Bokgløtt
1999, NR. 2 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Anderson, Lena:
Vesle Pinne får besøk
Illustrert av Lena Anderson
Oversatt av Marit Tusvik
Det Norske Samlaget 1999. 26 s.
ISBN 82-521-5448-4. Kr. 98,00
Bildebok

INNHOLD:

Vesle Pinne sitter alene og venter. Det er ikke moro å være alene. Men heldigvis banker det snart på døra og inn kommer onkel Knut. Pinne koker te, men snart kommer det flere. Pinne må dekke til flere og stemningen stiger. Hun tilbyr kjeks - og med stadig flere gjester, stiger humøret til nye høyder. Gjestene hygger seg og nyter den sosiale sammenkomsten på en måte som bare førskolebarn kan.
Hvert oppslag introduserer en ny gjest og inviterer leseren med på å telle. Med katten blir de ti, og inviterer like godt leseren til å bli med en annen kveld!

SPRÅK OG LAYOUT:

God leselig skrift. Mye luft. Teksten er på rim. Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

Fra 3 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lena Anderson har brukt lyse, klare farger. Hvert bilde er oversiktlig, men har allikevel nok av morsomme detaljer. Hvert oppslag introduserer en ny gjest i tekst og bilde. "Personene" er fremstilt med innlevelse og varme.
En fin liten tellebok full av gjenkjennelse og humor.


BOK:
Bengtson, Hans og Morten Jernudd:
Morten Bloms memoarer
Ill. av Håvard Buran Nærdal
Oversatt av Tor Fretheim
Damm 1999. 79 s.

ISBN 82-517-8897-8. Kr. 119,00
Serie: Leseløve

INNHOLD:

Morten Blom har skrevet memoarene sine. Hvis man ikke vet hva memoarer betyr, så kan man slå opp i en oppslagsbok, eller spørre en voksen. Oppslagsbok er kanskje best, for dem kan man stole på. Man kan jo aldri vite om voksne virkelig vet hva de snakker om.
Første skoledag blir Morten livredd og skuffet fordi han ikke skjønner hva som står i leseboka. Han blir så fortvilet at han løper og gjemmer seg i bagasjerommet til foreldrenes bil.
En annen gang skal Mortens far demonstrere bruken av en hårklippemaskin. En meget effektiv hårklippemaskin. En så effektiv hårklippemaskin at man ikke har noe hår igjen på hodet etterpå!

SPRÅK OG LAYOUT:

God skrift og enkelt språk i kjent Leseløve-stil, mye luft på sidene, og spreke illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

6-10 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kapitlene er korte, spennende og morsomme, og kan leses som avsluttede fortellinger. Artig og fengende for den som nettopp har lært å lese, og ikke minst for den som egentlig kan lese, men som synes bøker er kjedelige. Den oppfatningen kan nemlig fort snu seg når man begynner på Morten Bloms memoarer!


BOK:
Broere, Rien:
I morgen blir jeg bra igjen
Illustrert av Ann De Bode
Oversatt av Eli Rygg
Egmont bøker, 1999. 33 s.
ISBN 82-04-05948-5. Kr. 149,00
Serie: Hånd i hånd
Faktabok

INNHOLD:

Anne har en hjertefeil og må opereres. Hun har fått en koffert til sakene sine, og mamma har sydd grønn pyjamas med åpning foran til både henne og Bamse. Mamma får seng på sykehuset sammen med Anne. Hun får både nålestikk og slange med pose som henger på et stativ med hjul på. Det neste blir en sprøyte i rumpa og Anne blir veldig søvnig. Når hun våkner har hun plaster på maven. Hun må tisse på en kald skål i sengen og blodtrykket og kroppstemperaturen måles ofte. Matlyst er det dårlig med, men Anne kommer seg for hver dag, selv om hun blir sliten veldig fort. Hun går på skolen på sykehuset og treffer andre barn. Hun blir røntgenfotografert og omsider er hun bra nok til å reise hjem igjen, med en lang rosa stripe fra magen opp til halsen. Hjemme er det fest for Anne sammen med familien.

SPRÅK OG LAYOUT:

Et bilde med tekst under på hver side. Mange av bildene har en malt ramme som tar frem symbolikk i sidetemaet. Eksempel: Når det fortelles om sprøyter, er rammen spekket med gjenstander som stikker, (nåler, veps, kaktus o.s.v.)!
Mellomstor skrift.
Farge- illustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Barn på sykehus.
Tekst og bilder hører bra sammen. En grei bok for småbarn.


BOK:
Casta, Stefan:
Sofies soppbok
Ill. av Bo Mossberg
Damm, 1999. 48 s.
ISBN: 82-517-8844-7. Kr.169,00
Faktabok

INNHOLD:

En faktabok om sopp - for alle nysgjerrige sjeler, enten de er små eller store. Teksten omfatter både beskrivelse av soppen og hva slags område den helst vokser i. I tillegg ønsker forfatterne å få med noe av naturens "sjel"; at kantareller kan oppleves som noe mer enn bare kantareller, at hele kjøkkenet dufter mens du steker dem, at du kan føle naturens underverk bare ved å se en gullgul kantarell på skogbunnen.
På samme måten kan svart trompetsopp være mer enn en gråsvart sopp, den kalles "de fattiges trøffel". Du kan finne litt av hvert inni trompeten, små snegler, for eksempel.
I tillegg til matsopper behandles enkelte gamle nyttesopper, som kjuker og sopp som ble brukt til farging av garn.
Giftige sopper er også beskrevet, og bakerst er det en liten kokebok med oppskrifter til forskjellige soppretter.
Boka inneholder også forslag til videre lesing for dem som vil lære mer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte setninger og lettlest språk. Vanskelige ord er forklart i teksten.
Boka er rikt illustrert med store, detaljrike sopptegninger, og små, morsomme tegninger med et lite vers som fanger essensen av soppbeskrivelsen.

ALDERSTRINN:

Kan brukes i samarbeid med voksne fra småbarnsalderen. 10-12-åringer kan bruke boka alene, men blir oppmuntret til å spørre en voksen før de spiser soppen de har plukket.
Også uerfarne voksne vil ha glede av Sofies soppbok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Etter å ha lest boka fra perm til perm sitter en igjen med et eneste spørsmål: Hvem i huleste er Sofie? Det er hennes soppbok, ikke sant? Det viser seg etter grundig finlesing at Sofie er identisk med den artige mauren som er med på hvert oppslag, men det må du lese vaskeseddelen bakpå boka for å få med deg: "Sett deg godt til rette på et høstblad - og følg med mauren Sofie på tur i soppskogen!"
Den brede beskrivelsen av hver enkelt soppart gjør boka like velegnet for lesing innendørs som til håndbok ute i skogen, kort sagt en ypperlig innføring i soppens verden.


BOK:
Christensen, Lars Saabye:
Kongen som ville ha mer enn en krone
Illustrert av Randall Meyers
Cappelen 1999. 53 s.
ISBN 82-02-18781-8. Kr. 199,00
ISBN 82-02-18693-5 (Barnas Egen Bokklubb)
Bildebok

INNHOLD:

En morgen når Kommandanten, Sekundanten og Kammerherren leter etter kongen, finner de ham ikke. Han er verken i slottet eller i sengen sin. I et skap, derimot, finner de Narren. Han foreslår at de skal lete etter en ny konge ute i verden. De låser slottet og begir seg ut for å finne kongen. Først finner de en fisker som fisker i Kongens dam, noe som ikke er lovlig. De bestemmer seg for å arrestere ham på tilbaketuren. På vei gjennom en skog møter de en skrekkelig skikkelse som er Vakten for verden og han er sulten. Ved å gi han de råtnende rester av kongens frokost, som forårsaker en drabelig mavesjau, klarer de å kommer forbi vakten og inn i verden. Der treffer de en Gutt på hjulbrett, en Uteligger, en Gitarist, en Maler og en Dyretemmer. Disse blir med dem. Nå har de mange kongsemner å velge mellom.
De drar tilbake til skogen for å komme seg hjem til slottet. Ved hjelp av hele følget klarer de å overmanne Vakten som blir snill og drar med dem videre. Tilbake hos Fiskeren forsøker de å arrestere ham, men det viser seg at Fiskeren er den savnede kongen. Alle blir invitert tilbake til slottet hvor de er velkomne til å bosette seg. Gutten på hjulbrett viser seg å være en pike, og kan dermed være dronningen. Alt er ordnet på beste måte og Narren kan gå å legge seg i skapet sitt igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

God, leselig skrift. Lange kapitler. Mange avsnitt.
Fargeillustrasjoner med sterke farger er ikke laget spesielt for boka, men hentet fra tegnefilmen.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Randall Meyers har billedrettighetene til filmen som boka bygger på. Bildene er ikke laget spesielt for billedboka. Historien er tidvis litt tung å lese.


BOK:
Dahl, Kristin:
Skal vi leke matte? : lure leker og snurrige spill
Bilder av Mati Lepp
Pax, 1998. 61 s.
ISBN 82-530-2010-4. Kr.168,00
Faktabok

INNHOLD:

"Regning er mye mer enn å arbeide med matteboken på skolen" står det på første side, og så følger eksemplene: "når du kjøper godteri i kiosken og teller pengene, når du deler et eple på midten og får to like store halvdeler, når du dekker et bord". Boka er en samling leker, spill og hodebry som gjør matematikken til noe mer enn et skolefag. Løsningsforslag bak i boka.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte setninger, mye luft på hver side. Spenstige fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Mellomtrinnet. Noen av oppgavene passer like godt for eldre og yngre barn, men boka henvender seg primært til barn i 10-12-årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Artig hodebry, ny vri på gamle problemer.


BOK:
Dahle, Gro:
Hemmeligheten til fru Plomme
Illustrert av Svein Nyhus
Cappelen, 1999. 40 s.
ISBN 82-02-18298-0. Kr. 199,00

INNHOLD:

"Alle kjente fru Plomme, men ingen visste hva hun egentlig het". Fru Plomme koker plommesyltetøy, går i plommefargede klær, har plommefarget paraply, og en plommehage så stor og vidunderlig at plommeduften ligger over hele dalen når plommene er modne. Den vesle nabojenta heter Lucia, og er fru Plommes trofaste venn. En gang i uken vasker hun fru Plommes rygg, for fru Plomme er så stor og tykk at hun ikke kommer til selv.
En dag klager fru Plomme over at hun klør så veldig på ryggen, og at hun hører så forferdelig godt, både folk som hvisker og folk som gråter og Lucia som tenker. Fru Plomme blir trist og deprimert, og det året blir plommene hengende til de faller ned og råtner. Lucia oppdager at fru Plomme har fått ører på ryggen, og ørene bare vokser. De redder de plommene som reddes kan, tre dager tar det å sylte alt sammen. Og ørene vokser. Snart er de så store som vinger, og nå åpner det seg nye muligheter for Lucia og fru Plomme…

SPRÅK OG LAYOUT:

Bildebok med mye tekst. Språket er poetisk og lettfattelig, med morsomme og uvante måter å sette sammen ord på.
Illustrasjonene går stort sett i duse, plommefargede nyanser.

ALDERSTRINN:

Fra 5 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er et nydelig lite eventyr om livsglede og plommer, med godt samsvar mellom tekst og bilder. Svein Nyhus har virkelig fanget fru Plomme i illustrasjonene sine, hun ser like rund og god ut som en moden plomme. Fin effekt at Lucia, fru Plommes lille lys, alltid er kledd i gult.
Nydelig skildring av et spesielt og varmt vennskap mellom to som bryr seg…


BOK:
Dæhlie, Bjørn:
God på ski
fortalt til Dag Heyerdahl Larsen
Gyldendal Tiden, 1998. 79 s.
ISBN 82-478-0382-8 Kr. 169,00
Faktabok

INNHOLD:

Bjørn Dæhlie deler sine ski-kunnskaper og sportsminner med unge lesere. I korte avsnitt forteller han bl.a. om sport og lek fra guttedagene, om skihopping i bakken like ved, stoltheten over den første hopphjelmen, de første ordentlige hoppskiene, kunsten å snekre en flott premiehylle når du bare har to små fingerbøl av noen pokaler. Årene går, og han kutter ut hoppingen til fordel for langrenn, og det var ikke den dummeste avgjørelsen han kunne tatt. Videre kommer små glimt fra landslagsliv både i løypa og på hotellet, treningstips og utstyr, og høydepunkter fra tv-serien "Gutta på tur".

SPRÅK OG LAYOUT:

Brede marger og god avstand mellom linjene gir et ryddig bilde og en innbydende bok. Enkelte gode råd som "Bjørn Dæhlies skiturmarsipan", "Pilking" og "Støvler" er tatt ut av den vanlige teksten og plassert i egne rammer markert med "tips!".
Generelt korte avsnitt med egne overskrifter.
Mange bilder.

ALDERSTRINN:

Fra hvor små de nå er når de begynner å fatte interesse for Bjørn Dæhlie og langt oppover!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er morsom og underholdende, med mange gode råd, men uten stikkordregister er det ikke lett å finne dem. Tipsrammene gjør det noe enklere å finne fram, men mye nyttig ligger i hovedteksten uten å bli uthevet.
"God på ski" er andre bok i Gyldendal Tidens sportsserie for barn og unge, der kjente og dyktige idrettsutøvere gir råd og tips om idretten sin. "God på ski" er en flott og fengende biografi om Bjørn Dæhlie, mer enn en lærebok om skigåing, trening eller skileik, og så lenge man har det klart, er boka en opplevelse som trygt kan anbefales.


BOK:
Grytten, Frode:
Frosken Vertigo og det store spranget
Illustrert av Birgitta Sondresen
Eide 1999. 32 s.
ISBN: 82-514-0552-1. Kr. 180,00
Bildebok

INNHOLD:

Boken handler om frosken Vertigo som blir klekket ut sist av alle brødrene og helt alene på bunnen av dammen. Han lurer på hvem han er. Han ser forskjellige dyr og prøver ut forskjellige roller; øyestikker, edderkopper, snegler - men alt uten særlig hell. Til slutt oppdager han at han er en frosk, og må ta det store spranget. Han er en mesterhopper!

SPRÅK OG LAYOUT:

Billedbok med fargerike illustrasjoner som gir historien sitt humoristiske preg.
Ikke mye tekst på hver side, noe som gjør boken lettfattelig. Teksten er enkel og knapp.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra 4 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok om å "finne seg selv", laget for barn. Barn vil kunne kjenne seg igjen i denne boken.


BOK:
Hagerup, Klaus:
Markus og den store fotballkjærligheten
Aschehoug 1999. 190 s.
ISBN 82-03-24309-6. Kr. 198,00

INNHOLD:

I denne boka om Markus prøver Sigmund å gjøre ham til en idrettsstjerne, siden det ser ut til å slå an hos jentene.
Etter å ha prøvd ut diverse idrettsgrener, ender de opp med å satse på fotball. Under en av treningsøktene treffer Markus Elisabeth som er smellvakker, kjempeflink på fotballbanen og et par år eldre enn han.
For å bedre miljøet i nabolaget, danner Sigmund fotball-laget Ruud F.K. Elisabeth som er søster til en på Ungdomslandslaget, spiller på Gladbakkameratene, Ruud F.K.s motstander.
Markus er best uten ball på banen, og å møte Elisabeth på fotballbanen betyr å dumme seg skikkelig ut. Hver gang han treffer henne, blir han så nervøs at han gjør de mest vanvittige ting.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest bokmål. God flyt i språket.

ALDERSTRINN:

10-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Nok en bok om den hjelpeløse Markus og vennen hans Sigmund. Historien er som tidligere preget av varme, fortellerglede og lun humor.


BOK:
Haugen, Tormod:
Luftvandreren
Gyldendal Tiden, 1999. 287 s.
ISBN 82-478-0371-2. Kr. 238,00

INNHOLD:

Waldemar er snart 12 år, og han, Andrea og Henning har holdt sammen helt siden de gikk i barnehagen. Det er bare plass til de tre, så de andre klassekameratene prater de lite med og kjenner dårlig.
Waldemar bor sammen med faren etter at moren døde i en bilulykke da Waldemar var liten. Han husker henne nesten ikke, men han har stadig samtaler med fotografiet av henne som henger i gangen. Faren til Waldemar er forfatter, men etter bilulykken har skrivemaskinen stått stille, og han lever et vanskelig liv der "det forferdelige" stadig truer med å få overtaket på ham.
Livet er vanskelig også for Waldemar, det er så mye de ikke kan snakke om, og nesten hver natt tar Waldemar seg en tur ut i parken. Og der, plutselig en natt, tar han av fra bakken og begynner å gå på luften. Han tør ikke fortelle det til noen, ikke engang til faren og vennene sine. Men i en kasse i kjelleren finner Waldemar en av bøkene faren hans har skrevet. Den heter "Luftvandreren" og de første sidene er som en beskrivelse av Waldemar selv. Og boka er skrevet før Waldemar ble født!
Merkelige ting begynner å skje i klassen også. Cecilie, og etter hvert også Hans, blir borte. Klassen organiserer leteaksjon og forsøker å finne ut av hva som har hendt med dem. I denne letingen blir Waldemar kjent med flere av klassekameratene sine, og det skal vise seg at flere lever et vanskelig liv; helt annerledes enn de gir inntrykk av på skolen.
Og Waldemar finner ut at han ikke er den eneste luftvandreren.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er inndelt i kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken handler om barn som lider fordi de voksne sliter med egne problemer og ikke klarer å se barnas behov for trygghet og åpenhet.
Det viser seg imidlertid at barna har en styrke de voksne ikke har sett.
Tema: Vennskap, omsorg, sorg.


BOK:
Kjelsen, Reidar:
Gammel dame er vond å vende
Illustrert av forfatteren
Gyldendal Tiden 1999. 58 s.
ISBN 82-478-0461-1. Kr. 149,00
Serie: Bokormen

INNHOLD:

Roffe er en flink hund som har spist opp eieren sin, gamle fru Sørensen. Han tror han har fått hundegalskap og lengter etter noen som kan klappe ham og si flink bisk. For hvordan kan en være flink når en er helt alene?
Da tretten hårete raddiser sprenger leiligheten til fru Sørensen, slipper endelig Roffe ut til friheten. Her treffer han Kålfis, ei tispe som er dumpet av eieren sin, og som Roffe nå forelsker seg i. Kålfis tar ham med til fyllinga for å spise rotter. I sitt livs mest romantiske øyeblikk dukker fru Sørensen fram fra under halen hans, til stort sjokk for Kålfis. Roffe innser at slaget er tapt og lusker slukøret etter den gamle heksa. Heldigvis blir han reddet av dyrlegen, som både ordner opp i magetrøbbelet hans og slipper ham fri. Roffe er frisk og klar for fyllinga!

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift og god linjeavstand.
Mange kapitler og gode avsnitt.
Bokmål.
Lettlest - en god del direkte tale.

ALDERSTRINN:

10 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En hundefortelling og fortsettelse av "Flink bisk, pus"
Språket er barskt med sjargong, noe som passer til det litt crazy innholdet.
Småufyslige tegninger.


BOK:
Lande, Marit:
Munch for barn
ScandMedia 1998. 92 s.
ISBN 82-7921-000-8. Kr.249,00
Serie: De store for de små
Faktabok

INNHOLD:

Edvard Munch mistet moren sin tidlig og vokste opp med far, søsken og en tante, morens søster. Tanten lærte barna å tegne, og lille Edvard tegnet julekort og naboens hund, stuen ned til minste detalj, og kopier av kjente malerier. Så ble storesøster Sophie syk, og døde etter noen måneder. Edvard malte.
Han ble seksten år før han begynte på den tekniske skolen, med motvillige planer om å bli ingeniør eller arkitekt. Med støtte fra tanten flyttet han over til Tegneskolen. Han malte alt ned til minste detalj. Han skulle få bildene så naturtro som mulig. Forandringen inntraff da han malte et bilde fra Sophies dødsdag. Han ville få fram det bildet han hadde inni seg. Uklart fordi han hadde tårer i øynene.
Om ikke samtiden var klar for kunst av denne art, innså man likevel talentet. Edvard Munch fikk stipend og reiste til Paris. Han videreutviklet teknikken med å male følelser, og ble etterhvert berømt, nærmest beryktet, for slik gikk det da ikke an å male! Likevel vant han (som kjent) stor anerkjennelse etterhvert.
Egen familie skaffet han seg aldri, men han var glad i dyr, og bildene var barna hans. De skulle leve lenge etter at han selv var borte.

SPRÅK OG LAYOUT:

Enkelt språk. God leselig skrift med luft mellom linjene.
Rikt illustrert med Munchs bilder, samt enkelte fotografier fra samtiden.

ALDERSTRINN:

Fra barnehagealder til aldershjem. En all-alder bok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bildene er flettet inn i teksten og utfyller den. Det er lett å se for seg barna som mister moren i tidlig alder, lærer å tegne av tanten, og tegner seg gjennom hele oppveksten. Kunstneren selv trer levende fram, forfatteren peker på detaljer i bildene og forklarer hva Munch kan ha tenkt da han malte, hva som fikk ham til å male på denne måten.
Meget bra bok, og et fint supplement til "Kunst - og håndverksfaget" i Grunnskolen.


BOK:
Lande, Marit:
Nikolai Astrup
Bok og Fag 1999. 46 s.
ISBN 82-91991-04-4. Kr. 149,00
Serie: Vi ser på kunst
Faktabok

INNHOLD:

I denne boka forteller Marit Lande om Nikolai Astrup og livet hans. Det er en stillferdig og fin stil i fortellingen om prestesønnen som mest av alt ønsker å male hjembygda. Det var ikke lett med en far som ville han skulle bli noe "stort" sånn som forfedrene hans. For ham var det å være kunstner nesten det samme som å være fant eller dagdriver. Nikolai giftet seg med en bondedatter, Engel, og sammen skapte de et gjestfritt hjem i Jølster. De fikk etter hvert åtte barn og bortsett fra et par studieturer til utlandet ble Nikolai Astrup boende hele livet i sitt kjære Jølster.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har stor skrift og god linjeavstand. Den er rikt illustrert med Astrups egne malerier.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

På samme måte som i boken om Munch er bildene til Astrup flettet inn i teksten og utfyller den på en fin måte. Forfatteren er flink til å formidle kunstnerens liv og hans bilder på en måte som fenger både liten og stor leser. Anbefales.
Passer godt i skolen.


BOK:
Lund, Atla:
På tynn is
Omnipax 1999. 222 s.
ISBN 82-530-2078-3. Kr. 228,00

INNHOLD:

Daniel Lemberg er veldig opptatt av Fridtjof Nansen og hans opplevelser i polarisen. Han bor i Russland i 1905 og har det bra sammen med familien inntil læreren må skjule dem alle sammen. De gjemmes på loftet mens en sint folkemengde setter fyr på hjemmet deres, fordi familien Lemberg er jøder.
Daniel får tyfus og er nær døden. Hans feberfantasier er om tynn is, sprekker i isen og dryppende vann. Faktisk har familien gjemt seg på et ishus inntil læreren kan ordne skyss langt borte til en annen by, Akkerman, ved Svartehavskysten. Daniel kommer seg, men kan ikke gå eller snakke. Storebror og tvillingsøsteren trener hardt med ham til han omsider klarer å gå igjen. Han savner katten Mishka som han tror er tatt av flammene. Men en dag finner hushjelpen dem igjen og hun har med seg Mishka.
Pappan til Daniel klarer å bygge opp sin tannlegevirksomhet igjen, og Daniel synes at isen virker mye tryggere enn tidligere.
Det fortelles om livet i en typisk russisk by på denne tiden, og det refereres til Tsarens krig mot Japan som går dårlig, og som jødene får skylden for. Lenge går det bra for familien Lemberg, men til slutt skjønner de at jødene ikke har noen trygg fremtid i Russland. For Daniel har isen blitt tynn og farlig og slår sprekker. Fridtjof Nansens hjemland blir familiens nye tilholdssted.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner. Noe gammelmodig bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Jødenes forhold i Russland på begynnelsen av 1900-tallet.


BOK:
Modig, Cecilia:
Den mørke skogen
Oversatt av Rolf Kirknes
Samlaget 1999. 102 s.
ISBN 82-521-5450-6. Kr. 172,00

INNHOLD:

Ademir og mora hans flykta fra frigen i Bosnia for tre år siden. De har bodd i Alby siden da. Faren til Ademir døde i krigen, og nå har mora fått seg en svensk kjæreste, tannlegen Arne Brodin. Han er fraskilt med tre unger. Arne er grei nok, og vil helst at alle skal ha det moro. Ademir er en mer alvorlig type.
Nå står sommeren for tur, og Ademir skal tilbringe ferien ved Arnes sommerhus. Når ikke Arnes unger er der, tilbringer han dagene i skogen ved Hundsjøen. Han har fått høre om en spøkelseshund som finnes der i skogen.
Sammen med Arnes sønn drar han inn i skogen for å finne ut av dette. Det viser seg at hunden tilhører en gammel mann som har flytta på gamlehjemmet, og de får ordna det slik at hunden også får være der. Både unge og gamle, hunder og mennesker, blomstrer opp. Og når hunden får en valp er det Ademir som får den.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler. Avsnitt. God linjeavstand og mellomstore typer.
Godt og lett nynorsk.

ALDERSTRINN:

Fra 10 - 12 år.


BOK:
Newth, Mette:
Iguana våkner
Aschehoug 1998. 29 s.
ISBN 82-03-24225-1. Kr. 158,00
Bildebok

INNHOLD:

Vi møter Iguana, en dinosaur som levde på Svalbard i jordas kritt-tid for over hundre millioner år siden. Nå er hun forsteinet og ligger og drømmer om tiden som en gang var. Da var det varmt på Svalbard med sumper og store trær. Flyøgler og andre dinosaurer bodde også der.
Iguana vandrer rundt og spiser planter. Hun møter en hann-Iguanodon som gir henne saftige kongler. De sovner uten å merke at skogen og sumpen blir dekket av flytende stein.
Iguana våkner plutselig opp til en verden av is og stein. Hun skjønner at verden ikke er klar for henne ennå, og legger seg i hulen sin igjen.
Der vender hun tilbake til drømmetiden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål. Lite tekst på hver side.

ALDERSTRINN:

Fra 5-6 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken har nydelige illustrasjoner med flotte farger. Men historien kan være vanskelig å skjønne. Boken kan med fordel formidles.


BOK:
Nielsen, Mary Lee:
Astrids reise
Cappelen 1999. 164 s.
ISBN 82-02-18296-4. Kr. 219,00

INNHOLD:

Frøydis Eiriksdatter hadde giftet seg med Torvard etter at hun trodde at Are var drept. Men Are er i live, og nå skal Frøydis og Are, med hver sin båt og mannskap, seile vestover til landet hvor Skrælingene (beothukinindianerne) bor.
Vi er i rundt år 1000 og reisen går fra Grønland til Vinland. Frøydis er fremdeles glad i Are og har hyret Barde for å drepe sin mann under ferden. Are vil ikke ha noe med henne å gjøre, fordi hun er gift.
Begge båtene kommer frem til stedet hvor Leiv Eiriksson tidligere hadde satt opp buene sine. Frøydis nekter mennene fra Are's båt å bo i husene, så de må bygge sine egne boliger på andre siden av bekken.
Astrid, søster til Are er med på ferden. Hun har vokst opp med Are og Frøydis. Hun er hyggelig mot Barde og får ham til å la være å utføre oppgaven Frøydis har pålagt ham. Astrid er glad i det nye landet og tar turer bort i skogen hvor hun blir kjent med dyrene og fuglene. Hun merker at "noen" følger etter henne, men ser ham ikke. Han passer på henne og hjelper henne tilbake til strandboligene når hun går seg vill. Han heter Majaq. Men Frøydis og mennene hennes dreper flere Skrælinger, og Malaq forsvinner. Til slutt forsøker Frøydis å ta livet av Astrid, som imidlertid blir reddet av Maraq og tatt med til hans folk. Der helbreder de henne og hun sender bud etter Are, som kommer og blir glad i Gudrid, som også bor sammen med Skrælingene. Men mens Are er borte kommer Frøydis og hennes menn og dreper hele Are's følge. Are og Astrid har imidlertid funnet lykken sammen med Skrælingene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Innholdsfortegnelse over kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fortellingen er oppdiktet, men basert på hendelser omtalt i "Grønlendingesaga". Boken er en frittstående fortsettelse av "Frøydis Frilledatter" og "Ares hevn".
I etterordet gis det opplysninger om tilknytningen til "Grønlendingesaga" og noen fakta om Newfoundland indianerne, oppdagelsen av Leivsbuene av Anne Stine og Helge Ingstad i 1960-årene.


BOK:
Nitteberg, Bjørn:
Hjerteblomsten
Illustrert av Svein Arild Berntsen
Orkana 1998. 51 s.
ISBN 82-91233-32-2. Kr.167,00

INNHOLD:

Susanne og Ivar på 12 og 9 år er blitt utsatt for seksuelle overgrep av to voksne menn. Det blir rettsak. Under rettsaken opplever de imidlertid å ikke bli trodd, og overgriperne går fri.
Nå er de på vei med fly fra Nord Norge. De skal tilbringe sommerferien på stølen hos mormor i Valdres. De skal slappe av et sted ikke alle vet om det fryktelige som har hendt dem. Tro om de treffer noen av vennene fra forrige gang de var i Valdres? Det er tre år siden nå.
Ivar og Susanne har det fint sammen med besteforeldrene på fjellet. Susanne går mye med mormor og Ivar med bestefar. Jevnaldrende venner får de også.
Ivar og Susanne er ofte i oldemor stua, den gamle stua nede ved vannet. Mormor fortalte dem om oldemor som også hadde vært budeie der oppe. En natt skal de to overnatte der oppe. Inni en salmebok finner de et brev som oldemor har skrevet. Der forteller hun om Hjerteblomsten hun fant en gang hun var liten. Hun har aldri funnet stedet igjen, men nå vil Ivar og Susanne prøve! De finner tre hjerteblomster som de presser og sender til overgriperne og dommeren. For den som tar i Hjerteblomsten må alltid tale sant.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store typer. God linjeavstand.
Illustrasjoner i sort/hvitt.
Lettlest. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 9 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en alvorlig og viktig bok som skildrer et vanskelig tema fra barnets side. Den er alvorlig, men slett ikke uten håp.
Tanker og følelser beskrives på en fin måte.
Anbefales.


BOK:
Osborne, Mary Pope:
Dinosaurer i skumringen
Illustrert av Philip Hauglin
Oversatt av Øystein Rosse
Damm 1999. 93 s.
ISBN 82-517-8822-6. Kr. 199,00
Serie: Leseløve. Tidsmaskinen

INNHOLD:

To søsken, Annie og Jack, klatrer opp i ei hytte i et tre. Der finner de ei bok om dinosaurer. Jack ønsker å få se en virkelig dinosaur, og i det han sier det blir de begge sendt tilbake i tid. Opplevelsene i krittperioden er spennende og farlige. Heldigvis blir de sendt tilbake til nåtiden i det en tyrannusaurus går til angrep på Jack. Tilbake i vår tid er de enige om å besøke hytta igjen. Stedet de bor er Frog Creek i Pennsylvania. Annie og Jack er 7 og 8 år gamle.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Mye av teksten er dialog, og det gjør boka lettlest.
Store og gode typer, og rikelig med luft på hver side forsterker inntrykket av enkel tekst. Men det finnes enkelte lange og vanskelig ord, som f.eks. navn på øgler og ulike dinosaurer.
Godt språk. Fargerike og lett karikerte tegninger står bra til fortellingen. Jack gjør notater i krittperioden, disse er gjengitt med klossete håndskrift i teksten.

ALDERSTRINN:

Fra 7/ 8 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Grei bok for alderstrinnet. Spennende og mye action.


BOK:
Orvik, Anne Marie Bredvei:
En drøm i gave
Lunde 1998. 100 s.
ISBN 82-520-3956-1. Kr.98,00
Serie: Svalen

INNHOLD:

Fire jente i 12-årsalderen har en klubb de kaller "Svalen" De har hatt basar, og pengene har de sendt til en misjonær de kjenner i Afrika. Gjennom en konkurranse i et ukeblad får de mulighet til å reise på besøk til Afrika sammen med en journalist. Misjonær Kirsti møter dem på flyplassen, og så drar de ut på landsbygda til misjonsstasjonen. Der treffer de en jevnaldrende gutt som heter Bjørn. Sammen får de være med Kirsti til en landsby hvor misjonærene har et utviklingsprosjekt. Bjørn får øye på Abo, en gutt han kjenner fra skolen. Hvorfor er Abo hjemme i landsbyen sin når skolen ikke har ferie?
Neste dag kommer en fra landsbyen syklende til misjonsstasjonen og spør etter Abo som har rømt hjemmefra. Kirsti oppdager at pengene jentene samlet inn er stjålet.
Abo oppdages av en av jentene der han ligger gjemt under en presenning i garasjeskuret på misjonsstasjonen. Han forteller at faren har bestemt at han må slutte på skolen. Familien har lite penger, og faren trenger Abo`s hjelp ute på åkeren. Men Abo vil så gjerne fortsette på skolen og så gå videre på college. Han innrømmer å ha tatt pengene, men angrer seg og ønsker å legge dem tilbake. Bjørn og jentene hjelper ham. De bestemmer seg for at pengene deres skal gå til Abos skolegang. Så hvis faren hans bare vil gi ham lov, kan Abo fortsette på skolen.
Alt ordner seg, og jentene reiser glade og fulle av inntrykk tilbake til Norge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Korte kapitler og mange avsnitt.
Relativt små typer.

ALDERSTRINN:

Fra 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

"En drøm i gave" er en hyggelig og lettlest bok, om enn noe forutsigbar!
Hendelsene rundt Abo gir boka både alvor og en viss spenning. Noe å tenke på og noe å snakke om.


BOK:
Pettersen, John Roald:
Skatten under havbunnen. En bok om gass og olje.
Illustrert av Jens Flesjå
Gyldendal Tiden 1998. 57 s.
ISBN 82-478-0265-1. Kr. 198,00
Faktabok

INNHOLD:

Dette er boken om "det norske oljeeventyret".
Boken forteller om hvor oljen og gassen kommer fra. Hvordan den er blitt til, og hvordan vi finner den. Hvordan vi henter den opp fra dypet, og hva vi gjør med den. Hva du og jeg bruker av vanlige ting i hverdagen som faktisk er laget av olje eller gass.
Til slutt tar den for seg ulempene ved oljen, oljeutslipp som forurenser hav og strandområder, drivhuseffekten ved at det slippes ut for mye CO2, og sur nedbør.

SPRÅK OG LAYOUT:

God skrift.
Korte og informative kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 9-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka har emneregister bakerst.


BOK:
Poole, Josephine:
Jeanne D'arc
Illustrert av Angela Barrett
Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Cappelen 1999. 32 s.
ISBN 82-02-18227-1. Kr. 198,00
ISBN 82-02-17773-1 (Barnas Egen Bokklubb)

INNHOLD:

Den kjente historien om Jeanne D'arc er fortalt på en enkel og grei måte, uten for mange unødvendige detaljer. Den første siden forteller litt om utgangspunktet for fortellingen, med bilde av engelske skip på veien til Frankrike, den unge kongen og Jeanne ute på landet.
På neste side hører hun stemmene, avbildet i en skjønn, grønn frukthage. Slik fortsetter det, med tekst og bilde på hver side. Jeanne oppsøker kongen, overtaler ham til å la henne lede hæren mot engelskmennene og frigjøre Orleans. Hun ser stolt at hennes konge blir kronet, før hun blir tatt til fange, forlatt av sine egne og dømt som kjetter, til å dø på bålet. Bildene har mange skjønne detaljer og er fargerike og delikate, f.eks. draktene til de franske adelsmennene.
På innsiden av omslaget finnes det kart over det aktuelle området i Frankrike, og på siste side en kronologisk tidstavle over viktige hendelser i historien om Jeanne D'arc.

SPRÅK OG LAYOUT:

Tekst og bilder utfyller hverandre og bruker omtrent like mye plass i boken.
Mellomstor skrift. Ingen kapitler, men hver side omhandler en episode i fortellingen.
Nydelige fargeillustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år.


BOK:
Sande, Hans:
Elefantevangeliet
Illustrert av Akin Düzakin
Gyldendal Tiden 1999. 30 s.
ISBN 82-478-0224-4. Kr.198,00
Bildebok

INNHOLD:

Elefantevangeliet er lek med Bibelen; en blanding av eventyr, fabler og lignelser.
Jesus har sanselige sider og etter først å ha snakket folkemålet går han mer og mer over til elefantmålet fordi Jesu disipler her er elefanter.
Gjennom fabler får vi vite hvorfor elefantene fikk så lange snabler og om opphavet til tannkosten, strikkhoppet og sykkelhjelmen.
Fortellingene er parodiske og tar alle utgangspunkt i en historie man kan kjenne igjen fra Bibelen, men historiene har sin egen humoristiske form og handlingen tar sin egen retning.
Hva leken og alvoret består i, blir litt opp til leseren. Kan hende du får svar på spørsmål du aldri har tenkt på før!

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst med mange toner og nyanser i underteksten. Hver historie er gitt sitt avsnitt, og det er ingen kapittelinndeling eller overskrift til historiene.
Vakre og duse acryl-illustrasjoner av Akin Düzakin som gir oss innblikk i en annen tid.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år og opp til voksen alder; en såkalt "All-aldersbok."
Siden historiene er parodier på Bibelens historier om Jesus, er det en fordel at disse historiene er kjente for leserne. Humoren i fortellingene spenner fra enkel situasjonskomikk til mer avansert humor.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En blanding av fortid og litt nåtid; skjemt og alvor. Men siden dette er en parodi på bibelsk stoff, kan nok enkelte bli støtt. Jesus behandles i boka ikke som en religiøs skikkelse, men som en "vanlig" mann med sine feil og menneskelige trekk som bl. a. seksuelle drifter.
Det anbefales å lese boken selv før man formidler den til barn, for dette er nok en bok man kan ha delte meninger og følelser knyttet til.
Forfatteren opplyser på baksiden av boka at denne underlige bibelteksten ble funnet i en gammel koffert av kamelhud......


BOK:
Stark, Ulf:
Tor og vennene hans
Illustrert av Dorte Karrebæk
Oversatt av Kjersti Scheen
Gyldendal Tiden 1999. 59 s.
ISBN 82-478-0485-9. Kr. 159,00
Serie: Kobraserien

INNHOLD:

Når Tor er med mor på posten, skriver han brev til seg selv. I matpausa prater de om alle de ensomme som aldri får brev. Akkurat dette tenker Tor veldig på. Han snakker med vennene sine, og de bestemmer seg for å gjøre noe med menneskenes ensomhet.
De starter Ensomme hjerters klubb.
Det er ikke enkelt å finne de ensomme, de fleste bare fnyser av dem. Helt tilfeldig kommer Tor over Svensson som leter etter piggsvinet sitt, og enkefru Bystrøm som må ha hjelp til å bære handleposene hjem.
To ensomme mennesker, hvordan gleder man dem?
Klubben inviterer enkefru Bystrøm og Svensson på tur til Skansen. Men for å få råd til det, må de samle inn penger. Turen blir en suksess. Bystrøm og Svensson har aldri hatt det så gøy, og får dertil et godt øye til hverandre. Men de tør ikke ta kontakt med hverandre igjen.
Da er det Tor og vennene slår til igjen og skriver forlovelsesbrev til de to ensomme som etterhvert møtes i hagen til Svensson og ikke ser ut til å trenge Tor og vennene hans lenger.
Slik ble det to ensomme hjerter mindre i verden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Mye luft.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 8-12 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok i Kobra serien, med stor skrift og mange bilder.
Sort/hvitt illustrasjonene passer godt til stemningen i boka. Lun og humoristisk bok.


BOK:
Sverdrup, Kari:
Nattmåkene
Illustrasjoner av Michael Råberg
Gyldendal Tiden 1999. 69 s.
ISBN 82-478-0487-5. Kr. 149,00
Serie: Bokormen

INNHOLD:

Nattmåkene er spesielle fugler som er så hemmelige at nesten ingen vet om dem. De flyr nemlig baklengs, og kan derfor bare fly om natta når ingen kan se dem. Hvis noen oppdager dem er det ute med dem. Tror de.
Den lille nattmåken Kiriki har rotet seg bort fra flokken sin, og sitter engstelig på et hustak i fullt dagslys og vet ikke hva han skal gjøre for å finne tilbake til Fuglefjellet der han hører til. Da dukker svartbaken Sally opp, og selv om Kiriki har hørt mange skrekkhistorier om de store, skumle svartbakene, nattmåkenes verste fiender, betror han likevel sitt problem til Sally.
Det viser seg at nattmåkenes redsel for svartbakene er helt ubegrunnet,og sammen med hettemåken Hiram hjelper Sally Kiriki med å finne veien hjem. Når de kommer frem til Fuglefjellet er imidlertid alle nattmåkene forsvunnet. Sally foreslår at de kan dra til professor Dahl for å få hjelp, for han vet alt og kan kommunisere lydløst med fuglene. Kiriki er skeptisk, for han har lært at nattmåkene må holde seg unna mennesker, for de er enda skumlere enn svartbakene. Men nok en gang viser det seg at Kirikis frykt er ubegrunnet, og han får hjelp til å finne flokken sin igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest og velskrevet, med store typer.

Inndelt i kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 7-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren vender seg tydelig til leseren i starten og slutten på boka, noe som skaper en egen fortrolighet, og man blir nysgjerrig på de hemmelige nattmåkene.
En snill fortelling for ferske lesere. Tar opp frykt for det fremmede på en grei måte.


BOK:
Wilson, Jacqueline:
Guttegærne jenter
Illustrert av Nick Sharratt
Cappelen 1999. 182 s.
ISBN: 82-02-18283-2. Kr. 199,00

INNHOLD:

Boka handler om Ellie som mest av alt ønsker seg en kjæreste. Hun har to gode venninner, Magda og Nadine. Magda, den livlige jenta, har draget på guttene. Nadine er likblek og sminker seg deretter. Ellie føler seg feit og stygg, men er egentlig ikke det. Hun treffer en gutt som heter Dan i ferien. Han er helt "nerd" i følge Ellie, men han er vilt forelsket i Ellie. De begynner å brevveksle. På skoleveien møter hun en helkjekk type, og hun dikter ham opp som sin kjæreste. Venninnene har jo kjæreste, så det må hun også ha. Hun har jo brevene fra den virkelige Dan som "bevis". Til slutt dukker den virkelige Dan opp på en fest og blir den store helten ved å sloss mot skinheads. Dan og Ellie blir kjærester.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett språk. Mye tankereferat. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alderen 10-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bridget Jones for barn ?
En morsom, men samtidig litt alvorlig bok om det å være tenåring og forelsket.


BOK:
Yorke, Malcolm:
Levende monstre. Yeti, Bigfoot og uhyret i Loch Ness.
Oversatt av Aleksander Leborg
Damm 1999. 50 s.
ISBN 82-517-8899-4. Kr. 119,00
Serie: Faktaløve

INNHOLD:

Over hele verden og til alle tider har folk fortalt historier om mystiske uhyrer. De fleste historiene blir sett på som oppspinn
Men av og til gjøres oppdagelser som viser at noen historier kan ha en kjerne av sannhet ved seg. Kanskje er det fremdeles uoppdagede dyr på jorden?
Slik presenteres emnet i bokas innledningskapittel. Boka har tre hoveddeler som presenterer hvert sitt uhyre eller monster. Det starter med sjøormen i Loch Ness, så er det den avskylige snømann (Yeti) i Himalaya og Bigfoot i de dype Nord-Amerikanske skogene. Vi får øyevitneskildringer, medienes jakt på bilder av uhyrene og forsøk på vitenskapelige undersøkelser. Hver del avsluttes med spørsmål til leseren.
Det rundes av med : "Ingen kjenner sannheten ennå - eller hva mener du?"

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene er både i farver og sort/hvit, både tegninger og fotos. De er tydelige og instruktive med greie tekster. Boka er satt med store, gode typer, og det er god linjeavstand og fin og ryddig lay-out.

ALDERSTRINN:

Fra 9 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er kort, oversiktlig ordliste bak i boka.
En litt annerledes "faktabok" som sikkert pirrer både nysgjerrigheten og fantasien hos unge lesere.


BOK:
Zetterlund, Sven & Ingegerd:
Simba : barnas bok om ville dyr i Afrika
Illustrert av forfatterne
Oversatt av Sverre Knudsen
Aschehoug 1998. 105 s.
ISBN 82-03-24211-1. Kr. 157,00
ISBN 82-525-3181-4 (Bokklubbens Barn)
Faktabok

INNHOLD:

Boken beskriver dyrelivet i Masai Mara i Kenya, Afrika.
Boken er delt opp i tre seksjoner: savannen, elva og opp i fjellet.
Etter en kort beskrivelse av naturen, blir det fortalt om forskjellige dyrearter som hører til der, med vekt på unge dyr som f.eks. Simba, en løveunge.
Videre er antiloper, sebraer og geparder beskrevet i Savanneområde.
Ved elva treffer vi elefanter, giraffer, flodhester og aper, og på fjellet møter vi vortesvin, bøfler, flere forskjellige fuglearter, hyener, neshorn og leoparder.
Teksten er ganske lettlest, og med tanken på småbarn har de fleste ungdyr fått navn, f. eks. "Twiga", giraffungen.
Det fortelles om dyrenes levemåte og vaner. Men det er fotografiene som virkelig fenger i boken. Det er mange, fine nærbilder av dyrene, og ikke minst av ganske små unger.

SPRÅK OG LAYOUT:

Klar, mellomstor tekst på og imellom bildene.
Veldig fine fargefotografier som gir boka et delikat preg.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Enkelte steder er teksten trykket over bildene med vekslende hell, men hovedinntrykket er at boken har en høy kvalitet og er meget tiltalende. Fotavtrykk av de forskjellige dyrene er presentert på innsiden av bokomslaget.
Det er en litteraturliste over kildene forfatterne har brukt bak i boken.
WWF i Sverige har valgt ut Simba til å være "årets Pandabok for barn og ungdom 1998".