først foretok vi en innsamling til henne, saa hun reiste formelig rik hjem. Akk ja, det er nok ikke alle som er saa heldige. Ja, det var sørgelig med den trafikken, og at alle norske kapteiner kunde være med paa saadant noget forstaar jeg ikke.

I boardinghusene og andre hus fikk vi ogsaa reddet mange sjøgutter. Jeg husker saaledes to stykker som jeg fikk med mig paa hjemmet. En av dem blev omvendt paa den festen vi holdt da og han blev et stort redskap, idet han sluttet sjøen og siden reiste som frivillig emissær for vaar sak. Slik kan det gaa. Men dette er de mørke sider. Det er saa mange lyse at de er overveiende, slutter bestyreren. Og dermed sluttes ogsa samtalen. Vi sender vaa beste lykkeønskning med dagen

Bob.

-26.10.00

Fra:   Breviksposten 16.4.1927
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen