Den østligste fjord i Eidanger heter Langangsfjorden. Navnet har den flat for sin længdes skyld. Fra Skagerak (Langesundsbukten) og til fjordens inderste del, «Ønna», er avstanden ca. 13-14 km. Fjorden er temmelig smal og utvider sig ikke paa noe sted til større bredde. Smaa bukter skjærer sig her og der ind paa siderne.
Flere jordfundne oldsaker tyder paa, at allerede tidlig i vort lands historie har her ved fjorden og i dens omegn færdes og levet mennesker.
Foruten at fjorden selv er en ypperlig fiskefjord for de fleste saltvandsfiske, især torsk, gaar der nemlig ut i den flere smaaelve, hvor ørretten liker sig utmerket især om høsten i gytetiden.
Dertil kommer at i gamle dage, før der blev ryddet og bygget omkring fjorden, gik storskogen helt ned til sjøkanten, likesom skogstrækninger nutildags tildels ogsaa gjør.
Og i disse milevide skogtrakter, som især strækker sig mot nord og øst, fandtes alslags vildt: bjønn, elg, gaupe, ræv, hare og en mængde fuglevildt. Og da jagt og fiskeri dengang var den vigtigste næringsvei, maatte her selvsagt være et rent Eldorado for folk at ligge og bo og et utmerket tilholdsstedfor jægere, eventyrere og fredløse.
Paa flere gaarde omkring fjorden er der fundet adskillige oldsaker, mest stensaker, da disse naturligvis bedst har kunnet motstaa ødeleggelsen ved at ligge i jorden i aarhundreder.
Paa gaarden Bassebu fandtes paa flere steder gravhauger og levninger av boplasse.
Flere av gravhaugene blev utgravet i sin tid, men uten større forsigtighet og uten kyndig ledelse, saaledes at de fundne gjenstande ikke engang blev opbevart. Det var mest saker av sten, bl. a. en stengryte med flere ben end gryter i altm., samt urner med aske og brændte ben. En del gjenstande av jern, saasom et sverd m. m. var saa medtat av tidens tand, at det smuldret bort ved berøring.
For en del aar siden blev paa samme gaard ved opbrytning av jord og antagelig i et gravsted fundet et saakaldt «køllehode» av sten og av en meget sjelden form. Det var temmelig stort, litt flatt og rundt med seks pigger paa siderne og med hul i mitten til skaft. Det er nu at se i Skiens museum.
Litt ovenfor samme gaard i den saakaldte «Langemyr», tilhørende gaarden Myrgaard, er rundet to saakaldte «tverøkser»av rundagtig form omtr. som et knivskaft, av sten og ca. 15 cm. lange. Efter konservator Visteds mening skriver de sig fra ca. aar 600 f Kr. Den ene er nu i Skiens museum.
Forbi gaarden Bassebu og gjennem ovennævnte Langemyr gaar der nemlig en meget fiskerikt liten elv, som dengang uten hinder av dæmninger stod i forbindelse med sjøen. Elven gaar ut i Mørjefjorden, men gaar bare ved utløpet et ganske kort stykke paa Brunlanæs. Et ældgammelt ordtak paa gaarden Bassebu var dette: «Elva er bedre end den bedste slakteku». Fra utløpet gaar den ca. 5-6 km. i nordlig og siden i nord-østlig retning forbi gaardene Nøklegaard og helt op til gaarden Skjegge, og dit gaar ørreten den dag i dag. Elvens fiskerigdom forklarer, at her har bodd mennesker tidlig, da de to tverøkser, som ovenfor nævnt, antages at skrive sig fra ca. 600 aar f. Kr.
Paa gaarden Braaten er ogsaa fundet en tverøks, lik de fundne i Langemyr.
De fleste oldsaker har man imidlertid fundet paa gaarden Rognlien ved Langangsfjorden. For en del aar siden foretok eieren endel utgravninger som fortalte, at her hadde der været baade gravsted, bosted og veksted. I gravhaugene fandtes urner med aske og brændte ben, stensaker av forskjellig form og størrelse med buller og renner (rifter) i, pilespisser, klæberstenskniv, et skjold av lær m. m. m. Eieren hadde en hel kasse fuld av slike rariteter. Kul, askehauger og benrester av dyr m. m. tydet paa, at folk hadde bodd paa stedet. Hauger av flintefliser og flintestykker, mislykkede flinteredskaper, som var gaat i stykker under arbeidet, tydet paa, at her var forarbeidet vaaben o. l. Her hadde vistnok bodd en haandverker i faget.
Paa gaarden Rødskjær fandt man ogsaa i nogen gravhauger for mange aar siden en del stensaker av flint. De blev solgt til en omreisende «opkjøper» av slike ting.
Paa Langangen ved gaarden Langangen er fundet en stenøks av form og farve som et egg med hul i mitten. Eieren brukte den i lang tid til verpeegg for sine høns.
Paa flere steder langs fjorden er ved pløining, opbrytning av jord o. l. fundet pilespisser, haandsnellehjul og stenøkser.
De fleste av disse fund har det lykkes nedskriveren herav at faa tak i og redde fra ødeleggelse. De befinder sig nu enten i Universiteters oldsamling i Kristiania eller i Skiens museum.
Utdrag (s. 30-32) fra: Historielaget for Telemark og Grenland. Aarsskrift 1922 |
|
Porsgrunn biblioteks hjemmeside | Søk i bokbasen |